ΑΘΗΝΑ
14:45
|
03.05.2024
Οι οικονομικοί ηγέτες της G20 δεν μπόρεσαν να επιλύσουν τις διαφορές τους το Σάββατο σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι οικονομικοί ηγέτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν μπόρεσαν να επιλύσουν τις διαφορές τους το Σάββατο σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και προχώρησαν σε κινήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους των αναξιοπαθούντων εθνών, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 20 (G20), που φιλοξενήθηκε από την Ινδία, ολοκληρώθηκε σήμερα χωρίς κοινό ανακοινωθέν επειδή δεν υπήρχε συναίνεση για το πώς να περιγραφεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, τρεις εκπρόσωποι είπαν στο Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στην Ομάδα των Επτά (G7) βιομηχανικών δυνάμεων ήταν ανένδοτοι στο να απαιτήσουν το ανακοινωθέν να καταδικάσει κατηγορηματικά τη Ρωσία για την εισβολή στη γείτονά της πριν από ένα χρόνο, αλλά η ρωσική και η κινεζική αντιπροσωπεία αντιτάχθηκαν σε τέτοια γλώσσα.

Η Ρωσία και η Κίνα αναστατώθηκαν από τη χρήση της πλατφόρμας της G20 για να συζητήσουν πολιτικά θέματα, δήλωσαν δύο από τους αντιπροσώπους.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να υπάρξει μια δήλωση στο ανακοινωθέν που να καταδικάζει τη Ρωσία.

«Και νομίζω ότι η G7 είναι σίγουρα ενωμένη σε αυτό, επομένως είναι κάτι που θα περίμενα και νομίζω ότι είναι απαραίτητο και κατάλληλο», είπε.

Η Ρωσία, μέλος της G20 αλλά όχι της G7, αναφέρεται στις ενέργειές της στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και αποφεύγει να την χαρακτηρίσει εισβολή ή πόλεμο.

Η Ινδία πιέζει τη συνάντηση για να αποφύγει τη χρήση της λέξης «πόλεμος» σε οποιοδήποτε ανακοινωθέν, είπαν στο Reuters αξιωματούχοι της G20.

Η Ινδία, η οποία κατέχει τη φετινή προεδρία της G20, κράτησε σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη στάση για τον πόλεμο, αρνούμενη να κατηγορήσει τη Ρωσία για την εισβολή, αναζητώντας διπλωματική λύση και ενισχύοντας απότομα τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Η Ινδία και η Κίνα ήταν μεταξύ των χωρών που απείχαν την Πέμπτη όταν ο ΟΗΕ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία ζητώντας από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να σταματήσει τις μάχες.

Εκτός από τις χώρες της G7, το μπλοκ της G20 περιλαμβάνει επίσης χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία.

Η συνάντηση τελείωσε με δήλωση του οικοδεσπότη που συνόψιζε τις συζητήσεις.

«Εάν δεν υπάρξει συναίνεση, η επιλογή για την Ινδία θα ήταν να εκδώσει δήλωση προεδρίας», είχε δηλώσει νωρίτερα ένας αξιωματούχος.

Τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Πληροφοριών της Ινδίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα που ζητούσαν σχόλια.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΧΡΕΟΥΣ

Στο περιθώριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πραγματοποίησε συνάντηση το Σάββατο με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Κίνα, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και την G7 για την αναδιάρθρωση του χρέους για τις προβληματικές οικονομίες, αλλά υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των μελών, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Μόλις ολοκληρώσαμε μια σύνοδο στην οποία ήταν σαφές ότι υπάρχει δέσμευση να γεφυρωθούν οι διαφορές προς όφελος των χωρών», είπε στους δημοσιογράφους η Γκεοργκίεβα, η οποία συμπροήδρευσε στη στρογγυλή τράπεζα με την Ινδή υπουργό Οικονομικών Νιρμάλα Σιθαραμάν.

Ένας εκπρόσωπος είπε στο Reuters ότι σημειώθηκε κάποια αρχική πρόοδος, κυρίως στη γλώσσα γύρω από το θέμα, αλλά η αναδιάρθρωση δεν συζητήθηκε λεπτομερώς.

Η Γέλεν είπε ότι δεν υπήρχαν «παραδοτέα» από τη συνάντηση, η οποία ήταν κυρίως οργανωτική.

Περαιτέρω συζητήσεις του πάνελ προγραμματίζονται κατά την περίοδο των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Απρίλιο.

Οι πιέσεις έχουν αυξηθεί στην Κίνα, τον μεγαλύτερο διμερή πιστωτή στον κόσμο, και άλλα έθνη να δεχθούν ένα μεγάλο κούρεμα στα δάνεια που δίνονται σε αναπτυσσόμενες χώρες που αγωνίζονται.

Σε μια ομιλία βίντεο στη συνεδρίαση της G20 την Παρασκευή, ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Λιού Κουν επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες θα πρέπει να συμμετάσχουν στην ελάφρυνση του χρέους κάνοντας κούρεμα μαζί με τους διμερείς πιστωτές.

Η Γέλεν είχε πει πριν από τη συνάντηση για το χρέος ότι θα πιέσει όλους τους διμερείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές συζητήσεις, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση του χρέους για τη Ζάμπια και οι διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης για τη Σρι Λάνκα ήταν «πιο επείγουσες».

Η Ζάμπια οφείλει στο Πεκίνο σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια από ένα συνολικό εξωτερικό χρέος 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2021, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ενώ η Γκάνα οφείλει στην Κίνα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών, μια εμπορική ένωση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που επικεντρώνεται στις αναδυόμενες αγορές.

Η Σρι Λάνκα χρωστούσε στους κινέζους δανειστές 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια – ή σχεδόν το ένα πέμπτο του δημόσιου εξωτερικού χρέους – μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με υπολογισμούς της δεξαμενής σκέψης China Africa Research Initiative.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα