ΑΘΗΝΑ
10:37
|
26.04.2024
«Τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται, απειλούνται και καταπατώνται σε ολόκληρο τον κόσμο».
Rahma Cartoons, Τουρκία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η πρόοδος σε παγκόσμιο επίπεδο για τα δικαιώματα των γυναικών εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν σχεδόν τρεις αιώνες για να επιτευχθεί ο όλο και πιο μακρινός στόχος της ισότητας των φύλων. «Η ισότητα των φύλων απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Στην τρέχουσα πορεία, οι ειδικοί στα Ηνωμένα Έθνη την τοποθετούν 300 χρόνια μακριά».

Τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται, απειλούνται και καταπατώνται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μητρική θνησιμότητα, κορίτσια μακριά από τα σχολεία και κοντά σε πρόωρους γάμους παρά τη θέλησή τους. Αυτές είναι ορισμένες από τις κρίσεις που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος γυναικείος πληθυσμός σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Ξέχασε το μισθολογικό χάσμα των δύο φύλων, ξέχασε τις διακρίσεις στην αγορά εργασίας και στη λήψη αποφάσεων. Ξέχασε τα έμφυλα στερεότυπα, τη βία κατά των γυναικών, την ενδοοικογενειακή βία και τις γυναικοκτονίες.

Οκτώ σκίτσα από όλο τον κόσμο μας ταξιδεύουν στον κόσμο των γυναικών σήμερα.

Δώρο, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας του Μάρκο Ντε Αντζέλις (Ιταλία)
Πώς αντιμετωπίζουν οι θεσμοί τις γυναίκες, του Τιάγκο Λούκας (Βραζιλία)
Κοινωνικά δίκτυα του Μιγκέλ Μοράλες Μαντριγκάλ (Κούβα)
Στην πλάστιγγα του Λούπο (Γαλλία)
Ακόμα κάποιοι απολαμβάνουν τα μήλα της επιτυχίας και άλλου μένουν με τα… κουκούτσια, του Αλαγκόν (Ιταλία)
Παντού κρύβεται ένας μάτσο άνδρας, του OSVAL (Κούβα)
Οι γυναίκες της Παλαιστίνης και η παγκόσμια υποκρισία, του Μοχαμάντ Σαμπανέχ (Παλαιστίνη)
Στα παπούτσιά του, του Χίρι Σριφ (Λιβύη)

Ιστορική διαδρομή

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσπίστηκε το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Αλλά ήταν κυρίως μια υπόθεση σοσιαλιστική. Ξεκίνησε ως η Εθνική Ημέρα της Γυναίκας στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του αμερικανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μια ημέρα σε ανάμνηση της μεγάλης απεργίας στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ο αγώνας αυτός σήμερα αμφισβητείται από μερίδα Αμερικανών ιστορικών.

Ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά τη διάρκεια του 2ου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών Γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε κυρίως το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Στις 19 Μαρτίου του 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στη Γερμανία στις 8 Μαρτίου – είτε επειδή ήταν Κυριακή, είτε σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη- και έκτοτε καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή για τον εορτασμό και υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον ΟΗΕ.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Βλαντίμιρ Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.

Η ίδια ημέρα καθιερώθηκε ως αργία μόνο για τις γυναίκες στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα