Η Ουάσιγκτον ξεκίνησε μια κεκλεισμένων των θυρών συντονισμένη διπλωματική εκστρατεία με στόχο να πιέσει την Κίνα για το πρόσφατο περιστατικό με αερόστατο και τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανέφερε χθες το περιοδικό Politico, επικαλούμενο αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα και ένα διπλωματικό τηλεγράφημα.
Η προσπάθεια λέγεται ότι ξεκίνησε αφού οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Πεκίνο ότι έστειλε «ένα αερόστατο επιτήρησης μεγάλου υψομέτρου» πάνω από το έδαφός τους. Το αερόστατο εισήλθε για πρώτη φορά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ στις 28 Ιανουαρίου και καταρρίφθηκε από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος στις 4 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε αργότερα ότι θα υπάρξει «σοβαρό πρόβλημα» εάν η Κίνα στείλει όπλα στη Ρωσία εν μέσω της σύγκρουσής της με το Κίεβο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 5 Φεβρουαρίου, ο Λευκός Οίκος απέστειλε «αίτημα δράσης» με 28 σημεία στα διπλωματικά του γραφεία σε όλο τον κόσμο. Λέγεται ότι οι αξιωματούχοι έλαβαν οδηγίες να χρησιμοποιήσουν «ιδιωτικές διπλωματικές δεσμεύσεις» για να πουν στους ομολόγους τους στις χώρες στις οποίες βρίσκονται, ότι το Πεκίνο διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με το αερόστατο.
Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να προέτρεψε τους διπλωμάτες να τονίσουν ότι η Ουάσιγκτον «δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την κατάσταση». Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να είπε ότι τα μηνύματα ήταν «βασισμένα σε γεγονότα» και «δεν ήταν μια προσπάθεια να συμμετάσχουν σε μια άσκηση ανταλλαγής μηνυμάτων» ή να διαστρέψουν τα γεγονότα.
Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από δώδεκα συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους από τα τέλη Ιανουαρίου και έχουν ενημερώσει τους συμμάχους για νέες πληροφορίες, ανέφερε το Politico.
Το Πεκίνο ισχυρίστηκε ότι το αερόστατο δεν ήταν στρατιωτικό αλλά μετεωρολογικό και πως είχε εκτραπεί από την πορεία του. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι κατηγορίες για κατασκοπεία ήταν μέρος του «πληροφοριακού πολέμου» της Ουάσιγκτον.
Η Κίνα αρνήθηκε επίσης ότι παρείχε όπλα στη Μόσχα. «Οι ΗΠΑ, όχι η Κίνα, είναι που ρίχνουν όπλα στο πεδίο της μάχης», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν. «Στο ζήτημα της Ουκρανίας, η θέση της Κίνας συνοψίζεται στην υποστήριξη των συνομιλιών για ειρήνη».
Ο Κινέζος Σύμβουλος Επικρατείας, Γουάνγκ Γι, συναντήθηκε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Πεκίνο επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Ρωσία και να συνεχίσει να εργάζεται μαζί της για έναν «πολυπολικό κόσμο».
Ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα αναμένει μια επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, το επόμενο διάστημα.