ΑΘΗΝΑ
07:49
|
17.05.2024
Οι τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν νέο ρεκόρ με τον πληθωρισμό για τα είδη διατροφής να φτάνει στο 17,1% για τον Φεβρουάριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν νέο ρεκόρ με τον πληθωρισμό για τα είδη διατροφής να φτάνει στο 17,1% τις τέσσερις εβδομάδες του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο ερευνητής αγοράς Kantar την Τρίτη. Το γάλα, τα αυγά και η μαργαρίνη παρουσιάζουν την ταχύτερη αύξηση των τιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η εταιρεία άρχισε να παρακολουθεί τα στοιχεία το 2008, προσθέτοντας 811 £ (980 $) στον μέσο ετήσιο λογαριασμό αγορών και αναγκάζοντας τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου να αλλάξουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

«Αυτός ο Φεβρουάριος σηματοδοτεί έναν ολόκληρο χρόνο από τότε που ο μηνιαίος πληθωρισμός των παντοπωλείων ανέβηκε πάνω από το 4%. Αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος λιανικής και καταναλωτικής πληροφόρησης στην Kantar, Φρέιζερ ΜακΚέβιτ.

Σημείωσε ότι οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων ήταν το δεύτερο πιο σημαντικό οικονομικό ζήτημα για το κοινό μετά το ενεργειακό κόστος, προσθέτοντας ότι ένας στους τέσσερις καταναλωτές στη Βρετανία αντιμετωπίζει τώρα οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με μελέτη του BBC, η τιμή ορισμένων ειδών πρώτης ανάγκης έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Για παράδειγμα, ένα σακουλάκι ζυμαρικών 500 γραμμαρίων που κόστιζε 50 π. πριν από δύο χρόνια, τώρα κοστίζει 95 π.

Οι οικογένειες του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν ακόμα πιο αυστηρή πίεση στα οικονομικά τους φέτος, καθώς η κυβέρνηση μειώνει τη στήριξη στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών, ενώ τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων συνεχίζουν να αυξάνονται, επιδεινώνοντας την κρίση κόστους ζωής.

Αν και ο συνολικός πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε από τα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και πάνω από 40 χρόνια στο 10,1% τον Ιανουάριο, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται, αναγκάζοντας τους αγοραστές να στραφούν σε εκπτωτικά καταστήματα, ανέφεραν ειδικοί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

11χρονα γενέθλια της ΒΙΟΜΕ στις 17 και 18 Μαΐου

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη, αφρικανική σκόνη και ισχυροί άνεμοι

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα