ΑΘΗΝΑ
05:53
|
03.05.2024
Το εν λόγω κόμμα αν και στοχεύει στην περιβαλλοντική ανάπτυξη, κατηγορείται ευρέως για τις συντηρητικές του κοινωνικές και ηθικές αξίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα κόμμα αγροτών έχει καταπλήξει την ολλανδική πολιτική, ενώ πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Άνω Βουλή (Γερουσία) του κοινοβουλίου μετά τις τοπικές εκλογές. Το BBB Κίνημα Αγροτών-Πολιτών (Farmer-citizen movement (BBB) ​​ιδρύθηκε μόλις το 2019 στον απόηχο των εκτεταμένων διαμαρτυριών των αγροτών.

Αλλά με τις περισσότερες καταμετρημένες ψήφους εικάζουν ότι θα κερδίσουν 15 έδρες της Γερουσίας με σχεδόν το 20% των ψήφων. «Αυτό δεν είναι φυσιολογικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι! Είναι όλοι οι πολίτες που ψήφισαν», δήλωσε η ηγέτιδα Καρολάιν Βαν Ντερ Πλας.

Το BBB Κίνημα Αγροτών-Πολιτών στοχεύει, να καταπολεμήσει τα κυβερνητικά σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αζώτου, που είναι επιβλαβείς για τη βιοποικιλότητα, μειώνοντας δραματικά τον αριθμό των ζώων και αγοράζοντας χιλιάδες αγροκτήματα. Ωστόσο, η απήχησή του εξαπλώθηκε γρήγορα και πέρα ​​από την αγροτική του ιδιότητα, σε μια λαϊκιστική πλατφόρμα, που αντιπροσωπεύει τις παραδοσιακές, συντηρητικές ολλανδικές κοινωνικές και ηθικές αξίες.

Συγκλονισμένη από την κλίμακα της επιτυχίας τους, η Καρολάιν Βαν Ντερ Πλας είπε στους υποστηρικτές της, ότι οι ψηφοφόροι μένοντας στα σπίτια τους έχασαν την πίστη τους στην πολιτική «Αλλά σήμερα οι άνθρωποι έχουν δείξει, ότι δεν μπορούν να μείνουν άλλο στο σπίτι. Δεν θα μας αγνοήσουν περισσότερο».

Η αριστερή συμμαχία Πρασίνων-Εργατικών πρόκειται, επίσης να κερδίσει 15 έδρες στη Γερουσία, ενώ ο τετρακομματικός συνασπισμός του Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε είναι έτοιμος να υποχωρήσει ξανά από τις 24 σε 8 έδρες.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία της Τετάρτης, που εκτιμάται ότι ήταν στο 57,5%, ήταν η υψηλότερη εδώ και χρόνια με τον μεγαλύτερο χαμένο να είναι το ακροδεξιό κόμμα Φόρουμ για τη Δημοκρατία (Forum for Democracy).

Για τους ψηφοφόρους της υπαίθρου, το κύριο κίνητρο για την υποστήριξη του BBB Κινήματος Αγροτών-Πολιτών ήταν, να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές στις εκπομπές αζώτου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NOS.

«Η αποκατάσταση της φύσης είναι εξίσου απαραίτητη σήμερα και αύριο όπως ήταν χθες», έγραψε στο Twitter το Natuurmonumenten.

Κατά την προεκλογική περίοδο κυριαρχούσε η θέα των τρακτέρ των αγροτών στους δρόμους της Χάγης.

Τρακτέρ στο Provincial House of North Brabant κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Den Bosch, Ολλανδία, 14 Μαρτίου 2023

Ο σχολιαστής Μπεν Κόουτς περιέγραψε το αποτέλεσμα ως «κάτι σαν σεισμό στην ολλανδική πολιτική σκηνή». Αν και οι πολιτικές τους επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό σε αντίθετη σκέψη από τις περιβαλλοντικές πολιτικές της κυβέρνησης, είπε στο BBC, ότι οι περισσότεροι θα τους χαρακτήριζαν ως ένα δεξιό, λαϊκιστικό κόμμα που ήταν αρκετά κατά της ΕΕ, κατά της μετανάστευσης και υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας για τους μουσουλμάνους.

Στεκόμενη μπροστά στους υποστηρικτές της το βράδυ της Τετάρτης, η Καρολάιν Βαν Ντερ Πλας φόρεσε το σήμα κατατεθέν της, ένα πράσινο βερνίκι νυχιών και ένα δαχτυλίδι με ανάποδα την ολλανδική σημαία, σύμβολο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Κόρη μιας Ιρλανδής μητέρας και ενός Ολλανδού πατέρα, η Καρολάιν Βαν Ντερ Πλας έχασε τον σύζυγό της, Γιαν, από καρκίνο στο πάγκρεας το 2019. Αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη δημόσια εκστρατεία πέρυσι λόγω πολλών απειλών που είχε δεχτεί για τη ζωή της. 

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα