ΑΘΗΝΑ
11:21
|
03.05.2024
Με τον Ρώσο πρόεδρο συναντήθηκε στη Μόσχα ο επικεφαλής του γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κ.Ε. του Κ.Κ. Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μιλώντας σε συνάντηση με τον επικεφαλής του γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, Γουάνγκ Γι, στη Μόσχα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας «αναπτύσσονται όπως είχαμε σχεδιάσει τα προηγούμενα χρόνια», προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες «φθάνουν σε νέα ορόσημα».

Ο Πούτιν χαιρέτισε την πρόοδο στους δεσμούς μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, υποστηρίζοντας ότι χρησιμεύουν σημείο αναφοράς για τη διεθνή πολιτική.

Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι μετά την κατάρρευση της διπολικής παγκόσμιας τάξης πριν από αρκετές δεκαετίες, οι διεθνείς σχέσεις έχουν γίνει «πιο οξυμένες».

«Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ρωσίας στον παγκόσμιο στίβο, όπως έχουμε τονίσει σε πολλές περιπτώσεις, είναι κρίσιμη για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης», δήλωσε.

Ο Πούτιν συνέχισε τονίζοντας τη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και σε περιφερειακά μπλοκ όπως οι BRICS και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης. «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μαζί», σημείωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι η Μόσχα αναμένει μια επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, μόλις το Πεκίνο θα έχει ολοκληρώσει τα θέματα της εγχώριας ατζέντας του. «Υποθέτουμε ότι θα πραγματοποιήσουμε τα σχέδιά μας σχετικά με τις πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις, οι οποίες θα δώσουν μια επιπλέον ώθηση στις σχέσεις μας», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Χθες η Wall Street Journal επικαλέστηκε πηγές που ανέφεραν ότι ο Κινέζος ηγέτης θα μπορούσε να ταξιδέψει στη Ρωσία τον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου και ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση για να πιέσει για πολυμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες, η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Το Πεκίνο έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ ότι υποκινούν τη σύγκρουση, υποστηρίζοντας επίσης ότι η Ουάσιγκτον έχει προσπαθήσει να καταχραστεί την ηγεμονική της θέση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα