ΑΘΗΝΑ
07:04
|
27.04.2024
Πρόκειται για τμήματα κεφαλιών ενός αγοριού, ενός άνδρα και ενός αλόγου. Τα γλυπτά θα παραδοθούν επίσημα στην Ελλάδα στις 24 Μαρτίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Βατικανό υπέγραψε συμφωνία για την επιστροφή στην Ελλάδα 3 θραύσματα γλυπτών από τον Παρθενώνα, τα οποία αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής των Μουσείων του Βατικανού εδώ και 200 ​​χρόνια, μια κίνηση που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, να επιστρέψουν έργα τέχνης στην Αθήνα.

Η επίσημη υπογραφή για τα τρία θραύσματα ηλικίας 2.500 ετών, που αντιπροσωπεύουν τις κεφαλές ενός αγοριού, ενός άνδρα και ενός αλόγου, έλαβε χώρα στο Βατικανό και έγινε μετά την πρώτη ανακοίνωση της συμφωνίας τον Δεκέμβριο. Τα θραύσματα πρόκειται να παραδοθούν επίσημα στους Έλληνες αξιωματούχους σε τελετή στην πρωτεύουσα Αθήνα στις 24 Μαρτίου, ανακοίνωσε το Βατικανό.

Τον Δεκέμβριο και ξανά την Τρίτη, το Βατικανό αναφέρθηκε στην κίνησή του ως δωρεά θρησκευτικής έμπνευσης. Η Αγία Έδρα δήλωσε, ότι η κίνηση προέκυψε από τη συνάντηση του Πάπα το 2021 στην Αθήνα με τον αρχιεπίσκοπο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Πάπας θέλει η δωρεά να θεωρηθεί «ως συγκεκριμένο σημάδι της ειλικρινούς επιθυμίας να συνεχιστεί το οικουμενικό ταξίδι της μαρτυρίας της αλήθειας», δήλωσε το Βατικανό.

«Αυτή η πρωτοβουλία…είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας και θα έχει πολλαπλές και θετικές επιπτώσεις», είπε ο Αιδεσιμ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, ο οποίος βρέθηκε στην τελετή υπογραφής του Βατικανού εκπροσωπώντας την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία «Υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά να γίνουν, για να αποκατασταθούν οι πληγές και τα τραύματα που έφεραν στον [Παρθενώνα], πρακτικές που ανήκουν και χρονολογούνται σε ένα μακρινό παρελθόν».

Επιστρέφουν από το Βατικανό τα τρία θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του  Παρθενώνα
Επιστρέφουν από το Βατικανό τα τρία θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του  Παρθενώνα

Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, δήλωσε «Μέσα από την χαρά που με διέπει, θέλω να πω ένα ευχαριστώ από καρδιάς, για την γενναιοδωρία του πάπα και της Καθολικής Εκκλησίας να επιστρέψει αυτά τα τρία γλυπτά από την μετόπη, την ζωφορο και το αέτωμα του Παρθενώνα, στην Αθήνα, στο μουσείο της Ακρόπολης, ώστε να επανενωθούν για πάντα, με το μνημείο στο οποίο ανήκουν. Ο Παρθενώνας είναι το οικουμενικό μνημείο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη ανθρωπότητα και η πράξη του πάπα, δείχνει ότι πράγματι πρέπει να βαδίζει, κανείς, στην οικουμενική αλήθεια, της ενότητας και επομένως, υπό αυτή την έννοια, με αναφορά στο παγκόσμιο μνημείο, που είναι ο Παρθενώνας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα