ΑΘΗΝΑ
05:21
|
01.05.2024
Η ισραηλινή κυβέρνηση επιδιώκει να ενώσει τους οικισμούς των εποίκων και να κόψει τη Δυτική Όχθη στα δύο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες Παλαιστίνιοι κινητοποιήθηκαν σήμερα για να διαμαρτυρηθούν για τις δηλώσεις μελών της ισραηλινής κυβέρνησης πως θα προχωρήσουν άμεσα στον αναγκαστικό εκτοπισμό των κατοίκων του παλαιστινιακού χωριού Βεδουίνων Χαν αλ-Αμάρ στα ανατολικά προάστια της Ιερουσαλήμ, όπου ζουν τουλάχιστον 180 άνθρωποι.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, λίγο αφότου ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ είπε ότι θα προχωρήσει στην αναγκαστική εκκένωση του χωριού.

Η κινητοποίηση έγινε μάλιστα άμεσα, καθώς υπήρχε η πληροφορία πως ο Γκβιρ επρόκειτο να επισκεφθεί το χωριό μαζί με άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως ο Μπεζαλέλ Σμότριχ. Τελικά, ορισμένα μέλη του Λικούντ συγκεντρώθηκαν κοντά στο χωριό και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Το Σάββατο ο Μπεν Γκβίρ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δε θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση προς τους Άραβες και διαφορετική προς τους Εβραίους, αφότου οι ισραηλινές αρχές εκκένωσαν μια παράνομη εγκατάσταση Εβραίων εποίκων στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν πως το χωριό Χαν αλ-Αμάρ δεν μπορεί να εξισώνεται με τους ισραηλινούς εποικισμούς, οι οποίοι είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Από το 1967, υπήρξαν στρατιωτικές εντολές για κατεδάφιση σπιτιών, κλειστές στρατιωτικές ζώνες και άλλα, και στη συνέχεια αυτές οι περιοχές μετατράπηκαν σε παράνομους οικισμούς», είπε στη σημερινή διαμαρτυρία ο Εΐντ Τζαχαλίν, ο οποίος περιέγραψε τον εαυτό του ως εκπρόσωπο του χωριού.

«Η μοίρα μας είναι να παραμείνουμε σε αυτήν την περιοχή», υποστήριξε ο Τζαχαλίν επισημαίνοντας προς «όποιον πιστεύει ότι πρόκειται μόνο για το Χαν αλ-Αμάρ» ότι « υπάρχουν κατεδαφίσεις στην κοιλάδα του Ιορδάνη, κατεδαφίσεις στη Μασάφερ Γιάτα, στην πόλη της Ιερουσαλήμ» και «είναι κάτι που συμβαίνει συνεχώς σε όλη την Παλαιστίνη».

Three girls squat in front of a shack

Η μοίρα του Χαν αλ-Αμάρ έχει τραβήξει τη διεθνή προσοχή για την χρόνια δικαστική μάχη με τις ισραηλινές αρχές για την επιβίωσή του.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για τη διάλυση του χωριού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατεδαφιστεί ανά πάσα στιγμή, αλλά τα σχέδια κατεδάφισης έχουν ανασταλεί αρκετές φορές από τότε.

Η κυβέρνηση έχει προθεσμία μέχρι την 1η Φεβρουαρίου να εξηγήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο γιατί δεν έχει κατεδαφιστεί ακόμη το χωριό και να καταθέσει σχέδιο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είπε ότι το χωριό «χτίστηκε χωρίς άδεια», αλλά οι αρχές καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο για τους Παλαιστίνιους να λάβουν οικοδομικές άδειες στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην Περιοχή Γ, που καλύπτει περισσότερο από το 60% της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Παλαιστίνιοι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι αυτή η πολιτική είναι μέρος της ευρύτερης ισραηλινής στρατηγικής υπέρ μιας εβραϊκής δημογραφικής πλειοψηφίας στην περιοχή.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε στο παρελθόν χαρακτηρίσει τις προσπάθειες απομάκρυνσης των κατοίκων του Χαν αλ-Αμάρ ως «όχι μόνο άκαρδη και μεροληπτική [αλλά και] παράνομη».

«Η βίαιη μεταφορά της κοινότητας Χαν αλ-Αμάρ ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου», δήλωσε η Αμνηστία το 2018. «Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει την πολιτική του να καταστρέφει τα σπίτια και τα μέσα διαβίωσης των Παλαιστινίων για να ανοίξει δρόμος για εποικισμούς».

Το Χαν αλ-Αμάρ βρίσκεται στη Δυτική Όχθη, λίγα χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ και μεταξύ δύο μεγάλων παράνομων ισραηλινών οικισμών, του Μααλέ Αντουμίμ και του Κφαρ Αντουμίμ.

Βρίσκεται κατά μήκος ενός βασικού διαδρόμου που εκτείνεται στην κοιλάδα του Ιορδάνη, όπου το Ισραήλ στοχεύει να επεκτείνει και να συνδέσει τους οικισμούς των εποίκων, κόβοντας ουσιαστικά τη Δυτική Όχθη στα δύο.

«Το κύριο μήνυμά μας είναι προς την παλαιστινιακή ηγεσία: … Αν αυτό το χωριό ξεριζωθεί. θα έχουμε τη βόρεια Δυτική Όχθη και τη νότια Δυτική Όχθη», είπε ο Τζαχαλίν. «Αυτή είναι η σημασία του Χαν αλ-Αμάρ».

Palestine: Demolishing Khan al-Ahmar | Occupied West Bank News | Al Jazeera

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Μααρούφ Ριφάι, νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ενάντια στο Τείχος και τους Εποικισμούς της Παλαιστινιακής Αρχής, είπε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα επιτρέψει την κατεδάφιση του χωριού.

«Αυτή είναι παλαιστινιακή γη. Είναι ιδιωτική παλαιστινιακή γη», είπε. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ισραηλινή κυβέρνηση, εκτός από το να αναπτύξει το σχέδιο «Μεγάλη Ιερουσαλήμ» και να συνδέσει τους οικισμούς γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ προκειμένου να καθαρίσει αυτή την περιοχή από τους Παλαιστίνιους Άραβες. Είμαστε εδώ για να υψώσουμε τις φωνές μας για να πούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

Από τότε που ξεκίνησε η κατοχή της Δυτικής Όχθης το 1967, το Ισραήλ έχει εκδιώξει και εκτοπίσει βίαια ολόκληρες κοινότητες κατεδαφίζοντας περισσότερα από 50.000 κτίρια Παλαιστινίων, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Μια άλλη παλαιστινιακή κοινότητα, η αποτελούμενη από 19 μικρά χωριά Μασαφέρ Γιατά, που βρίσκεται κοντά στη Χεβρώνα και στην οποία ζουν περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι, αντιμετωπίζει επίσης τον κίνδυνο αναγκαστικής διάλυσης από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Χαϊρί Χανούν, ο οποίος ήταν στη διαδήλωση στο Χαν αλ-Αμάρ, είπε: «Ήρθαμε εδώ για να αμφισβητήσουμε την απόφαση του Μπεν Γκβιρ και τις αποφάσεις όλης της δεξιάς κυβέρνησης».

«Ήρθαμε εδώ για να τους πούμε, κατεδάφισες τα χωριά μας, κατεδάφισες τις πόλεις και τα σπίτια μας, αλλά δεν θα γκρεμίσεις την επιμονή μας», είπε στο Al Jazeera.

Ανακαλώντας το παράδειγμα του αλ-Αρακίμπ, ενός χωριού που κατεδαφίστηκε και ξαναχτίστηκε 211 φορές, ο Χανούν είπε: «Αν κατεδαφίσετε το Χαν αλ-Αμάρ, ακόμα κι αν το κατεδαφίσετε 100 φορές, θα συνεχίσουμε να το ξαναχτίζουμε».

(Πηγή: Al Jazeera)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα