ΑΘΗΝΑ
18:00
|
17.07.2024
Τα νούμερα της δημοσκόπησης φανερώνουν, ότι εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία τη δεύτερη Κυριακή, οι πολίτες θα προτιμούσαν συγκυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα καταγράφει μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC ενώ την ίδια στιγμή οι πολίτες τονίζουν ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία στην δεύτερη Κυριακή θα προτιμούσαν κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ .

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το διάστημα από 16 Φεβρουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου καταγράφει την δυναμική των κομμάτων ενώ υπάρχουν και ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το τι ζητούν οι πολίτες από τα κόμματα.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 33,2% (από 32,5%) έναντι 26,5% (από 25,6%) του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι σήμερα στο 6,7% (από 6,9%).

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι σταθερά στο 10%, το ΚΚΕ καταγράφει πτώση μίας μονάδας καθώς βρίσκεται στο 5% (από 6%), η Ελληνική Λύση στο 4,4% (από 4,5%), το ΜέΡΑ25 στο 3,4% (από 3,5%), και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία με 1,6%, και οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,5%. Το ποσοστό αναποφάσιστων είναι στο 9%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καρτέλα της προσωπικής εκτίμησης των ψηφοφόρων για τα ποσοστά που θα λάβουν στις εκλογές τα τρία μεγάλα κόμματα. Ειδικότερα, οι ψηφοφόροι εκτιμούν στο 4,4% τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ λαμβάνει μικρότερο ποσοστό (31,4%) σε σχέση με την πρόθεση ψήφου (33,2%) και ο ΣΥΡΙΖΑ ελαφρώς πιο ενισχυμένο 27%, σε σχέση με το 26,5% της πρόθεση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ λαμβάνει ποσοστό αντίστοιχο της πρόθεσης ψήφου. 

Για να υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, θα πρέπει την πρώτη Κυριακή να καταγράψει ισχυρό ποσοστό (πάνω από το 33,5%), έτσι ώστε να υπάρχει το περιθώριο να αυξήσει τη δύναμή του κατά 4 μονάδες πιάνοντας τον πήχη που θέτει ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής.

Τα νούμερα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι δεν αποκλείεται το σενάριο της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ, καθώς από το 6,7% της πρώτης Κυριακής, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται στο 7,7% τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 35,9% έναντι 33,2% του πρώτου γύρου και αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 28,2% από το 26,5% του πρώτου γύρου. Αυτό σημαίνει ότι η δεύτερη Κυριακή ευνοεί τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων, συμπιέζει το ΠΑΣΟΚ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα αποτελούν δεξαμενές για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. 

Τι λένε οι πολίτες για κυβέρνηση συνεργασίας

Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, οι πολίτες συνεχίζουν να προτιμούν κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (39,8%). Αρκετά χαμηλότερο είναι το ποσοστό των πολιτών που προκρίνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ (27,3%), ενώ μόλις το 3,9% θα “έβλεπε” συνεργασία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρώνε οι σερβιτόροι από τα πιάτα ενός εστιατορίου;

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στο Σοφικό- Στη μάχη με τις φλόγες 22 εναέρια μέσα (upd)

Συνεχίζεται η παραβατικότητα στις παραλίες της Ρόδου λέει το Δίκτυο Ομπρέλα

Ρέντης: Άγρια ρατσιστική επίθεση εργοδότη σε βάρος εργάτη καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα