ΑΘΗΝΑ
12:33
|
20.04.2024
«Πόσο αβέβαιη μπορεί να είναι η κορυφαία υπερδύναμη του κόσμου, για να φοβάται την αγαπημένη εφαρμογή των νέων», τόνισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε αυτές τις λανθασμένες ενέργειες», σχολίασε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου σήμερα, αναφερόμενη στη χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες έχουν 30 ημέρες για να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή Tiktok από ομοσπονδιακές συσκευές.

Παρόμοιες οδηγίες σχετικά με την κινεζικών συμφερόντων εφαρμογή είχαν προηγουμένως εκδοθεί από τον Καναδά και από την Ε.Ε.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστεί τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και του θεμιτού ανταγωνισμού, να σταματήσει να καταπιέζει τις εταιρείες και να παρέχει ένα ανοιχτό, δίκαιο και αμερόληπτο περιβάλλον για τις ξένες εταιρείες στις ΗΠΑ».

«Πόσο αβέβαιη μπορεί να είναι η κορυφαία υπερδύναμη του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, για να φοβάται την αγαπημένη εφαρμογή των νέων», πρόσθεσε.

Δυτικοί αξιωματούχοι διατυπώνουν ανησυχίες όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες για τη δημοφιλή εφαρμογή διαμοιρασμού βίντεο, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance.

Το TikTok έχει κατηγορηθεί πως συλλέγει τα δεδομένα των χρηστών και τα παραδίδει στην κινεζική κυβέρνηση, με ορισμένες υπηρεσίες πληροφοριών να ισχυρίζονται πως ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να εκτεθούν ευαίσθητες πληροφορίες, όταν η εφαρμογή εγκαθίσταται σε κυβερνητικές συσκευές.

Η εταιρεία επιμένει ότι δεν λειτουργεί διαφορετικά από άλλες εταιρείες κοινωνικών μέσων. Ένας εκπρόσωπος του TikTok είπε στο BBC ότι η εταιρεία είναι «πλήρως ανεξάρτητη» και πως «δεν έχει παράσχει δεδομένα χρηστών στην κινεζική κυβέρνηση, ούτε θα το κάνει αν της ζητηθεί».

Τη Δευτέρα, η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού των ΗΠΑ, Σαλάντα Γιούνγκ, έδωσε την οδηγία απεγκατάστασης της εφαρμογής από όλα τα κρατικά τηλέφωνα, προκειμένου να προστατευθούν τυχόν εμπιστευτικά δεδομένα.

Shalanda Young (1977- ) •

Το Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού σημείωσε ότι η συγκεκριμένη οδηγία αποτελεί ένα «κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση των κινδύνων που παρουσιάζει η εφαρμογή για ευαίσθητα κρατικά δεδομένα».

Ορισμένα ομοσπονδιακοί οργανισμοί – συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου και των Υπουργείων Άμυνας, Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών – έχουν ήδη απαγορεύσει το TikTok από τις συσκευές τους.

Ο Ομοσπονδιακός Διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Κρις Ντερούσα, είπε ότι η κίνηση υπογράμμισε τη «διαρκή δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να προστατεύει την ψηφιακή μας υποδομή και να προστατεύει την ασφάλεια και το απόρρητο του αμερικανικού λαού».

Η ανακοίνωση ακολουθεί την ψήφιση νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, η οποία απαγόρευσε τη χρήση του TikTok σε κρατικές τηλεφωνικές συσκευές και έδωσε στον Λευκό Οίκο 60 ημέρες για να εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες.

Τα μέλη του Κογκρέσου αναμένεται να υπερψηφίσουν νέα νομοθεσία τις επόμενες εβδομάδες, η οποία θα δώσει στον πρόεδρο Μπάιντεν την εξουσία να απαγορεύσει την εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο.

Ο Καναδάς έχει επίσης επιβάλει νέα απαγόρευση της εφαρμογής σε κυβερνητικές συσκευές από την Τρίτη. Η απόφαση ακολούθησε επανεξέταση που διενεργήθηκε από τον επικεφαλής πληροφοριών της χώρας, ο οποίος έκρινε ότι η εφαρμογή παρουσίαζε «απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου για το απόρρητο και την ασφάλεια».

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε ότι υπάρχει αρκετή ανησυχία για γύρω από την ασφάλεια σχετιζόμενη με την εφαρμογή, ώστε να κριθεί αναγκαία μια τέτοια επιλογή.

«Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα, μπορεί να είναι το μόνο βήμα που πρέπει να κάνουμε», είπε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσαν εντολή στους υπαλλήλους τους να αφαιρέσουν την εφαρμογή TikTok από τα επαγγελματικά τους τηλέφωνα και συσκευές.

«Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία της επιτροπής από απειλές και ενέργειες κυβερνοασφάλειας, που μπορεί να αξιοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις κατά του εταιρικού περιβάλλοντος της επιτροπής», δήλωσε ένας υπάλληλος της Κομισιόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα