ΑΘΗΝΑ
11:19
|
03.05.2024
Να διερευνηθούν τα περιστατικά και όποιοι ευθύνονται να τιμωρηθούν αυστηρά ζήτησε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ασυγχώρητες χαρακτήρισε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τις πρόσφατες δηλητηριάσεις μαθητριών στη χώρα του, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά οι ένοχοι αν πρόκειται για εσκεμμένες επιθέσεις.

Από τον Νοέμβριο περισσότερα από 1.000 κορίτσια ασθένησαν με συμπτώματα δηλητηριάσεων, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους, με ορισμένους πολιτικούς να κατηγορούν θρησκευτικές ομάδες που αντιτίθενται στην εκπαίδευση των κοριτσιών.

Μιλώντας στην κρατική ιρανική τηλεόραση, χθες Δευτέρα, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. «Εάν υπάρχουν υπεύθυνοι πίσω από αυτή την ιστορία – κάποιοι σίγουρα εμπλέκονται – οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να βρουν στοιχεία και οι ένοχοι να τιμωρηθούν σκληρά, Είναι ένα μεγάλο και ασυγχώρητο έγκλημα ενάντια στο πιο αθώο κομμάτι της κοινωνίας μας, τα παιδιά και γεννά φόβο και ανασφάλεια», ανέφερε.

Τα ύποπτα περιστατικά δηλητηριάσεων ξεκίνησαν τον Νοέμβριο στην ιερή πόλη Κομ και έκτοτε έχουν εξαπλωθεί σε 25 από τις 31 επαρχίες του Ιράν.

Μαθήτριες έχουν καταγγείλει ότι στις τάξεις τος ένιωσαν μια περίεργη έντονη οσμή μυρωδιά και αντιμετώπισαν μετά σοβαρά συμπτώματα όπως μουδιάσματα σε όλο τους το σώμα, ναυτία και αδυναμία να κινηθούν. Οι δηλητηριάσεις ώθησαν τους γονείς να μην στέλνουν πλέον τα παιδιά τους στο σχολείο και να διαμαρτυρηθούν.

Το κύμα δηλητηριάσεων έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τους ηγέτες του Ιράν μετά από μήνες διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από το θάνατο της Μαχσά Αμινί, ενόσω βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία για παραβίαση των κανόνων για το χιτζάμπ.

Οι αρχές έχουν κατηγορήσει «εχθρούς» της Ισλαμικής Δημοκρατίας ότι χρησιμοποιούν τις επιθέσεις για να υπονομεύσουν το κατεστημένο, αλλά οι υποψίες έχουν πέσει και σε σκληροπυρηνικές ομάδες που λειτουργούν ως αυτοαποκαλούμενοι θεματοφύλακες της ερμηνείας τους για το Ισλάμ.

Τη Δευτέρα, ο γραμματέας Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις δηλητηριάσεις επαίσχυντες και ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν σχετίζονται με τις πρόσφατες διαδηλώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλο-παλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα