ΑΘΗΝΑ
21:57
|
01.05.2024
Ξεκίνησε η παραλαβή των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου-Με μαύρα μπαλόνια η πορεία μαθητών & φοιτητών-Ταυτοποιήθηκαν 54 από τα 57 θύματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Ληξιαρχείο Λάρισας πέφτει η αυλαία της εθνικής τραγωδίας με το σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στα Τέμπη. Οι συγγενείς των θυμάτων καλούνται να παραλάβουν τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των ανθρώπων τους. Μετά την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης, οι συγγενείς παραλαμβάνουν τη σορό, σε σφραγισμένο φέρετρο, προκειμένου να γίνει η κηδεία του κάθε θύματος.

Με τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων να έχει φτάσει πλέον τους 57, οι έρευνες στο σημείο της πολύνεκρης σύγκρουσης των δυο τρένων στα Τέμπη ολοκληρώνονται σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι να απομακρυνθεί και το τελευταίο κομμάτι από τα βαγόνια του τρένου που συνεθλίβησαν. 

Στην ανακοίνωση της πυροσβεστικής, αναφέρεται επισήμως πως έχουν δηλωθεί 56 αγνοούμενοι γεγονός που σημαίνει ότι ένα τουλάχιστον από τα θύματα της μοιραίας σύγκρουσης δεν έχει αναζητηθεί από τους οικείους του.

Ταυτοποιήθηκαν 54 από τα 57 θύματα

Στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 48 τραυματίες, ενώ έξι άτομα βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μία επιβάτης με σοβαρά εγκαύματα διακομίσθηκε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου που διαθέτει ειδική μονάδα εγκαυμάτων.Η έρευνα συνεχίζεται καθώς αναμένεται η αποστολή νέων δειγμάτων, τα οποία θα εξετασθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Σε εξέλιξη είναι και η τραγική διαδικασία ταυτοποίησης των σορών μέσω DNA στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Σε αποψινή ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, ανακοίνωσε πως έχουν ταυτοποιηθεί 54 από τα 57 θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Έχουν ληφθεί 55 δείγματα από τις σορούς και 52 δείγματα από συγγενείς επιβατών. Επίσης, έχουν ληφθεί και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη που βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας.

Έφοδος της Αστυνομίας στον σταθμό της Λάρισας

Τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας για τη συλλογή πειστηρίων γύρω από το μοιραίο δυστύχημα κοντά στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πηγές της ιστοσελίδας grtimes.gr, οι αστυνομικοί μπήκαν αιφνιδιαστικά στις εγκαταστάσεις του σταθμού γύρω στις 4 τα ξημερώματα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλου, ο οποίος εποπτεύει την προανάκριση για τη διερεύνηση της πολύνεκρης τραγωδίας. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι κατασχέθηκαν ηχητικά αρχεία, έγγραφα, σημειώσεις και άλλα στοιχεία που αφορούν την κίνηση των αμαξοστοιχιών και τη λειτουργία του σταθμού. Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα δεν θα περιοριστεί μόνο στην ευθύνη του σταθμάρχη αλλά και σε υψηλά κλιμάκια του ΟΣΕ, όπως και του Ιταλικού Ομίλου που ελέγχει την Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Πλεύρης: Ανθρώπινο λάθος και αιχμές κατά της εταιρείας

Για όσα είδε στον τόπο του δυστυχήματος κοντά στα Τέμπη μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, φιλοξενούμενος σε πάνελ του του ΣΚΑΪ. Έκανε λόγο για ανθρώπινο λάθος και επέρριψε πολλές ευθύνες στην εταιρεία. «Είδα να βγάζουν σορούς και γονείς να ψάχνουν τα παιδιά τους», είπε ο κ. Πλεύρης και σχολίασε ότι από την πλευρά της εταιρείας δεν υπήρχε κανένας άνθρωπος στα νοσοκομεία για να βοηθήσει στις λίστες.

Αναλυτικά ανέφερε: «Ο ιατροδικαστής έχει συλλέξει 57 νεκρούς. Επιλέξαμε ένα νοσοκομείο να πηγαίνουν οι νεκροί ώστε οι συγγενείς να μην μεταφέρονται σε νοσοκομεία. Είχαμε τη λίστα όλων των τραυματιών, τους είχαμε ταυτοποιήσει όλους, ώστε να διαβάζουν τη λίστα οι συγγενείς και δυστυχώς αν δεν ήταν στη λίστα, καταλαβαίνετε ότι ήταν πολύ πιθανό να είναι στους νεκρούς. Ο αριθμός τον νεκρών δεν προστίθεται με αυτό των αγνοούμενων. Όταν ταυτοποιείται ένας νεκρός, βγαίνει από τη λίστα των αγνοούμενων. Τα ονόματα των νεκρών δεν τα είχαμε. Είχαμε τη λίστα των ανθρώπων που τους αναζητούσαν οι δικοί τους άνθρωποι. Έχουμε έξι κλιμάκια ψυχολόγων για να ενημερώνουν τους συγγενείς. Αφού γίνει η ταυτοποίηση θα γίνεται και η παραλαβή μέσω και γραφείων κηδειών». 

Ως υπουργείο Υγείας, δεν είχαμε καμία βοήθεια από την εταιρεία. Όλα έγιναν από τους διασώστες του ΕΚΑΒ, αυτοί κατέγραψαν τους τραυματίες, δεν υπήρξε καμία βοήθεια από την εταιρεία. Δεν ήρθε κανένας άνθρωπος της εταιρείας στα νοσοκομεία για να μας βοηθήσει. 

Αμέσως μετά ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό και αυτομάτως ενημερώθηκαν και όλα τα υπουργεία. 

«Πρέπει να διερευνηθούν όλα. Αρχικά προφανώς φαίνεται ότι έχει γίνει ένα ανθρώπινο λάθος. Το δεύτερο είναι αν υπάρχουν αυτά που πρέπει να υπάρχουν ώστε είτε να αποτρέπεται το ανθρώπινο λάθος είτε να μπορεί να προλαμβάνεται», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.  

Νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και σήμερα

Εντωμεταξύ, σιωπηρή διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στο Σύνταγμα, ενώ στις 12 το μεσημέρι μαθητές και φοιτητές θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια για να διαμαρτυρηθούν για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος, ενώ αντίστοιχα καλέσματα υπάρχουν και σε άλλες πόλεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών της Αθήνας με σχετική της ανακοίνωση εκφράζει τα πιο βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τονίζει: Σε αυτό το τρένο θα μπορούσε να ήταν ο καθένας και η καθεμία από εμάς, από τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Μόνο οργή και θλίψη αισθανόμαστε για τους δεκάδες νεκρούς, τις οικογένειές τους».

Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν και μια σειρά φοιτητικοί Σύλλογοι καθώς έχει ξεκινήσει και κύμα καταλήψεων σε σχολές της Αθήνας. Ήδη από το πρωί σήμερα σε κατάληψη έχουν προχωρήσει οι φοιτητές σε Φιλοσοφική, Νομική, Φυσικό – Μαθηματικό, σε σχολές του ΠΑΔΑ και του Πανεπιστημίου Πειραιά.Οι φοιτητές έχουν τοποθετήσει μαύρα πανιά στις εισόδους. 

Νέα 24ωρη απεργία στα τρένα

Νέα 24ωρη απεργία στα τρένα για σήμερα Παρασκευή 3 Μαρτίου εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

«Η απαξίωση που διαχρονικά επέδειξαν οι κυβερνήσεις στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα των Τεμπών. Δυστυχώς, τα πάγια αιτήματά μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αρτιότερη εκπαίδευση, αλλά κυρίως εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας, πετιούνται μόνιμα στον κάλαθο των αχρήστων», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Με εξώδικο από τον Οκτώβρη είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους οι μηχανοδηγοί

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο για τους κινδύνους και τα σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, παρά τις αλλεπάλληλες, έγκαιρες και δραματικές προειδοποιήσεις που είχαν απευθύνει για τα σοβαρά προβλήματα, συναρμόδια υπουργεία και οι αρμόδιοι φορείς γνώριζαν, αλλά αδιαφορούσαν.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, με εξώδικο που είχε αποστείλει, με ημερομηνία 31 Οκτώβρη 2022, προς τον ΟΣΕ, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και τη «Hellenic Train», ανέφερε τα εξής:

«Με λύπη/προβληματισμό σας αναφέρουμε ότι παρά τις διαρκείς επισημάνσεις μας, διαμαρτυρίες μας και πρωτίστως τις συνεχείς εκκλήσεις μας προς αποκατάσταση εντεινόμενων προβλημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου -δυστυχώς- επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τραυματισμών που σας είχαμε εκφράσει.

Διαπιστώνουμε διαρκώς την κακή κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής, την έλλειψη συντήρησής της (που αποδεικνύεται από τις βραδυπορίες που καθημερινά δίνονται στους μηχανοδηγούς), τη μη λειτουργία φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης εδώ και πολλά έτη, τη μη λειτουργία του συστήματος ETCS (European Traffic Control System – του οποίου η θέση σε λειτουργία προστατεύει έναντι στο ανθρώπινο λάθος) η οποία δεν λειτούργησε ποτέ, παρά το γεγονός ότι έχει εγκατασταθεί στις μηχανές!».

ΕΣΗΕΑ – ΕΣΠΗΤ: Οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων δεν είχαν τη δέουσα δημοσιογραφική κάλυψη

Το γεγονός ότι «οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους δεν είχαν την κάλυψη που αναλογούσε στην σοβαρότητα του ζητήματος και τα λίγα, αλλά υπαρκτά, ρεπορτάζ δημοσιογράφων, ΜΜΕ και ερευνητικών δημοσιογραφικών ομάδων δεν αναπαρήχθησαν», αναγνώρισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους η  Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ).

«Η στείρα αναπαραγωγή non paper, ακόμη και αυτές τις τραγικές ώρες, από μερίδα ενημερωτικών σελίδων, είναι άλλο ένα δείγμα δημοσιογραφικής στρέβλωσης», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί δύο Κυπρίων φοιτητών

Τριήμερο πένθος κηρύχτηκε και στην Κύπρο, καθώς μεταξύ των θυμάτων της πολύνεκρης σύγκρουσης, συμπεριλαμβάνονται και δύο Κύπριοι φοιτητές, όπως ανακοινώθηκε επίσημα μετά την ταυτοποίηση των σορών τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας «Με βαθιά οδύνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης πληροφορήθηκε το τραγικό γεγονός της ταυτοποίησης των σορών των δύο Κυπρίων φοιτητών, Κυπριανού Παπαϊωάννου και Αναστασίας Αδαμίδου που επέβαιναν της μοιραίας αμαξοστοιχίας στην Ελλάδα».

Αίτημα στην Τουρκία να δοθεί άδεια σε πατέρα που έχασε τον γιο του στα Τέμπη

Τη συνδρομή του ελληνικού προξενείου στην Αδριανούπολη ζήτησε, με χθεσινή της επικοινωνία, η οικογένεια Έλληνα που κρατείται σε τουρκικές φυλακές, προκειμένου να μπορέσει να παραστεί στην κηδεία του γιου του που χάθηκε στο μοιραίο δυστύχημα.

Ο 28χρονος Νίκος Ναλμπάντης, ο οποίος ήταν μηχανοδηγός βρισκόταν ως επιβάτης στην μοιραία αμαξοστοιχία που ενεπλάκη στη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. 

Στο πλαίσιο οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα, απέστειλε άμεσα, χθες Ρηματική Διακοίνωση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του αιτήματος, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και τηλεφωνικές επικοινωνίες της ελληνικής πρεσβείας, με τις διευθύνσεις διμερών σχέσεων καθώς και προξενικών υποθέσεων του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όλα τα σχολεία γίνονται η φωνή των νεκρών

Με μια φωνή και με μαύρα πανιά, σχολεία, πανεπιστήμια και πολίτες γίνονται ένα για τους νεκρούς στα Τέμπη. Έχουν ήδη ξεκινήσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από σχολεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει αρχίσει και η μεγάλη κινητοποίηση στα Προπύλαια (12 το μεσημέρι).

Πορεία στα Προπύλαια με μαύρα μπαλόνια για τους νεκρούς

Με μαύρα μπαλόνια και πανό με συνθήματα, το πλήθος από τα Προπύλαια ζητά, να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό συμβάν στα Τέμπη. «Για τα παιδιά στα Τέμπη… Για τις οικογένειές τους… Και για εμάς..».

Η Αλβανία κηρύσσει μέρα εθνικού πένθους στις 5/3 για τα Τέμπη

Μέρα εθνικού πένθους για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη κήρυξε τη Κυριακή 5 Μαρτίου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Σύμφωνα με αλβανικές πηγές, στο μοιραίο τρένο επέβαιναν και Αλβανοί πολίτες, πέντε εκ των οποίων μέχρι χθες αγνοούνταν και άλλοι πέντε είχαν τραυματιστεί.

ΜΑΤ και κλούβες έξω από τα γραφεία της Hellenic Train

Η πορεία που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στα Προπύλαια, έφτασε και στα γραφεία της Hellenic Train και για άλλη μια φορά τα ΜΑΤ έχουν αποκλείσει την πρόσβαση με κλούβες.

Η Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει το δυστύχημα

Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Η Επιτροπή είναι τριμελής και συμμετέχουν οι:

  • Ιωάννης –  Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.
  • Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.
  • Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

Η επιτροπή «εμπειρογνωμόνων» στήθηκε για να «βγάλει λάδι» τις ιδιωτικοποιήσεις και «αυτό είναι ακόμη περισσότερο εμφανές από τη στιγμή που σε αυτή την επιτροπή μετέχουν πρόσωπα που εφάρμοσαν από θέσεις ευθύνης αυτήν την πολιτική», καταγγέλλει το ΚΚΕ.

Η ευρωπαϊκή εισαγγελία ερευνά τις συμβάσεις για τα τρένα

Η εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τις πιθανές ζημίες των οικονομικών συμφερόντων τής από τις συμβάσεις που αφορούν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην Ελλάδα καθώς επίμαχες συμβάσεις χρηματοδοτήθηκαν και με κονδύλια της Ε.Ε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα