ΑΘΗΝΑ
00:23
|
02.05.2024
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απεργεί την Τρίτη 13 Μαρτίου και ζητά έρευνα στην επίθεση που δέχτηκε ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός στη Μύκονο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε τη Δευτέρα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για το μαφιόζικο χτύπημα που δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπάλληλος-αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μανώλης Ψαρρός.

Οι αρχαιολόγοι ετοιμάζουν μία σειρά κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα, ενώ ζητούν από την πολιτική ηγεσία και τα αρμόδια Υπουργεία, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμβάλουν προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η έρευνα και να διερευνηθούν οι σοβαρές υποθέσεις που χειριζόταν ο Μανώλης Ψαρρός στη Μύκονο. Η κυβέρνηση, απ΄ ότι φαίνεται, ενδιαφέρεται για τις επενδύσεις και την υποτιθέμενη «ανάπτυξη», όμως δεν παίρνει μέτρα για να προστατεύσει τους εργαζόμενους και να περιορίσει τις αυθαιρεσίες ισχυρών επιχειρηματιών στα νησιά εις βάρος των αρχαιοτήτων και βεβαίως, του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι τοποθετήσεις των αρχαιολόγων αποκαλύπτουν τις πρωτοφανείς συνθήκες πίεσης με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι στις περιοχές, που διακυβεύονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα από λεκτικές απειλές μέχρι απειλές για σωματική βία και την αυθαιρεσία που επικρατεί σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Ο 53χρονος αρχαιολόγος που έπεσε θύμα της επίθεσης ήταν υπεύθυνος για τις εγκρίσεις οικοδομικών αδειών στη Μύκονο και χειριζόταν τρεις μεγάλες υποθέσεις αυθαιρεσίας σε παραλιακές τοποθεσίες.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων προκηρύσσουν ως πρώτη άμεση αντίδραση στάση εργασίας την Τρίτη 13 Μαρτίου και καλούν σε συγκέντρωση στο κτίριο του ΥΠΠΟΑ στην Μπουμπουλίνας. 

Αποφασίστηκε επίσης απεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με τα αιτήματα για οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο για ένα μήνα. Επιπλέον, θα σταλεί επιστολή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα ζητά ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, ώστε για υποθέσεις παραβίασης αρχαιολογικού νόμου να συνοδεύει τους αρχαιολόγους στις αυτοψίες ειδικό κλιμάκιο της αστυνομίας. Οι παραπάνω κινητοποιήσεις και όσες ακόμα ανακοινώθηκαν για το ζήτημα έχουν ως αιτήματα την κατάργηση αφενός του άρθρου 72, παρ. 1Α του ν. 5021/2023 με το οποίο αλλάζει η σύνθεση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ν. Αιγαίου (Κυκλάδων) και αφετέρου όλων των ειδικών διατάξεων που περιορίζουν τις προθεσμίες τις οποίες ορίζει ο Κώδικας διοικητικής διαδικασίας (60 μέρες).

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαιτεί:

αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και οι εντολείς τους

πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να προβεί άμεσα σε δηλώσεις και ενέργειες που θα αποδεικνύουν ότι επιδιώκει να φτάσει η έρευνα στους πραγματικούς εντολείς της επίθεσης

-Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να καταδικάσει δημόσια τις πρακτικές άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που ασκούνται στους αρχαιολόγους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σε όλη τη χώρα.

-Η Τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς των επαγγελματιών να καταδικάσουν άμεσα και έμπρακτα τις ενέργειες άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που υφίστανται οι αρχαιολόγοι

-Να σταματήσει τώρα η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

-Να καταργηθεί το Ν. 5021 και το άρθρο με το οποίο αλλάζει η σύνθεση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ν. Αιγαίου (Κυκλάδων)

Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα