ΑΘΗΝΑ
01:47
|
29.11.2023
Η πρώτη για τον ηγέτη της Βραζιλίας από την επανεκλογή στην προεδρία. «Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση με τη Βραζιλία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα επισκεφθεί την Κίνα από τις 26 ως τις 31 Μαρτίου έπειτα από πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτή η επίσκεψη θα είναι η πρώτη για τον Βραζιλιάνο ηγέτη από τότε που ανέλαβε εκ νέου τα προεδρικά καθήκοντά του τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας, με διμερές εμπόριο 152,6 δισ. δολαρίων πέρυσι, πολύ μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες (88,8 δισ. δολάρια).

Η κινεζική διπλωματία είχε επιβεβαιώσει τον Ιανουάριο την πρόσκληση προς τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει την ημερομηνία επίσκεψής του.

«Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση με τη Βραζιλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Μάο Νινγκ.

Ο Λούλα, ο οποίος έχει ήδη κυβερνήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής μεταξύ 2003 και 2010, δείχνει με αυτό τον τρόπο την επιθυμία του να σπάσει τη διεθνή απομόνωση της Βραζιλίας που είχε σημαδέψει την εντολή του ακροδεξιού προκατόχου του Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου, δεσμεύτηκε ειδικά να συνεχίσει την «ενσωμάτωση της Νότιας Αμερικής» και να επανασυνδεθεί με έναν «υψηλό και ενεργό» διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δεκέμβριο η συνάντηση Ραϊσί-Ερντογάν

Ξεκίνησαν οι ανταλλαγές ομήρων και κρατουμένων

Νέο κέρμα δύο ευρώ αφιερωμένο στον μαθηματικό Καραθεοδωρή

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Κάμερον στο φόντο της κρίσης Σούνακ-Μητσοτάκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα