ΑΘΗΝΑ
12:49
|
25.04.2024
Η Ουάσινγκτον αλλά και το Βερολίνο, το Παρίσι, η Ρώμη και το Λονδίνο δήλωσαν πως «αντιτίθενται σθεναρά» στην απόφαση του Ισραήλ να νομιμοποιήσει 9 εποικισμούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουάσινγκτον, το Βερολίνο, το Παρίσι, η Ρώμη και το Λονδίνο δήλωσαν σήμερα ότι «αντιτίθενται σθεναρά» στην απόφαση του Ισραήλ να νομιμοποιήσει εννέα εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και να σχεδιάσει την ανέγερση νέων κατοικιών στους υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς.

«Αντιτιθέμεθα σθεναρά σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες που το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν τις εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και να βλάπτουν τις προσπάθειες που έχουν στόχο την επίτευξη μιας λύσης έπειτα από διαπραγμάτευση των δύο κρατών», γράφουν οι επικεφαλής της διπλωματίας των πέντε χωρών, σε κοινή δήλωση.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας παρουσιάστηκαν ως απάντηση σε μια σειρά παλαιστινιακών επιθέσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι εν λόγω εννέα εβραϊκοί εποικισμοί ήταν μέχρι τώρα παράνομοι σύμφωνα με το ισραηλινό δίκαιο, καθώς ανεγέρθηκαν χωρίς να έχουν λάβει την έγκριση της κυβέρνησης, ενώ για τον ΟΗΕ όλη η επιχείρηση της εβραϊκής εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Βαθύτατα ανήσυχες» από την ανακοίνωση του Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες υπενθυμίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι «μια καθολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλευρών».

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις της κατάστασης επί του πεδίου που θίγουν τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών και τη σταθερότητα της περιοχής στο σύνολό της», γράφουν επίσης.

Το Ισραήλ έχει καταλάβει τη Δυτική Όχθη από τον Ιούνιο του 1967 με τον ισραηλινο-αραβικό πόλεμο. Περισσότεροι από 475.000 Ισραηλινοί διαμένουν στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη (εκτός της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) όπου ζουν 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Προκλητικό να μας κουνάει το δάκτυλο για σχέσεις με την Ακροδεξιά

Σλοβάκος ευρωβουλευτής απελευθέρωσε περιστέρι στην Ευρωβουλή

Φλωρίδης για Ρέντη: Τα πράγματα θα πάνε τρένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα