ΑΘΗΝΑ
12:01
|
19.04.2024
Έκκληση ΟΗΕ - ΔΟΜ για ενίσχυση μηχανισμών διάσωσης και ασφαλείς διαύλους, με φόντο το ναυάγιο στην Ιταλία και εκατοντάδες θύματα το πρώτο δίμηνο του 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έκκλησή τους για ευρύτερη πρόσβαση σε ασφαλείς διαύλους, ώστε «να αποτραπεί η αναγκαστική προσφυγή των ανθρώπων σε επικίνδυνα ταξίδια προς αναζήτηση ασφάλειας, προστασίας και μιας καλύτερης ζωής» επαναλαμβάνουν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με αφορμή το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε στις ακτές της νότιας Ιταλίας την Κυριακή, όταν σκάφος στο οποίο υπολογίζεται ότι επέβαιναν περισσότεροι από 170 άνθρωποι,  μεταξύ των οποίων παιδιά και οικογένειες που είχαν φύγει από την Τουρκία και προέρχονταν κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, συνετρίβη στην ανατολική ακτή της Καλαβρίας.  

Την ίδια ώρα, οι δύο οργανώσεις του ΟΗΕ υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για ορθή λειτουργία των μηχανισμών διάσωσης, καλώντας εκ νέου τα κράτη να αυξήσουν τους πόρους και τις υπηρεσίες τους προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ευθύνες που τους αναλογούν.

«Σε ένα ιστορικό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από ανθρώπους που αναγκάζονται να διαφύγουν από συγκρούσεις και διώξεις, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να ενισχυθεί η ικανότητα διάσωσης, η οποία εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής, προκειμένου να αποφευχθούν τραγωδίες όπως αυτή», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για την Ιταλία, την Αγία Έδρα και τον Άγιο Μαρίνο, συμπληρώνοντας ότι «είναι απαράδεκτο να γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων φρικαλεοτήτων, με οικογένειες και παιδιά να εμπιστεύονται τη ζωή τους σε ετοιμόρροπες και ακατάλληλες βάρκες. Αυτή η τραγωδία πρέπει να μας ωθήσει να δράσουμε και αυτό να γίνει τώρα».

Να υιοθετήσουν μια ανθρωπιστική προσέγγιση που θα εξετάζει τις πολλαπλές αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τόσο τις χώρες καταγωγής τους όσο και τις χώρες διέλευσης υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες από την πλευρά του ο διευθυντής του Μεσογειακού Γραφείου Συντονισμού του ΔΟΜ, υπογραμμίζοντας ότι «στη Μεσόγειο, η πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι αριθμητική αλλά ανθρωπιστική».

Σημειώνεται ότι το 2022, οι αφίξεις από την Τουρκία αντιπροσώπευαν περίπου το 15% των συνολικών αφίξεων μέσω θαλάσσης στην Ιταλία, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που έφτασαν κατά μήκος αυτής της διαδρομής ήταν άνθρωποι που διέφευγαν από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Αγνοούμενων Μεταναστών του ΔΟΜ, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται κατά μήκος της κεντρικής μεταναστευτικής διαδρομής της Μεσογείου ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 220 ανθρώπους από την αρχή του 2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες της Νέας Αριστεράς για τις Eυρωεκλογές

Βύρωνας: Με περιπολικά, ΜΑΤ, πυροσβεστική η έξωση γυναίκας που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα