ΑΘΗΝΑ
19:19
|
04.05.2024
Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ θα επιτρέψει σε πολίτες άνω των 18 ετών που θεωρούνται «πιστοί στο κράτος» να υποβάλουν αίτηση για άδειες μεταφοράς όπλων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ θα επιτρέψει σε πολίτες που θεωρούνται «πιστοί στο κράτος» να υποβάλουν αίτηση για άδειες μεταφοράς όπλων, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι στρατηγοί, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα ανατρέποντας την εκλεγμένη κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια, σχεδίαζαν να επιτρέψουν σε πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών να έχουν άδεια να μεταφέρουν διάφορα είδη όπλων και πυρομαχικών.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί θα είναι επίσης μεταξύ εκείνων που θα επιτρέπεται να διατηρούν όπλα.

Το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 βύθισε τη Μιανμάρ σε μια κρίση που ορισμένοι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών έχουν χαρακτηρίσει ως εμφύλιο πόλεμο. Ομάδες ένοπλης αντίστασης έχουν εμφανιστεί σε πολλά μέρη της χώρας, μερικές φορές εκπαιδεύονται και μάχονται με εθνοτικές ένοπλες οργανώσεις που πολεμούν τον στρατό για δεκαετίες, ενώ έχουν εμφανιστεί και σκιώδεις φιλοστρατιωτικές πολιτοφυλακές.

Το έγγραφο 15 σελίδων που διέρρευσε για την άδεια οπλοφορίας αποδόθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών της στρατιωτικής διοίκησης και καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους θα επιτρέπεται στους πολίτες να κρατούν πυροβόλα όπλα.

Οι αποδέκτες αδειών οπλοκατοχής πρέπει να είναι «πιστοί στο έθνος, με καλό ηθικό χαρακτήρα» και να μην εμπλέκονται σε «διατάραξη της κρατικής ασφάλειας». Οι κάτοχοι αδειών πρέπει επίσης να συμμορφώνονται όταν διατάσσονται από τις τοπικές αρχές να συμμετάσχουν στην «ασφάλεια, την επιβολή του νόμου και τη σταθερότητα» καθώς και στα «μέτρα πρόληψης του εγκλήματος», αναφέρει το έγγραφο.

Ο στρατός έχει χαρακτηρίσει τους αντιπάλους του ως «τρομοκράτες».

Μέλη αντεξεγερτικών οργάνων, επίσημα σχηματισθείσες πολιτοφυλακές και όσοι έχουν αποσυρθεί από τον στρατό επιτρέπεται να φέρουν πιστόλια, τουφέκια και υποπολυβόλα, εφόσον διαθέτουν άδεια, προστίθεται στο έγγραφο.

Ένας διορισμένος από τον στρατό αξιωματούχος φέρεται να είπε ότι η πολιτική αναβίωσε έναν νόμο για την κατοχή όπλων που ανακλήθηκε μετά την εξέγερση του 1988 εναντίον ενός προηγούμενου στρατιωτικού καθεστώτος.

«Μετά από αξιολόγηση, η νομοθεσία του 1977 για την οπλοκατοχή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε όπως απαιτείται προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τη μεταβαλλόμενη κατάσταση», ανέφερε το υπουργείο, σύμφωνα με το διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Myanmar Now.

Η διετής σύγκρουση έχει σκοτώσει περίπου 31.022 ανθρώπους συνολικά -άμαχους και μαχητές εξίσου- σύμφωνα με το Έργο Δεδομένων Ενόπλων Συγκρούσεων και Γεγονότων (ACLED), και ο στρατός καταφεύγει όλο και περισσότερο σε αεροπορικές επιθέσεις για να εξουδετερώσει την αντίθεση στην κυριαρχία του.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων και περισσότεροι από 70.000 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία έχουν κατηγορήσει τον στρατό για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα