ΑΘΗΝΑ
12:45
|
25.04.2024
Φοιτητές και καθηγητές από σχολές της Αθήνας, Κρήτης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Αλεξάνδρειας, Φλώρινας, Πάτρας, Θεσσαλονίκης ζητούν αναγνώριση των δικαιωμάτων τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα τμήματα Γεωπονίας, με τους σπουδαστές να ζητούν αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, με τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στο Μεσολόγγι να πρωτοστατεί.

336622607_1420607438703236_3287259981429265785_n
again_foitites_diamartyria_dikaiwmata

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών της σχολής αποφάσισαν γενική κατάληψη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει το πτυχίο της πενταετούς φοίτησης Γεωπονικής Σχολής, εγκλωβίζοντας χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε απονομή πτυχίου χωρίς αντίκρισμα, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα δηλαδή.

337145883_1258964761378291_1197300640458667828_n

Λάρισα

Από χθες, και στη Λάρισα, οι φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας βρίσκονται σε κατάληψη, συντονίζοντας τη δράση τους με τα υπόλοιπα τμήματα ανά την Ελλάδα που διεκδικούν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, ισότιμα όπως και των αποφοίτων των παλαιότερων γεωπονικών τμημάτων.

Οι εκπρόσωποι των Φοιτητών 7 Τμημάτων Γεωπονίας ανακοίνωσαν από κοινού κινητοποιήσεις:

«Την Κυριακή 19-03-2023 μετά από συνεχή επικοινωνία 7 Εκπροσώπων Φοιτητών από διαφορετικά Γεωπονικά Τμήματα ανά τη χώρα με κοινό πρόβλημα αποφασίστηκε η Συλλογική Κινητοποίηση μας για την απονομή των Επαγγελματικών μας Δικαιωμάτων.

Ξεκινώντας από τα νότια:

· Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος Γεωπονίας, Ηράκλειο. Πανεπιστημίου Κρήτης.

· Εκπρόσωποι Φοιτητών Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών και Τμήματος Γεωπονίας, Μεσολόγγι. Πανεπιστήμιο Πατρών.

· Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος Γεωπονίας, Άρτα. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

· Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογιας, Λάρισα. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

· Φοιτητικό Σύλλογο Τμήματος Επιστήμης Ζωικής παραγωγής, Λάρισα. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

· Και Εκπρόσωποι Φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας, Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη. Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

· Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος Γεωπονίας, Φλώρινα. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Αποφασίστηκε να ακολουθηθεί κοινή γραμμή όσον αφορά τις κινητοποιήσεις και τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα από δω και πέρα μέχρι να δοθεί λύση.

Όλοι μαζί πορευόμαστε για έναν κοινό στόχο:

Να δρομολογηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε στον κατάλογο των παλαιότερων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Γεωπονίας στους αποφοίτους των οποίων επιτρέπεται η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου να προστεθούν τα προαναφερθέντα Τμήματα των οποίων όλοι εμείς οι εκπρόσωποι και σαν Διοικητικά Συμβούλια εκπροσωπούμε χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι δεν γνωρίζουν μετά την περάτωση των σπουδών τους εάν θα γίνουν δεκτοί από Δημόσιους αλλά και Ιδιωτικούς φορείς, λόγο του συγκεκριμένου κωλύματος.

Είναι αδιανόητο οι οικογένειές μας να σπαταλούν τεράστια κεφάλαια, ώστε να καταφέρουμε να αποφοιτήσουμε με επιτυχία από τα ιδρύματα που φοιτούμε και που να φανταζόμασταν όμως ότι ένα Τμήμα το οποίο έχει δημιουργήσει η Πολιτεία, η ίδια δεν του παρέχει τα ανάλογα Επαγγελματικά Δικαιώματα ώστε οι απόφοιτοι τους να διαλέξουν τον τομέα εργασίας τους.

ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ την χρήση διαλλακτικών μεθόδων αφού μετά από συνεχείς επιστολές και επαφές με αρμόδιους του κλάδου μέχρι τώρα η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Όλοι εμείς οι πρόεδροι τα Διοικητικά Συμβούλια και οι χιλιάδες φοιτητές αποφασίσαμε ομόφωνα την άμεση κινητοποίηση μας.

Ήδη οι φοιτητές του τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών και Τμήμα Γεωπονίας στο Μεσολόγγι έχουν προχωρήσει σε Κατάληψη. Ακολουθεί το Τμήματος Γεωπονίας στην Άρτα όπου και εκεί το κτίριο της σχολής βρίσκεται υπό κατάληψη από την περασμένη βδομάδα και τη Δευτέρα και Τρίτη θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις όπως κλείσιμο της γέφυρας της Άρτας και καθιστική διαμαρτυρία. Συνεδριάζει αύριο εκτάκτως με Γενική Συνέλευση το Τμήμα Γεωπονίας της Φλώρινας για την απόφαση κατάληψης του κτιρίου. Όσον αφορά το Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας, αύριο Δευτέρα 20-03-2023 θα τελεί υπό κατάληψη μετά από ομόφωνη απόφαση των φοιτητών με τη συνδρομή και αμέριστη συμπαράσταση των φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής. Τέλος το Τμήμα Γεωπονία της Κρήτης παραμένει κλειστό και αυτό λόγο κατάληψης από τη περασμένη εβδομάδα.

Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας αφού αναγκαζόμαστε λόγω της ανικανότητας της Πολιτείας να απομακρυνθούμε από τα αδιαμφισβήτητα φοιτητικά μας καθήκοντα. Μας θλίβει το γεγονός ότι κανείς έμπρακτα δεν έχει βγει μπροστά να μας ενημερώσει για την πορεία απονομής των Επαγγελματικών μας Δικαιωμάτων και λυπούμαστε που καταντάμε υποχείρια κομματικών αντιπαραθέσεων. Κλείνοντας τονίζουμε ότι, εάν η Πολιτεία αντιληφθεί πως το μέλλον της χώρας είμαστε εμείς δε θα συνεχίσει να μας απομακρύνει και να μας αποξενώνει από τη χώρα αυτή” υπογράφουν οι Εκπρόσωποι Φοιτητών των Τμημάτων. Από τον περασμένο Δεκέμβρη ο υπό σύσταση Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας γνωστοποίησε στον Πρύτανη και τον Περιφερειάρχη τις ανησυχίες των φοιτητών σε σχέση με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα».

Αθήνα

Την κατάληψη του Τμήματος Γεωπονίας αποφάσισαν οι φοιτητές του Τμήματος σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο άλυτο πρόβλημα της μη κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Παράλληλα, την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 το πρωί έλαβε μέρος συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φοιτητών στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο και ακολούθησε πορεία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί και για την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023.

Το Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης (17/03/23)

Σήμερα, Παρασκευή 17/03/2023 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας, στην οποία παραβρέθηκαν ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, όπως επίσης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας, με θέμα συζήτησης την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ. Στη συνέλευση αυτή συμμετείχαν παραπάνω από 200 φοιτητές του Τμήματος.

Το πρόβλημα της μη κατοχύρωσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, ενώ το πτυχίο μας αναγνωρίζεται κανονικά ως ενιαίος και αδιάσπαστος Τίτλος Σπουδών Μεταπτυχιακού επιπέδου 7  (Integrated Master’s), απασχολεί εξ ιδρύσεως του ΕΛΜΕΠΑ την ακαδημαϊκή του κοινότητα και ιδίως τους 27 Γεωπόνους που έχουν ήδη αποφοιτήσει και δεν μπορούν να εργαστούν στον κλάδο τους ως Γεωπόνοι, όπως επίσης και τους πολλούς φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στο τέλος των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων και θα αποφοιτήσουν εντός μερικών μηνών. Εξ’ αρχής, στόχος του Συλλόγου το φετινό ακαδημαϊκό έτος ήταν και είναι η αποκατάσταση αυτής της αδικίας, ο οποίος υπερψηφίστηκε στο πλαίσιο διεκδικήσεων του Συλλόγου μας από την Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Στη σημερινή μαζική Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε να λάβουμε δράση άμεσα. Τα κτήρια της Σχολής βρίσκονται υπό κατάληψη και θα διεκδικήσουμε μαζικά το αυτονόητο. Συγκεντρωνόμαστε στην Πλατεία Ελευθερίας την Δευτέρα 20/03 και την Τρίτη 21/03 στις 11:00 και αναλαμβάνουμε δράση.

Η δική μας ώρα είναι τώρα! Προχωράμε ενωμένοι!
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΚΑΜΙΑ ΕΞΙΣΩΣΗ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Σίνδος (Θεσσαλονίκη)

Οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), μετά από συνέλευση, αποφάσισαν την κατάληψη της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης στη Σίνδο στις 21 και 22 Μαρτίου 2023.

Την κατάληψη υποστηρίζουν και οι καθηγητές/τριες του Τμήματος και ο λόγος της κατάληψης είναι η μη πιστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος. Μοριοδοτούμενη Πιστοποίηση Πληροφορικής: Πρόγραμμα Δωρεάν Μαθημάτων για Φοιτητές Θεσσαλονίκης Σε παρόμοιες κινητοποιήσεις προχώρησαν και όλα τα Τμήματα Γεωπονίας της χώρας, τα οποία προήλθαν από την Πανεπιστημιοποίηση των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).

Τονίζεται ότι τα εν λόγω Τμήματα ιδρύθηκαν εκ νέου, ως πενταετούς φοίτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των Νόμων 4559/2018 (Α’ 142), 4589/2019 (Α’13), 4610/2019(Α’70) και ΠΔ 52/2022 (Α’ 131) και τα Προγράμματα σπουδών τους έχουν πιστοποιηθεί από διεθνείς εξωτερικούς αξιολογητές. Παράλληλα τονίζεται ότι με επιστολή του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕ) αποδέχεται την ένταξη των αποφοίτων των Τμημάτων αυτών. Μέχρι σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, ενώ ήδη από τον Ιούνιο του 2021 υπάρχουν απόφοιτοι, οι οποίοι δεν δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωπόνου. Οι φοιτητές/τριες του Τμήματος Γεωπονίας του ΔΙΠΑΕ, καθώς και το εκπαιδευτικό του προσωπικό, απαιτούν από την Πολιτεία την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος

Ιωάννινα

Στον αέρα βρίσκεται το επαγγελματικό μέλλον των φοιτητών του γεωπονικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη του τμήματος Γεωπονίας στην Άρτα διεκδικώντας το αυτονόητο: πτυχίο με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Κινητοποιήσεις, εξάλλου, βρίσκονται σε εξέλιξη και από τους φοιτητές στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Μεσολόγγι, για τον ίδιο λόγο.

«Αναβρασμός» και στους φοιτητές της Γεωπονικής στην Άρτα για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Ο φοιτητικός Σύλλογος του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μάλιστα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων απαιτούν τη δίκαιη και ηθική ανταμοιβή των κόπων τους , μετά τον πολυετή αγώνα, τόσο των οικογενειών τους, όσο και των ίδιων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα