ΑΘΗΝΑ
08:21
|
16.04.2024
Ο Γάλλος πρόεδρος σπάει τη σιωπή του και απευθύνεται στον γαλλικό λαό εν μέσω βαθιάς πολιτικής κρίσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις δύο προτάσεις μομφής που έγιναν εναντίον του χθες στην Εθνοσυνέλευση, καθώς σώθηκε μόνο με εννιά ψήφους πάνω από το όριο που χρειαζόταν για να μην ανατραπεί η κυβέρνηση. Για την γαλλική αντιπολίτευση ο Μακρόν «έχει ήδη τελειώσει», κάτι που, όπως υποστηρίζουν οι Γάλλοι βουλευτές, φαίνεται στους δρόμους της χώρας.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθυνθεί αύριο, Τετάρτη, στους πολίτες, δύο ημέρες αφού η κυβέρνησή του επέζησε από τις δύο προτάσεις μομφής εναντίον της με αφορμή τη βαθύτατα αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν θα παραχωρήσει απευθείας συνέντευξη στους τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και France 2 TV, αύριο στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας), σημείωσε η προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να δεχθεί σήμερα στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν.

«Είμαι αποφασισμένη να συνεχίσω να προωθώ τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη χώρα μας», διαβεβαίωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ η Μπορν.

Αργότερα σήμερα ο Μακρόν θα γευματίσει με τη Γιαέλ Μπρον-Πιβέ και τον Ζεράρ Λαρσέ, προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας αντίστοιχα, προτού συναντηθεί αργά το απόγευμα με βουλευτές του προεδρικού κόμματος.

Η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, όμως, φαίνεται πως έχει χάσει και αυτή την αποδοχή της τόσο από μεγάλο μέρος της Εθνοσυνέλευσης, όσο και από τον γαλλικό λαό.

Η Μπορν «πρέπει να φύγει» ή «ο πρόεδρος να την αποπέμψει», δήλωσε χθες η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός Μαρίν Λεπέν, ενώ πολλές φωνές της αριστεράς ζητούσαν επίσης την αποπομπή της Γαλλίδας πρωθυπουργού.

«Η μάχη συνεχίζεται», φώναξαν οι επικεφαλής του συνασπισμού Nupes. Σκοπεύουν να προσφύγουν στο Συνταγματικό Συμβούλιο ζητώντας του να εξετάσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.

Στο μεταξύ η Μπορν δήλωσε χθες ότι θα απευθυνθεί «απευθείας» στο Συνταγματικό Συμβούλιο προκειμένου αυτό να εξετάσει το νομοσχέδιο «το συντομότερο δυνατό».

Οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης ζητούν εξάλλου να συνεχιστεί η μάχη στον δρόμο. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, της Ανυπότακτης Γαλλίας, κάλεσε «τη λαϊκή μομφή» να «εκφραστεί μαζικά».

«Τίποτα δεν κάμπτει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων», προειδοποίησε από την πλευρά του το συνδικάτο CGT, ενώ ο γενικός γραμματέας του CFDT Λοράν Μπερζέ ζήτησε να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην επόμενη ημέρα κινητοποιήσεων, που έχει ανακοινωθεί για τις 23 Μαρτίου.

Συνεχίστηκαν και οι μαζικές διαδηλώσεις εχθές το βράδυ σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια όταν οι δυνάμεις της αστυνομίας επιτέθηκαν σε πλήθη διαδηλωτών.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και έκανε έκανε ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να διαλύσει το πλήθος ενώ οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έβαλαν φωτιές.

Σύμφωνα με το France Info, 217 άνθρωποι συνελήφθησαν στα επεισόδια που ξέσπασαν στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Όταν ξέσπασαν τα επεισόδια, στην πλατεία Πλας ντε λα Κονκόρντ βρίσκονταν αρκετές χιλιάδες διαδηλωτών, κατά υπολογισμούς γαλλικών ΜΜΕ.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Philippe Martinez, είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης «δείχνει περιφρόνηση προς τον λαό». Τα γαλλικά συνδικάτα κάλεσαν σε άλλη μια μέρα απεργιών και δράσης, την Πέμπτη 23 Μαρτίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα