Σε περισσότερους από 3.337 ανέρχονται πλέον οι νεκροί που έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια του σεισμού της περασμένης Δευτέρας στη Συρία με τις βορειοδυτικές επαρχίες της χώρας να απειλούνται πλέον με σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς οι δυτικές κυρώσεις δυσχεραίνουν την παροχή βοήθειας στην περιοχή.
Με το πρώτο κομβόι του ΟΗΕ, αποτελούμενο από έξι μόνο φορτηγά, να φτάνει στην περιοχή μόλις χθες το πρωί, τρεις ολόκληρες ημέρες μετά την φονική επέλαση του εγκέλαδου, η κατάσταση στην χτυπημένη από τον δεκαετή εμφύλιο περιοχή είναι τραγική και οι δευτερογενείς συνέπειες του σεισμού για τις δεκάδες χιλιάδες άστεγους απειλούν με ανθρωπιστική καταστροφή.
Την ίδια ώρα δυναμώνουν οι εκκλήσεις για αποστολή διασωστών, αν και οι ελπίδες πλέον να ανασυρθούν ζωντανοί από τα ερείπια εξανεμίζονται.
«Η Συρία έχει απόλυτη ανάγκη από μπουλντόζες, εθελοντές, γιατρούς και διασώστες. Όχι μόνο χρήματα, φαγητό και κουβέρτες. Πρέπει να σωθούν όσοι έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια στο Χαλέπι και στην Ιντλίμπ. Οι χώρες στέλνουν βοήθεια, αλλά μόνο λίγες στέλνουν διασώστες», έγραψε χθες στον λογαριασμό του στο Twitter o ανεξάρτητος δημοσιογράφος και σχολιαστης Χάντι Νασράλα.
Μέλη της ανθρωπιστικής ομάδας «Σιμόν Μπολιβάρ» από τη Βενεζουέλα έφθασαν, χθες Πέμπτη, στην Συρία για να συνδράμουν στις προσπάθειες διάσωσης, μεταφέροντας επίσης 12 τόνους φαρμάκων, τροφίμων και πόσιμου νερού.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων θα στείλει δύο αεροπλάνα με 70 τόνους τροφίμων ως ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα της Συρίας.
«Δύο αεροσκάφη Il-76 του Υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης θα έχουν 70 τόνους τροφίμων για τους πολίτες της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι το πρώτο από τα αεροπλάνα απογειώθηκε ήδη από το αεροδρόμιο Ζουκόφσκι και το δεύτερο θα απογειωθεί τις επόμενες ώρες.
Μετά τον σεισμό οι πλημμύρες
Με 35-40 νεκρούς να έχουν ανασυρθεί ήδη από τα συντρίμμια, η κατάσταση στο Αλ Τλουλ, μια συριακή κωμόπολη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει πλέον και πλημμύρες, καθώς λόγω του σεισμού της Δευτέρας, έσπασε το φράγμα του ποταμού Ορόντη και πλημμύρισε όλη η πόλη.
Οι σεισμόπληκτοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη καθώς οι προσπάθειες να ενισχυθεί με σακιά άμμου το φράγμα στο οποίο είχαν σημειωθεί ρωγμές, αποδείχτηκαν ανεπιτυχείς και χθες τα ξημερώματα το φράγμα υποχώρησε και τα νερά κάλυψαν την πόλη. Η λάσπη μέσα στα σπίτια που είχαν απομείνει όρθια έφτανε μέχρι το γόνατο και οι περίπου 500 οικογένειες που ζουν στην περιοχή αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν.
Στη Συρία ο επικεφαλής του ΠΟΥ
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε, το βράδυ της Πέμπτης, μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter ότι κατευθύνεται στη Συρία.
«Είμαι καθ’ οδόν για τη Συρία, όπου ο ΠΟΥ υποστηρίζει την παροχή της βασικής υγειονομικής περίθαλψης στις πληγείσες περιοχές από τον πρόσφατο σεισμό, βασιζόμενος στη μακροχρόνια δουλειά μας στη χώρα», έγραψε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και Συντονιστής της έκτακτης βοήθειας Μάρτιν Γκρίφιθς θα μεταβεί αυτό το Σαββατοκύριακο στις πληγείσες περιοχές στην Τουρκία και τη Συρία.
Ο Γκρίφιθς θα μεταβεί στην Γκαζιαντέπ, στον νότο της Τουρκίας, και στο Χαλέπι, στη βορειοδυτική Συρία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, θα συναντηθεί επίσης με τις αρχές της συριακής πρωτεύουσας, της Δαμασκού.
Την Τετάρτη, ο επικεφαλής του ΠΟΥ είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι «με αυτές τις καιρικές συνθήκες και τους μετασεισμούς που συνεχίζονται, δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να σωθούν ζωές. Οι άνθρωποι χρειάζονται καταφύγιο, τροφή, πόσιμο νερό και ιατρική περίθαλψη για τη θεραπεία των τραυμάτων που τους προκάλεσε ο σεισμός, αλλά και για άλλες ανάγκες υγείας».
Ανθρωπιστική βοήθεια 12 εκ. ευρώ από τη Γαλλία
Την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ στη Συρία, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η γαλλική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο Φρανσουά Ντελμά, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως η βοήθεια θα διανεμηθεί «σε διασύνδεση με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα Ηνωμένα Έθνη, στο σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί από τους σεισμούς», διευκρινίζοντας ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί μετατόπιση της «πολιτικής προσέγγισης» της Γαλλίας απέναντι στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα 12 εκατομμύρια, τα 5 πρόκειται να αποδεσμευθούν για το ανθρωπιστικό ταμείο για τη διασυνοριακή βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών (SCHF) και 5 εκατομμύρια θα πάνε «σε γαλλικές και διεθνείς ΜΚΟ που εργάζονται σε έκτακτες παρεμβάσεις στους τομείς της υγείας, της στέγασης, του νερού, της υγιεινής και της διατροφικής ασφάλειας».