Η εποχή της κυριαρχίας στις πρώην αποικιακές κτήσεις της στην Αφρική ανήκει πλέον στο παρελθόν, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος ηγέτης υποσχέθηκε νωρίτερα να μειώσει το στρατιωτικό αποτύπωμα του Παρισιού στην ήπειρο, καθώς οι σχέσεις του με ορισμένες αφρικανικές χώρες πρόσφατα κατέρρευσαν.
Μιλώντας στην Γκαμπόν την πρώτη ημέρα της περιοδείας του σε όλη την ήπειρο, ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «η εποχή της Γαλλοαφρικής (Francafrique) έχει τελειώσει».
«Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι οι νοοτροπίες δεν εξελίσσονται με τον ίδιο ρυθμό όπως εμείς… Βλέπω ότι στη Γαλλία εξακολουθούν να αποδίδονται προθέσεις που δεν έχει», πρόσθεσε ο Μακρόν, παρουσιάζοντας το Παρίσι ως «ουδέτερο συνομιλητή».
Στην περίφραξη της γαλλικής πρεσβείας στην Γκαμπόν, ωστόσο, αναγράφονταν την ημέρα της άφιξής του στη χώρα, συνθήματα όπως «Μακρόν δολοφόνε».
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η χώρα του ενεργεί με αυτή την ιδιότητα τόσο στη Γκαμπόν όσο και αλλού. Το Παρίσι «μιλάει σε όλους και ο ρόλος του είναι να μην παρεμβαίνει στα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής», δήλωσε.
Τούτου λεχθέντος, συνέχισε με τις ανησυχίες που εξέφρασε η αντιπολίτευση της Γκαμπόν, η οποία θεώρησε την επίσκεψή του ως έναν τρόπο υποστήριξης του Προέδρου της χώρας, Αλί Μπόνγκο. «Δεν ήρθα για να επενδύσω σε κανέναν. Ήρθα μόνο για να δείξω τη φιλία μου και το ενδιαφέρον μου σε μια χώρα και έναν αδελφό λαό», επέμεινε ο Μακρόν.
Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου ήρθαν αφού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είπε ότι η Αφρική θα δει μια «αισθητή μείωση» της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας. Σύμφωνα με τον Μακρόν, ωστόσο, αυτές οι πολιτικές δεν πρέπει να θεωρηθούν ως «απόσυρση ή αποδέσμευση» αλλά μάλλον ως «προσαρμογή μιας διευθέτησης» με τους Γάλλους συμμάχους.
Τους τελευταίους μήνες, η Γαλλία γνώρισε αρκετές διπλωματικές οπισθοδρομήσεις στην περιοχή. Την Τρίτη, η Μπουρκίνα Φάσο ακύρωσε επίσημα τη συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας με το Παρίσι, δείχνοντας στα στρατεύματά της την πόρτα. Η κίνηση έγινε δεδομένης μιας δημοφιλούς αντίληψης στη χώρα της Δυτικής Αφρικής ότι τα γαλλικά στρατεύματα δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τους ντόπιους από τους ριζοσπάστες ισλαμιστές.
Τον Αύγουστο του 2022, η Γαλλία απέσυρε επίσης τα στρατεύματά της από το Μάλι μετά από μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν κατά της παρουσίας της πρώην αποικιακής δύναμης. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση του Μάλι κατηγόρησε επίσης τις γαλλικές δυνάμεις ότι εκπαιδεύουν μαχητικές ομάδες στο έδαφος της χώρας.