ΑΘΗΝΑ
21:00
|
04.05.2024
Η στάθμη του νερού του ποταμού Πάδου είναι αυτή τη στιγμή 61% χαμηλότερη από τα συνηθισμένα για αυτήν την εποχή του χρόνου επίπεδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα νοικοκυριά σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διακοπές στην υδροδότηση τους επόμενους μήνες, καθώς ο ξηρός καιρός οδήγησε σε χειμερινή ξηρασία, προειδοποίησε η ιταλική ένωση υδάτινων πόρων ANBI.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι λογικό να πιστεύουμε ότι το νερό της βρύσης τουλάχιστον τρεισήμισι εκατομμυρίων Ιταλών δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο», δήλωσε ο πρόεδρος της ANBI, Φραντσέσκο Βιντσέντσι, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες.

Ανέφερε στοιχεία από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας (CNR) που ανέφερε ότι μεταξύ 6 και 15% του πληθυσμού της Ιταλίας ζει σε περιοχές που εκτίθενται σε σοβαρή ή ακραία ξηρασία.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο αναμένεται να είναι οι περιοχές της βόρειας Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων του Πιεμόντε και της Λομβαρδίας, που ήταν και μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν από λειψυδρία την άνοιξη του 2022.

Η ιταλική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση για την κρίση την Τετάρτη, 1η Μαρτίου, για να εξετάσει σχέδια για τον μετριασμό των επιπτώσεων της λειψυδρίας, ανέφερε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Το πρόβλημα της ξηρασίας είναι σοβαρό», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ζιλμπέρτο Πιτσέτο, σύμφωνα με την Corriere.

«Είχαμε μόνο το ήμισυ της μέσης ποσότητας χιονιού. Βρισκόμαστε με υδάτινα ρεύματα, λίμνες και ταμιευτήρες σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και υδροηλεκτρικές λεκάνες σε εξαιρετική δυσκολία».

Ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας της Ιταλίας, Νέλο Μουσουμέτσι, είπε ότι η Ιταλία χρειάζεται «ένα ρεαλιστικό σχέδιο δελτίων».

Το καλοκαίρι του 2022, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε περιφέρειες. Είχε προηγηθεί ξηρασία, η οποία ακολουθήθηκε από πρώιμους και ιδιαίτερα έντονους καύσωνες που έριξαν τη στάθμη των λιμνών και των ποταμιών της χώρας.

Ως αποτέλεσμα, πόλεις σε περιοχές όπως το Πιεμόντε, η Λιγκούρια, η Λομβαρδία και το Τρεντίνο το περασμένο καλοκαίρι εισήγαγαν μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης νερού, που συμπεριλάμβαναν από περιορισμούς στο νερό της βρύσης κατά τη διάρκεια της νύχτας έως την απαγόρευση χρήσης νερού για πλύσιμο αυτοκινήτων και γέμισμα πισινών.

Τα χαμηλά επίπεδα βροχών και χιονοπτώσεων αυτό το χειμώνα έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, είπε η ANBI, πράγμα που σημαίνει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα το 2023.

Η στάθμη του Πάδου, του μεγαλύτερου ποταμού της Ιταλίας, βρίσκεται σε χαμηλό ρεκόρ, ενώ τα ποτάμια και οι λίμνες στην κεντρική Ιταλία είναι επίσης υπό «ακραία πίεση», πρόσθεσε η ιταλική ένωση υδάτινων πόρων.

Italy warns of water shortages after winter drought
Ο Πάδος στις 21 Φεβρουαρίου 2023, κοντά στην Παβία. Η στάθμη του νερού του ποταμού είναι αυτή τη στιγμή 61% χαμηλότερη από τα συνηθισμένα για αυτήν την εποχή του χρόνου επίπεδα. (Φωτογραφία: Piero CRUCIATTI / AFP)

Το λιώσιμο του χιονιού είναι σημαντική πηγή νερού για πολλές περιοχές την άνοιξη και το καλοκαίρι και η έλλειψή του φέτος αναμένεται να αποδειχθεί προβληματική. Το αλπικό χιόνι είναι το πιο σημαντικό απόθεμα νερού της Ιταλίας, καθώς τροφοδοτεί τη λεκάνη του ποταμού Πάδου.

Το αν η Ιταλία θα αντιμετωπίσει ή όχι μια τόσο σοβαρή ξηρασία όπως πέρυσι, αναμένεται να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες τους επόμενους τρεις μήνες, που είναι συνήθως η πιο βροχερή εποχή του χρόνου για πολλές περιοχές του βορρά.

Η ANBI σημείωσε ότι η Ιταλία πρέπει να κλείσει αμέσως τις τρύπες στα υδραγωγεία της, τα οποία, όπως είπε, χάνουν το 40% του νερού λόγω διαρροών, και να κατασκευάσει νέες δεξαμενές για τη συλλογή του βρόχινου νερού, εάν θέλει να αποφύγει τακτικές ελλείψεις νερού στο μέλλον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα