ΑΘΗΝΑ
08:24
|
23.04.2024
Μεσάζοντες επιχειρούν για λογαριασμό χωρών του ΝΑΤΟ να βρουν εργοστάσια στο πρώην ανατολικό μπλοκ που να μπορούν να παράξουν σοβιετικών προδιαγραφών πυρομαχικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ψάχνουν πίσω από το πρώην Σιδηρούν Παραπέτασμα – στη Βουλγαρία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – για να βρουν εργοστάσια που μπορούν να κατασκευάσουν πυρομαχικά για τα σοβιετικών προδιαγραφών όπλα της Ουκρανίας, ανέφεραν χθες οι New York Times.

Παρότι στέλνουν σύγχρονο οπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, οι δυτικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να κατασκευάσουν οβίδες πυροβολικού και άλλα πυρομαχικά σοβιετικού τύπου στα οποία εξακολουθεί να βασίζεται ο στρατός της Ουκρανίας, ανέφερε η εφημερίδα. Ως αποτέλεσμα, έχουν στραφεί στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες που βρίσκονταν στο παρελθόν στη «σοβιετική πλευρά».

Η έρευνα απαιτούσε μυστικότητα για να αποφευχθούν «πολιτικές συνέπειες και ρωσικά αντίποινα», επειδή, όπως στην περίπτωση της Βουλγαρίας, οι τοπικοί πληθυσμοί είναι σε μεγάλο βαθμό φιλορώσοι, ανέφεραν οι Times.

Οι αποκαλύψεις ότι η Σόφια προμήθευε μυστικά με όπλα το Κίεβο, παρά την έντονη αντίθεση, πυροδότησαν πολιτικό σάλο.

Το δημοσίευμα των NYT ανέφερε τη δημιουργία μιας νέας γραμμής παραγωγής σε εργοστάσιο στο Κόστενετς της Βουλγαρίας, που σύντομα θα ξαναρχίσει να κατασκευάζει βλήματα πυροβολικού 122 χιλιοστών για πρώτη φορά από το 1988. Ένα άλλο κρατικό βουλγαρικό εργοστάσιο όπλων, που βρίσκεται στη μικρή πόλη Σόποτ, θα αυξήσει επίσης την παραγωγή του για να τροφοδοτήσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Μεσίτες με μετρητά που παρέχονται από τις ΗΠΑ αναζητούν επίσης εργοστάσια στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως πιθανούς προμηθευτές οβίδων σοβιετικού τύπου, σύμφωνα με τους NYT. Το Λουξεμβούργο ζήτησε από έναν κατασκευαστή όπλων στην Τσεχική Δημοκρατία να παράξει υλικό για την Ουκρανία.

Η αυξημένη ζήτηση για σοβιετικών προδιαγραφών στρατιωτικό υλικό έρχεται στο πλαίσιο της προσπάθειας των μελών του ΝΑΤΟ να παράγουν πυρομαχικά αρκετά γρήγορα, ώστε να αντικαταστήσουν τις οβίδες που εκτοξεύονται καθημερινά στην Ουκρανία. Το Κίεβο χρησιμοποιεί πυρομαχικά με ρυθμό «πολλές φορές υψηλότερο» από ό,τι μπορούν να παράγουν οι δυτικοί σύμμαχοί του, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει σχηματίσει μια μυστική ομάδα εργασίας για να βρει προμηθευτές όπλων σοβιετικού τύπου για την Ουκρανία. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χρηματοδοτήσει συμφωνίες χρησιμοποιώντας μεσίτες για να βοηθήσουν τους κατασκευαστές του πρώην Ανατολικού Μπλοκ και τις κυβερνήσεις τους να κρύψουν τη συμμετοχή τους στη σύγκρουση, ανέφεραν οι Times. Σε μια περίπτωση, οι Βρετανοί πλήρωσαν έναν Ρουμάνο μεσίτη για να αγοράσει βλήματα πυροβολικού από έναν Πακιστανό κατασκευαστή όπλων. Όπως αποδείχθηκε, ο Πακιστανός προμηθευτής δεν κατάφερε να παραδώσει τα πυρομαχικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα