ΑΘΗΝΑ
01:04
|
07.05.2024
Απαίτησαν από τις αρχές να καλύψουν τους λογαριασμούς ενέργειας των πολιτών για τους χειμερινούς μήνες και επέμειναν στην παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 40.000 διαδηλωτές από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν, χθες Κυριακή, στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας σε μια ακόμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τις δεκάδες που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα από το περασμένο φθινόπωρο ενάντια στην αύξηση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι διαδηλωτές που κατάφεραν να φτάσουν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, καθώς 10.000 άτομα τουλάχιστον φέρονται να εγκλωβίστηκαν από την αστυνομία στις παρυφές της πόλης, με κάλεσμα της αντιπολίτευσης, διαμαρτύρονται σε βάρος της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για εμπαιγμό από την κυβέρνηση που εξελέγη με υποσχέσεις για αυξήσεις σε μισθούς σε συντάξεις και αντί αυτού οι πολίτες αναγκάζονται να διαθέτουν ως και το 70% του εισοδήματός τους για τους λογαριασμούς ενέργειας.

Οι διαδηλωτές συγκέντρωσαν παλιά ρούχα μπροστά από την είσοδο του κτιρίου μαζί με φωτογραφίες με λιμουζίνες, εξοχικές βίλες και άλλα ακίνητα που ανήκουν σε βουλευτές και υπουργούς που εκπροσωπούν το κυβερνών «Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης», ανέφερε ανταποκριτής του TASS.

«Οι άνθρωποι έφεραν αυτά τα παλιά ρούχα εδώ για να δείξουν ότι πρέπει να πουλήσουν ό,τι έχουν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, οι οποίοι έχουν σχεδόν οκταπλασιαστεί. Φταίει η κυβέρνηση και απαιτούμε από τις αρχές να πληρώσουν τους λογαριασμούς των πολιτών για τους χειμερινούς μήνες. Ο κόσμος επιμένει στην παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος που έχει αποδείξει την αδυναμία του να επιλύσει οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η χώρα χρειάζεται πρόωρες εκλογές», τόνισε η Μαρίνα Τάουμπερ, βουλευτής και γενική γραμματέας του Sor, το οποίο ηγήθηκε της χθεσινής διαδήλωσης.

Η Μολδαβία, εξαρτάται από το ρωσικό αέριο του οποίου την παροχή μείωσε κατά το ήμισυ η Μόσχα την περασμένη χρονιά. Το Κισινάου προσπάθησε να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της χώρας και να απαλλαγεί από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, αλλά οι επιθέσεις στην υποδομή της Ουκρανίας και το κόστος εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρουμανία δεν το έκαναν τόσο εύκολο.

Μέρες πριν από τη συγκέντρωση, η Πρόεδρος Μάγια Σαντού, προειδοποίησε ότι η Ρωσία σχεδίαζε να στείλει στρατιωτικά εκπαιδευμένους σαμποτέρ στη χώρα, μεταμφιεσμένους σε πολίτες, για να ανατρέψουν τη φιλοδυτική κυβέρνησή της, κατηγορίες που απέρριψε η Μόσχα κάνοντας λόγο για μια προσπάθεια των μολδαβικών αρχών να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους κοινωνικές και οικονομικές αποτυχίες.

Η κατάσταση οξύνθηκε το τελευταίο διάστημα, καθώς σε 57 άτομα από φιλικά προς τη Ρωσία έθνη – μεταξύ των οποίων μια ομάδα Σέρβων οπαδών ποδοσφαίρου και αρκετοί πυγμάχοι από το Μαυροβούνιο – απαγορεύτηκε η είσοδος στη Μολδαβία τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο εναέριος χώρος της χώρας έκλεισε απροσδόκητα για αρκετές ώρες την περασμένη εβδομάδα.

Η Μολδαβία προχώρησε πρόσφατα σε αλλαγή κυβέρνησης μετά την παραίτησή της προηγούμενης πρωθυπουργού Ναταλία Γαβριλίτσα. Έκτοτε έχει ορκιστεί νέα κυβέρνηση. Παρά την αλλαγή Πρωθυπουργού, το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους υπουργούς καθώς το Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης του Σαντού παραμένει στην εξουσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα