ΑΘΗΝΑ
21:24
|
03.05.2024
Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στη χώρα, φουντώνει η οργή για την έλλειψη μετρητών στις τράπεζες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιθέσεις σε ΑΤΜ τραπεζών και οδοφράγματα στους δρόμους από πολίτες, που διαμαρτύρονται για την έλλειψη μετρητών, χαρακτηρίζουν το κλίμα στη Νιγηρία λίγες μέρες πριν από τις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Φεβρουαρίου για την εκλογή του διαδόχου του προέδρου, Μοχάμεντου Μπουχάρι, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από δύο θητείες.

Από τότε που η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αποφάσισε να ανταλλάξει παλιούς λογαριασμούς του τοπικού νομίσματος, νάιρα, με νέους, η Νιγηρία παλεύει με την έλλειψη μετρητών, καθώς οι τράπεζες διαθέτουν ελάχιστα μετρητά για αναλήψεις λόγω της σπανιότητας των νέων χαρτονομισμάτων, και ορισμένες επιχειρήσεις αρνούνται να δεχτούν παλιά νάιρα, προκαλώντας τεράστιες ουρές, εξοργίζοντας τους πελάτες και αναστατώνοντας την αγορά.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εντάσεις, ο πρόεδρος Μοχάμεντου Μπουχάρι ανακοίνωσε ότι τα παλιά χαρτονομίσματα των 200 νάιρα, θα παραμείνουν στην κυκλοφορία για ακόμα 60 ημέρες, παρατείνοντας την προθεσμία, που έληξε την περασμένη Παρασκευή.

Στην Πολιτεία Δέλτα, στη νότια Νιγηρία, διαδηλωτές έκαψαν, σύμφωνα με τις αρχές, δύο τράπεζες και αυτοκίνητα και πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις. Ο ειδησεογραφικός σταθμός Channels Television δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter ένα βίντεο με νεαρούς άνδρες να καίνε λάστιχα στους δρόμους στα περίχωρα της πόλης Γουάρι.

Στην πόλη του Μπενίν, ξέσπασαν διαδηλώσεις, όταν η αστυνομία εμπόδισε «κουκουλοφόρους» να επιτεθούν στο τοπικό γραφείο της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνήτη της Πολιτείας Έντο, Κρούσο Οσάγκι. Σημειώθηκαν επιθέσεις και βανδαλισμοί σε τράπεζες, σημείωσε, κάνοντας λόγο για ταραχές με πολιτικά κίνητρα κατά του κυβερνώντος κόμματος, που πυροδοτεί η αντιπολίτευση.

Εξοργισμένοι πελάτες έκαψαν επίσης λάστιχα και έκλεισαν δρόμους στο Ιμπαντάν. Η αστυνομία της πολιτείας Όγιο δήλωσε ότι διαδηλώσεις ξέσπασαν σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας της πολιτείας, νωρίς την Τετάρτη, αλλά σύντομα οι ταραχές τέθηκαν υπό έλεγχο.

Ενώ οι Νιγηριανοί έχουν τώρα έως τις 10 Απριλίου χρόνο για να χρησιμοποιήσουν τα παλιά χαρτονομίσματα των 200 νάιρα, τα παλιά χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 νάιρα μπορούν να ανταλλάσσονται μόνο στην Κεντρική Τράπεζα, κάτι που πιθανόν να δώσει συνέχεια στις εντάσεις.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει υποστηρίξει ότι η απόφαση αλλαγής των χαρτονομισμάτων στοχεύει στην εξάλειψη των πολλών και πλαστών νάιρα από το σύστημα καθώς και στην αποθάρρυνση των πληρωμών λύτρων σε μετρητά σε απαγωγείς και ληστές, ενώ σκοπός είναι να προωθηθούν οι συναλλαγές χωρίς μετρητά μέσω τραπεζικών εφαρμογών και καρτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα