ΑΘΗΝΑ
20:38
|
28.04.2024
«Οι εναλλακτικές αντί της φυλάκισης επιτρέπουν τη μείωση της υποτροπής και την πρόληψη της διάρρηξης των κοινωνικών και οικογενειακών δεσμών», δήλωσε ο Γκουστάβο Πέτρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, υπέγραψε την Τετάρτη νόμο, που επιτρέπει σε 5.000 μητέρες που εκτίουν ποινές για κλοπή ή για καλλιέργεια ή διακίνηση ναρκωτικών να επισκέπτονται τα σπίτια τους πέντε ημέρες την εβδομάδα.

«Οι γυναίκες κρατούμενες είναι ιδιαιτέρως αποκλεισμένες κοινωνικά επειδή υφίστανται στιγματισμούς φύλου εκτός από τη στέρηση της ελευθερίας τους. Αυτός ο νόμος στοχεύει να εμποδίσει το τα παιδιά τους να μεγαλώνουν χωρίς στοργή. Ειδάλλως, πολλά από αυτά θα γίνουν εγκληματίες», εξήγησε ο Πέτρο.

Ο νόμος θα ισχύει μόνο για γυναίκες με ποινές κάτω των οκτώ ετών. Σε αντάλλαγμα και εν είδει προϋπόθεσης για να επωφεληθούν από το μέτρο, οι γυναίκες κρατούμενες θα πρέπει να παρέχουν μη αμειβόμενες υπηρεσίες στις κοινότητές τους.

«Οι εναλλακτικές λύσεις αντί της φυλάκισης που παρέχει αυτός ο νόμος επιτρέπουν τη μείωση της υποτροπής και την πρόληψη της διάρρηξης των κοινωνικών και οικογενειακών δεσμών. Δεν είναι με τη φυλάκιση που μπορούμε να αποτρέψουμε τη βία. Οι κοινωνίες αναπτύσσονται ελεύθερα», τόνισε.

Το Κολομβιανό Κογκρέσο ενέκρινε αυτό το νομοσχέδιο το 2021. Ωστόσο, τότε, ο δεξιός Πρόεδρος Ιβάν Ντούκε μπλόκαρε την πρωτοβουλία, ισχυριζόμενος ότι τα εγκλήματα που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών πρέπει να τιμωρούνται με στέρηση της ελευθερίας.

Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο τέθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θεώρησε τα επιχειρήματα του Ντούκε αβάσιμα, ανοίγοντας ξανά τον δρόμο για την έγκρισή του. Ο Πέτρο υποστήριξε το νομοσχέδιο τότε ως γερουσιαστής.

«Τι παράδοξο. Τότε δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αργότερα θα ψήφιζα αυτό το νομοσχέδιο ως πρόεδρος. Είθε οι μητέρες κρατούμενες να ενωθούν με τα παιδιά τους, είθε η αγάπη να μην εμποδίζεται από αλυσίδες», δήλωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα