ΑΘΗΝΑ
05:38
|
26.04.2024
Η υπουργός Πολιτισμού θρέφει σχέδια και για την αναβάθμιση του Κεραμεικού. Εάν είναι σαν και αυτά στην Ακρόπολη, να λείπει το βύσσινο...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εάν το υπουργείο Πολιτισμού κάνει στον Κεραμεικό ό,τι έκανε με την τσιμεντοποίηση του ιερού βράχου της Ακρόπολης, τότε, μάλλον θα πρέπει να σημάνει συναγερμός στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για τα σχέδια που προωθεί η αμφιλεγόμενη αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη.

Σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επισημαίνονται τα σχέδια για την λειτουργική και αισθητική «αναβάθμιση» του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού καθώς μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Αθήνας προγραμματίζεται «σειρά παρεμβάσεων» που επιδιώκουν όπως διαφαίνεται την πιθανή «τσιμεντοποίηση» χάριν της εμπορευματοποίησης του χώρου αφορούν, μεταξύ άλλων:

  • Στην αποκατάσταση του αρχαίου οδικού δικτύου και των διαδρομών κυκλοφορίας των επισκεπτών με πρόβλεψη για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα.
  • Στη διαμόρφωση νέων χώρων στάσης, ανάπαυσης και θέασης στον αρχαιολογικό χώρο.
  • Στη δημιουργία νέας εισόδου – εξόδου.
  • Στην τοποθέτηση νέων στεγάστρων.
  • Στη διευθέτηση ομβρίων υδάτων.
  • Στη δημιουργία «απτικών διαδρομών» για την προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα όρασης όπως και των αναγκαίων υποδομών εξυπηρέτησης των επισκεπτών.
Κεραμεικός: «Η πύλη ανάμεσα στους ζωντανούς και τους νεκρούς»

Το συνολικό έργο που θα γίνει σε συνεργασία υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει:

«Ο ανασχεδιασμός των διαδρομών με τη χάραξη και νέας διαδρομής κατατείνει στην καλύτερη κατανόηση και θέαση του αρχαιολογικού χώρου, ενώ ενιαία αντιμετωπίζεται η ένταξη και των νέων στεγάστρων προστασίας, αναβαθμίζοντας τη συνολική άποψη του Κεραμεικού. Η λειτουργική και αισθητική προσέγγιση της εισόδου και η δημιουργία νέας εξόδου ακολουθεί τη φιλοσοφία ενός μεταβατικού χώρου που λειτουργεί ως σημείο διασύνδεσης της πόλης και του αρχαιολογικού χώρου. Η υπάρχουσα είσοδος στον πεζόδρομο της οδού Ερμού διατηρείται. Η έξοδος, ωστόσο, μετακινείται επί της οδού Ασωμάτων -πολύ κοντά στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και την Εβραϊκή Συναγωγή- αξιοποιώντας υπάρχοντα κτίσματα, που σήμερα χρησιμοποιούνται ως αποθήκες υλικών. Με την προσέγγιση αυτή αλλάζει η ροή των επισκεπτών και επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση, ιδιαίτερα τις περιόδους μεγάλης επισκεψιμότητας. Για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμεΑ δημιουργείται μία ελαφρώς κεκλιμένη διαδρομή και καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών, σε όλον τον χώρο, και όχι μόνο γύρω από το κεντρικό μονοπάτι».

Μένει, βεβαίως, να αποδειχθεί στην πράξη εάν και πώς θα «αναβαθμιστεί» ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και εάν θα διευκολυνθεί πράγματι η πρόσβαση των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών σε αυτόν ή των «ημέτερων» επιχειρηματικών συμφερόντων…

Κεραμεικός Φωτογραφίες Αρχείου, Royalty Free Κεραμεικός Εικόνες |  Depositphotos
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα