ΑΘΗΝΑ
15:36
|
19.04.2024
Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, έποικος και ο ίδιος, μίλησε για «ιστορική» απόφαση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κίνημα των εποίκων γιόρτασε χθες, αφότου το ισραηλινό κοινοβούλιο ακύρωσε μέρος ενός νόμου που τους απαγόρευε να ζουν σε περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο νόμος, που είχε ψηφιστεί το 2005 ως μέρος του σχεδίου απεμπλοκής του τότε πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, προέβλεπε την απομάκρυνση των Εβραίων εποίκων από την Γάζα και από τέσσερις οικισμούς στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Μια τροπολογία που εγκρίθηκε από την Κνεσέτ αργά τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη δίνει ξανά το πράσινο φως σε Ισραηλινούς να επιστρέψουν στους εποικισμούς Χομές, Γκανίμ, Καντίμ και Σα-Νουρ κοντά στην Ναμπλούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου, ήδη πριν τις εκλογές που τον οδήγησαν ξανά στην εξουσία είχε μιλήσει για «αποκλειστικό και αδιαμφισβήτητο δικαίωμα» «του εβραϊκού λαού» επί της Δυτικής Όχθης.

Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση Νετανιάχου νομιμοποίησε εννέα εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ενώ όλοι οι εποικισμοί στα κατεχόμενα εδάφη θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το ισραηλινό κράτος διακρίνει τους εποικισμούς σε όσους χτίστηκαν χωρίς την άδειά του και σε όσους θεωρεί νόμιμους.

Το ακροδεξιό λόμπι εποίκων του Ισραήλ έχει κάνει το Χομές, το οποίο φιλοξενούσε 70 οικογένειες εποίκων το 2005, σύμβολο του σκοπού τους.

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, έποικος και ο ίδιος, που έχει δηλώσει ότι «δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός», προανήγγειλε την ψηφοφορία στην Κνεσέτ ως «ιστορική».

Αναφέρθηκε μάλιστα τιμητικά στην ομάδα ακτιβιστών εποίκων που το 2009 παραβίασαν τον νόμο του 2005 και έχτισαν ένα εβραϊκό διδασκαλείο (yeshiva) στην περιοχή, δηλώνοντας πως δικαιώνονται αυτή τη «συναρπαστική» νύχτα.

Αποστάσεις κρατούν οι ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά προβληματισμένες για το ότι η ισραηλινή Κνεσέτ ψήφισε νομοθεσία που καταργεί σημαντικά μέρη του νόμου απεμπλοκής του 2005», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ.

Με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση να οξύνεται ξανά το τελευταίο διάστημα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τον περασμένο μήνα όλα τα μέρη να «απέχουν από προκλητικές ενέργειες». Το συμβούλιο εξέφρασε την «σθεναρή αντίθεσή του σε όλα τα μονομερή μέτρα που εμποδίζουν την ειρήνη — συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής κατασκευής και επέκτασης οικισμών, της δήμευσης της γης των Παλαιστινίων και της “νομιμοποίησης” εποικισμών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Κόκκαλης: «Ποιος πήρε το λαθραίο ξυλόλιο που κατασχέθηκε λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη;»

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα