ΑΘΗΝΑ
05:04
|
20.04.2024
Η Ιταλία σιωπά και συνεχίζει να προσφέρει άσυλο στον πάλαι ποτέ «χασάπη» της Αργεντινής, ο οποίος «ζει και βασιλεύει» σε θέρετρο στη Σικελία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας βλέπουν στις εκθέσεις τους όλο και μεγαλύτερη την απειλή από τους αναρχικούς και αντιεξουσιαστικούς κύκλους, εξαιτίας της αδικαιολόγητης κράτησης του αναρχικού Αλφρέντο Κοσπίτο, σε καθεστώς απόλυτης απομόνωσης. Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Κοσπίτο και η δέσμευσή του να συνεχίσει την αυτοκαταστροφική απεργία πείνας, δεν κάμπτει την «αποφασιστικότητα» της νεοφασιστικής κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι να μην υποκύψει στους «εκβιασμούς» ανατρεπτικών στοιχείων. Ίσως γι’ αυτό η Μελόνι, σιωπά και συνεχίζει να προσφέρει άσυλο, στον πάλαι ποτέ Αργεντινό «χασάπη» Κάρλος Μαλάτο, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βασανισμούς και «εξαφανίσεις» αντιφρονούντων στο πραξικόπημα του 1976 και στα χρόνια της κατοπινής χούντας του Βιδέλα. Ο Κάρλος Μαλάτο διέφυγε το 2011 και από τότε «ζει και βασιλεύει» σε πανάκριβο τουριστικό θέρετρο στη Σικελία.

Παρ’ όλο που βουλευτές του σοσιαλφιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PD) υπέβαλαν καίρια ερωτήματα στη Βουλή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας και Εσωτερικών για την υπόθεση Μαλάτο, η ιταλική κυβέρνηση τηρεί αδιάφορη στάση. Οι βουλευτές Φάμπιο Πόρτα και Λία Κουαρταπέλε Προκόπιο αξιώνουν με την παρέμβασή τους να απαντήσει η κυβέρνηση γιατί παρελκυστικά αρνείται να απαντήσει στην αργεντίνικη δικαιοσύνη της πόλης Σαν Χουάν ότι έχει παραλάβει τα δύο εντάλματα που έχει εκδώσει, μαζί με τα άλλα 155 για απόστρατους στρατιωτικούς, για τη σύλληψη του Μαλάτο. Μάλλον η αλληλεγγύη μεταξύ ομοϊδεατών είναι ισχυρότερη από το διεθνές δίκαιο.

Ο Μαλάτο είχε συλληφθεί το 2011 στην Αργεντινή για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας της Αργεντινής το 1976. Πολύ λίγο μετά τη σύλληψή του δραπέτευσε από την πόλη Μεντόσα και διέφυγε στην Ιταλία, όπου την τελευταία φορά το 2019 εντοπίστηκε να ζει «ζωή και κότα» στο θέρετρο Πόρτερόσο κοντά στη Μεσίνη.

Ο Μαλάτο συνελήφθη για τη δολοφονική δράση του ως επικεφαλής του 22ου Συντάγματος Ορεινού Πεζικού στο Σαν Χουάν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Επειδή όμως η δίκη του καθυστέρησε, το Κακουργιοδικείο τον άφησε ελεύθερο υπό όρους, επιτρέποντάς του να χρησιμοποιήσει το ιταλικό (λόγω της ρίζας του) διαβατήριο, το οποίο του είχε ανανεωθεί και έτσι να διαφύγει στην Ιταλία. Η Αργεντινή υπέβαλε ένα πρώτο αίτημα για τη σύλληψή του για ενεργό συμμετοχή σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφορικά με τέσσερεις κραυγαλέες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να κρατηθεί αρχικά.  Όταν όμως ήρθε η ώρα της απόφασης για την έκδοσή του, η ιταλική δικαιοσύνη την απέρριψε με τον ίδιο τον Μαλάτο να δηλώνει «αγανακτισμένος» για τις συκοφαντίες εναντίον του. Λεπτομέρεια: στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι εκείνην την εποχή συμμετείχε η τότε νεοφασιστική Εθνική Συμμαχία (Alleanza Nazionale) και υπουργός της διατελούσε και η τωρινή πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.

Το 2015, η οργάνωση 24 Μαρτίου, υπεύθυνη για τις καταγγελίες, τον εντοπισμό  και την παρακολούθηση των πρωταιτίων της δικτατορίας και των εκτελεστών στη Λατινική Αμερική κατέθεσε νέα καταγγελία εναντίον του Μαλάτο. Το 2016, ο ομοσπονδιακός δικαστής του Σαν Χουάν Λεοπόλδο Ράγο Γάγιο εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης κατά του δραπέτη στρατιωτικού, αυτή τη φορά για άλλες 18 υποθέσεις, διαφορετικές από εκείνες του πρώτου κατηγορητηρίου. Και το 2019 εξέδωσε άλλη μια, για άλλες πέντε περιπτώσεις.Η Ιταλία, που το 2019 είχε στην κυβέρνησή της την  ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά με αντιπρόεδρο και υπουργό Εσωτερικών τον Ματέο Σαλβίνι δεν είχε και ακόμη, μέχρι στιγμής, δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα αιτήματα αυτά -δύο εκ των οποίων έχουν εγκριθεί και από την Interpol.

Από το 2020 οι οικογένειες των θυμάτων έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα για να συλληφθεί και να εκδοθεί επιτέλους ο Μαλάτο, φοβούμενες πως ο πρώην εκτελεστής θα διαφύγει πάλι, εκμεταλλευόμενος το ιταλικό του διαβατήριο. Η παρέμβαση των δύο Ιταλών γερουσιαστών κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Η σύλληψη και έκδοση του Μαλάτο είναι κρίσιμη για τη δίκη του στην Αργεντινή και τη δικαίωση των οικογενειών των θυμάτων, καθώς η νομοθεσία της χώρας δεν προβλέπει την ερήμην καταδίκη του. Μάλιστα ο Πόρτα δηλώνει πως έχει επίγνωση του προβλήματος και πως ευελπιστεί πως η παρέμβασή του θα αποδώσει καρπούς και ο Μαλάτο θα δικασθεί για τα εγκλήματά του.

Στην Ιταλία άλλωστε έχουν ξεκινήσει και δικαστικές διαδικασίες για τα εγκλήματα του γνωστού σχεδίου Condor για τον αφανισμό των αντιφρονούντων στα δικτατορικά καθεστώτα της Νοτίου Αμερικής. Αυτήν τη στιγμή δικάζεται στη χώρα ο Ουρουγουανός, πρώην στρατιωτικός Χόρχε Τρόκολι για τη συμμετοχή στο σχέδιο, στο οποίο συμμετείχαν κύκλοι από την Ιταλίας, όπως νεοφασίστες, η μασονική στοά Ρ2 του Λίτσο Τζέλι και οι τότε μυστικές υπηρεσίες. Η δίκη αυτή, που δεν τυγχάνει δυστυχώς της ίδιας δημοσιότητας με την υπόθεση Κόσπιτο, κατά κάποιον τρόπο υπενθυμίζει ποιες είναι οι ρίζες και οι (παντοτινές) πεποιθήσεις του κόμματος, επικεφαλής του οποίου είναι η σημερινή πρωθυπουργός.

Για τα μέλη της οργάνωσης 24 Μαρτίου η παρέμβαση αυτή είναι «απολύτως θετική». Για τον πρόεδρό της Χόρχε Ιθουρμπούρου, η Ιταλία οφείλει να συμμορφωθεί με τα διεθνή εντάλματα σύλληψης, που έχουν άλλωστε επικυρωθεί και από την Interpol,  δοαφορετικά οφείλει να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν το κάνει. Δικηγόροι της οργάνωσης βρίσκονταν ήδη στην επαρχία Μεντόσα και στην πόλη Σαν Χουάν για να συλλέξουν νέες μαρτυρίες και αποδεικτικά στοιχεία ώστε να ενισχύσουν την αγωγή κατά του Μαλάτο. Το ενδιαφέρον όλων στην Αργεντινή είναι να δικαστεί εκεί ο απόστρατος στρατιωτικός για τα εγκλήματά του στη χώρα, ωστόσο προσκρούουν οι προσπάθειές τους στην αδράνεια (;) των ιταλικών αρχών, που μοιάζουν να προστατεύουν ένα άνθρωπο ιδεολογικά «σαρξ εκ της σαρκός» τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα