ΑΘΗΝΑ
02:10
|
19.04.2024
Σε τρίτη πυραυλική δοκιμή μέσα σε μία εβδομάδα προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ την ώρα που ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος επισκέπτεται το Τόκιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) στα ανατολικά της ύδατα, λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας αναχωρήσει για την Ιαπωνία για την πρώτη σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο χωρών εδώ και χρόνια, με την κατάσταση στην πυρηνικά οπλισμένη Βόρεια Κορέα να κυριαρχεί στο τραπέζι των συνομιλιών.

Το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε, σήμερα το πρωί, ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο προς την ανατολική θάλασσα, ή θάλασσα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πύραυλος εκτοξεύτηκε γύρω στις 7.10 π.μ. τοπική ώρα και πέταξε περίπου 1.000 χιλιόμετρα πριν προσγειωθεί στα ύδατα μεταξύ της Κορεατικής Χερσονήσου και της Ιαπωνίας και έξω από την ΑΟΖ της δεύτερης.

Η Ιαπωνία εντόπισε επίσης τον πύραυλο και η ακτοφυλακή εξέδωσε προειδοποίηση στα σκάφη να προσέχουν για συντρίμμια.

Πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση διηπειρωτικού βαλιστικού πυραύλου εδώ και έναν μήνα, αλλά ακολούθησε μια σειρά εκτοξεύσεων άλλων πυραύλων αυτή την εβδομάδα εν μέσω συνεχιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας μεταξύ της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ έχει χαρακτηρίσει «πρόβα εισβολής».

Η τελευταία εκτόξευση έρχεται επίσης λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ συναντηθεί στο Τόκιο με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, στην πρώτη διμερή σύνοδο κορυφής εδώ και 12 χρόνια.

Τόσο η Νότια Κορέα όσο και η Ιαπωνία αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, για τις οποίες ο Γιουν είπε ότι είναι απαραίτητες για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα.

Πριν αναχωρήσει για το Τόκιο, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας, δίνοντας εντολή στον στρατό της Νότιας Κορέας να προχωρήσει στις συνεχιζόμενες ασκήσεις του με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και να ενισχύσει τη συνεργασία ασφαλείας Σεούλ-Ουάσιγκτον-Τόκιο. «Οι απερίσκεπτες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας θα πληρώσουν ένα σαφές τίμημα», τόνισε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πιθανές προθέσεις της Πιονγκγιάνγκ ερωτώμενος για την εκτόξευση, τόνισε όμως ότι πρέπει «να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και των ομοϊδεατών χωρών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα