ΑΘΗΝΑ
15:28
|
03.05.2024
Συνθήματα βροντοφωνάζουν χιλιάδες απεργοί, μαθητές και φοιτητές σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, ξεκαθαρίζοντας ότι «το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί».
kosmodromio.gr
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων σήμερα, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη. 24ωρη πανελλαδική απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

kosmodromio.gr
kosmodromio.gr
kosmodromio.gr

«Ακούστε τις φωνές» είναι το κεντρικό σύνθημα της ΓΣΕΕ, η οποία σε ανακοίνωση της ζητά, μεταξύ άλλων, να αποδοθούν ευθύνες, να ληφθούν μέτρα, να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια της τραγωδίας καθώς και σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές. Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Ειδικότερα, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστημίου και στην οδό Σταδίου. Επίσης, ο τερματικός σταθμός του Τραμ, προσωρινά, είναι η στάση «Λ. Βουλιαγμένης».

kosmodromio.gr

Πάνω από 2 χιλιόμετρα απλώνεται η τεράστια απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα. Οι χιλιάδες διαδηλωτές καταλαμβάνουν, στο μεγαλύτερο κομμάτι και τα δύο ρεύματα της Συγγρού.

«ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» βροντοφωνάζουν οι χιλιάδες απεργοί, φοιτητές και μαθητές. Ξεκαθαρίζουν πως «το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

kosmodromio.gr
kosmodromio.gr
kosmodromio.gr

Δεμένα θα είναι τα πλοία στα λιμάνια ενώ στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, δάσκαλοι, καθηγητές, και οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό -Τουρισμό.

Μικροεπεισόδια σε Σύνταγμα-Πανεπιστημίου

Όπως μας ενημέρωσε ο συνεργάτης-φωτογράφος, Κωνσταντίνος Ζήλος, η παρουσία των ΜΑΤ ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις πρόσφατες αντίστοιχες κινητοποιήσεις. Μικροεπεισόδια ξέσπασαν κάποια στιγμή στο Σύνταγμα, τα οποία επεκτάθηκαν κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου. Ωστόσο, τώρα επικρατεί σχετική ηρεμία.

Ζημιές σε οχήματα

Άλλη ομάδα βρέθηκε στην Ακαδημίας όπου συνέχισε να πετάει αντικείμενα στους αστυνομικούς που απάντησαν με βομβίδες κρότου-λάμψης.

panepistimiou_2

Η κεφαλή της τεράστιας απεργιακής διαδήλωσης είναι αυτή την ώρα έξω από τα γραφεία της Hellenic train.

«Οι ράγες της ανάπτυξης βάφτηκαν με αίμα ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα» και «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» βροντοφωνάζουν χιλιάδες απεργοί.

Μεγάλη πορεία στην Πάτρα

Πολύ μεγάλη και η πορεία που πραγματοποιείται στην Πάτρα, στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας ενάντια στο έγκλημα στα Τέμπη. Στην κεφαλή της πορείας βρίσκεται το πανό του Εργατικού Κέντρου Πάτρας που αναγράφει: «Ούτε δυστύχημα, ούτε ατύχημα-Προδιαγεγραμμένο έγκλημα!».

Ακολουθούν μεγάλα μπλοκ από νεολαία μαθητές και φοιτητές και ακολουθούν αυτά των εργατικών συνδικάτων και των λαϊκών φορέων. «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», φώναξαν μαζικά καθώς η πορεία πέρασε μπροστά από το κτίριο του ΟΣΕ.

Η απεργιακή συγκέντρωση νωρίτερα, στην πλατεία Γεωργίου, όπου έγινε η απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚ Πάτρας και των συνδικάτων γέμισε ξανά απεργούς, νεολαία, εκπαιδευτικούς, απλό λαϊκό κόσμο που ξεκαθάρισε ότι δεν φταίει η κακιά η χώρα, αλλά οι πολιτικές που ιδιωτικοποιούν ακόμη και το νερό και τον αέρα.

Χιλιάδες κόσμου στη Θεσσαλονίκη

Με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι απεργοί διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη διατρανώνουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για τη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής εργαζομένων και νεολαίας. 

Με συνθήματα  «Στείλε όταν φθάσεις, δεν έφθασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ» οι διαδηλωτές καταδικάζουν την πολιτική των κυβερνήσεων που θυσιάζουν τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. 

Η συγκέντρωση, που έγινε στο Άγαλμα του Βενιζέλου, έκλεισε με το τραγούδι, που έγραψε το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί» για την τραγωδία στα Τέμπη και παρουσιάζεται για πρώτη φορά σήμερα, σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις.  

«Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», «Οι ράγες της ανάπτυξης βάφτηκαν με αίμα, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα», «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε με κατεύθυνση προς την Αγίας Σοφίας και άλλους κεντρικούς δρόμους της πόλης με το κεντρικό πανό της πορείας να γράφει «Τώρα η οργή θα γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί».

Την ίδια ώρα, στον ΟΣΕ, εκεί που θα κατέληγε η μοιραία αμαξοστοιχία, συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «Ακούστε τις Φωνές», πραγματοποίησαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων της πόλης.

Σε ομιλία του ο εργαζόμενος στον ΟΣΕ Νικος Λάζου δήλωσε: «Μετρηθήκαμε και ήμασταν λιγότεροι. Χάσαμε γονείς, πατεράδες, μητέρες. Μετρηθήκανε στα πανεπιστήμια λιγότεροι φοιτητές. Σαν εργαζόμενοι χάσαμε και εμείς 11 συναδέλφους μας. Σαν εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο διεκδικούσαμε και διεκδικούμε έναν πιο ασφαλή σιδηρόδρομο. Από το 2000 φωνάζουμε τις παθογένειες που έχει ο οργανισμός».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα