ΑΘΗΝΑ
20:47
|
15.05.2024
Συνεχίζει να απαιτεί από την Ε.Ε. σκληρότερα μέτρα για τη μεταναστευτική πολιτική παρά το πολύνεκρο ναυάγιο στις ακτές της Καλαβρίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακόμα τέσσερα πτώματα ανέσυραν οι διασώστες τη Δευτέρα, μια μέρα αφότου ένα ξύλινο ιστιοφόρο που μετέφερε μετανάστες στην Ευρώπη προσέκρουσε σε βράχους λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών στη νότια Ιταλία, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 63 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 14 παιδιών.

Οι διασώστες δήλωσαν ότι οι περισσότεροι από τους μετανάστες/πρόσφυγες ήρθαν από το Αφγανιστάν, καθώς και από το Ιράν, τη Σομαλία, τη Συρία και αλλού. Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι 20 Πακιστανοί πολίτες βρίσκονταν στο σκάφος, με τέσσερις αγνοούμενους και 16 επιζώντες του ναυαγίου της νύχτας.

Πολλά από τα θύματα ξεβράζονται στην ξηρά κοντά στο σημείο, όπου το σκάφος βυθίστηκε κοντά στο Στεκάτο ντι Κούτρο, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην ανατολική ακτή της Καλαβρίας, ενώ μερικά από τα σώματα ανασύρθηκαν από τη θάλασσα.

«Συναντήσαμε έναν επιζώντα που εγκατέλειψε το Αφγανιστάν με την αδελφή του για να ξεφύγει από τους Ταλιμπάν, η γυναίκα δεν επιβίωσε», δήλωσε ο Σέρτζιο Ντι Ντάτο, συντονιστής έργου με τους Ιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη στους επιζώντες, συμπεριλαμβανομένου ενός 12χρονου αγοριού από το Αφγανιστάν που έχασε και τα εννέα μέλη της οικογένειας, που ταξίδευαν μαζί του, συμπεριλαμβανομένων των γονέων του και των τεσσάρων αδελφών.

«Οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι, πολύ εξαντλημένοι, μερικοί από αυτούς λένε ότι είδαν συγγενείς να πέφτουν στο νερό και να εξαφανίζονται ή να πεθαίνουν», δήλωσε η Save the Children, μια άλλη φιλανθρωπική βοήθεια, στο Twitter.

Δεκάδες φέρετρα έχουν τοποθετηθεί σε μια αθλητική αίθουσα στη γειτονική πόλη Κροτόνε, καθώς μαζικές κηδείες πρόκειται να λάβουν χώρα. Οι ντόπιοι άφησαν λουλούδια, κεριά και αρκουδάκια σε μεταλλικά κιγκλιδώματα έξω από τον χώρο για να δείξουν το σεβασμό τους στα θύματα.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι 81 άνθρωποι επέζησαν από το ναυάγιο, αλλά μεταξύ 180 και 200 ανθρώπων πιστεύεται ότι επιβιβάστηκαν στο σκάφος, όταν έφυγε από τη Σμύρνη της Τουρκίας, υποδηλώνοντας ότι πολλοί περισσότεροι επιβάτες μπορεί να έχουν πεθάνει ή να αγνοούνται.

Το ναυάγιο έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτικής της Ε.Ε. και της Ιταλίας, όπου οι πρόσφατα εκλεγμένοι σκληροί νόμοι της ακροδεξιάς ιταλικής κυβέρνησης για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις διάσωσης μεταναστών έχουν προκαλέσει τη δριμύτατη κριτική από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους.

«Αυτές οι τραγωδίες είναι το αποτέλεσμα των τραγικών παράπλευρων απωλειών των ιταλικών και ευρωπαϊκών πολιτικών, που προστατεύουν τα σύνορα και μειώνουν την ασφαλή και τακτική διέλευση στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μάρκο Μπερτότο, διευθυντής προγραμμάτων για τους ΓΧΣ στην Ιταλία.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε σε συνέντευξή της ότι έστειλε επιστολές στα ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας συγκεκριμένες κινήσεις για το μεταναστευτικό.

«Όσο περισσότεροι άνθρωποι αναχωρούν, τόσο περισσότεροι είναι οι θανάσιμοι κίνδυνοι», δήλωσε η Μελόνι στην Rai Public Television. «Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί σοβαρά αυτό το ζήτημα, με ανθρωπιά, είναι να σταματήσουμε τις ροές των μεταναστών».

Ο υπουργός Εσωτερικών της, Ματέο Πιαντεντόζι, προσέλκυσε εκτεταμένη κριτική αφού κατηγόρησε τους μετανάστες καθώς και τους διακινητές, για την έναρξη των επικίνδυνων θαλάσσιων ταξιδιών με τις οικογένειές τους. «Η απελπισία δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει το ταξίδι σε συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών τους», είπε.

«Αγαπητέ υπουργό Πιαντεντόζι, αν μια μητέρα επιλέξει να βάλει το παιδί της, το πιο πολύτιμο πράγμα που έχει, σε μια βάρκα, είναι επειδή φεύγει από μεγαλύτερο κίνδυνο και απελπισία», απάντησε η Ραφαέλα Παίτα, γερουσιαστής από το κόμμα Centrist Italia Viva, ενώ κατηγόρησε τον υπουργό για έλλειψη ανθρωπιάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Νεκρό βρέφος στη Βραυρώνα: Βρέθηκαν προθανάτια και μεταθανάτια χτυπήματα

Σφοδρός επικριτής του Σλοβάκου πρωθυπουργού ο 71χρονος δράστης

Χιλιάδες Καναδοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω πυρκαγιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα