ΑΘΗΝΑ
12:42
|
16.11.2024
Απαξιωτικός, μπλαζέ και σε απόλυτη άρνηση. Η αντίδραση της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων στη συνέντευξη του προέδρου της Γαλλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέχρι «το τέλος του έτους», θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που πέρασε χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία η κυβέρνησή του, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Η σημερινή συνέντευξη αποτελεί την πρώτη δημόσια ομιλία του Μακρόν μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν πως το νομοσχέδιο για την αύξηση της κατώτατης ηλικίας συνταξιοδότησης θα περάσει χωρίς να τεθεί προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση.

Η κυβέρνηση επιβίωσε τη Δευτέρα από την πρόταση μομφής που κατατέθηκε εναντίον της με ένα περιθώριο μόλις εννέα ψήφων. Παράλληλα, οι Μακρόν και Μπορν έχουν επιστρατεύσει την αστυνομία σε μια προσπάθεια να κάμψουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, η κυβέρνηση ξεκίνησε να εκδίδει εντολές επίταξης για απεργούς σε λιμάνια και διυλιστήρια, καθώς οι απεργίες έχουν τεράστια συμμετοχή και ο πετρελαϊκός τομέας της χώρας έχει σε μεγάλο βαθμό «παγώσει».


Ο Μακρόν, ο οποίος έκανε τα σχόλια σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση, είπε ότι το νομοσχέδιο θα «συνεχίσει τη δημοκρατική του πορεία». Το Συνταγματικό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει το νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες πριν αυτό μετατραπεί σε νόμο.


Ο 45χρονος Γάλλος πρόεδρος είπε επανειλημμένα ότι είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι το όριο συνταξιοδότησης πρέπει να ανέβει προκειμένου οι συντάξεις να συνεχίσουν να καταβάλλονται. «Αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι διασκέδαση, είναι ανάγκη για τη χώρα», είπε.

«Αν μου δοθεί η επιλογή μεταξύ των δημοσκοπήσεων βραχυπρόθεσμα και του γενικού συμφέροντος της χώρας, επιλέγω το γενικό συμφέρον της χώρας», δήλωσε, προσθέτοντας: «Αν είναι απαραίτητο να αποδεχθώ την αντιδημοτικότητα σήμερα, θα την αποδεχθώ».

«Τα μπουλούκια δεν υπερισχύουν των εκπροσώπων του λαού», ακούστηκε, να λέει εχθές.


Δεν παρέλειψε επιπλέον να «καταδικάσει τη βία», καταφερόμενος ενάντια στην ευρύτατη εργατική και λαϊκή κινητοποίηση που έχει ξεσπάσει ενάντια στη μεταρρύθμισή του αλλά και στον οριακό, βοναπαρτικό τρόπο με τον οποίο την προώθησε. Επέμεινε, παρόλα αυτά, πως «σέβεται» τα συνδικάτα και τις διαμαρτυρίες ενάντια στο νομοσχέδιο.

Κατηγόρησε πάντως τα συνδικάτα για το ότι δεν προτείνουν κάποιο συμβιβασμό, παρότι, υποστήριξε, αυτός ήταν ιστορικά ο ρόλος τους. Ακόμα, συνέκρινε και τη λαϊκή κινητοποίηση με τα γεγονότα στο προεδρικό μέγαρο της Βραζιλίας και το Καπιτώλιο των ΗΠΑ το προηγούμενο διάστημα.

Ανέφερε, επιπλέον, ότι πολλοί από τους διαδηλωτές δεν κινητοποιούνται τόσο για το συνταξιοδοτικό, όσο επειδή βρήκαν αφορμή για να κινητοποιηθούν για άλλους λόγους.


Παρά την ισχυρή κινητοποίηση και τα δακρυγόνα της αστυνομίας, λιμενεργάτες στη Μασσαλία απέκλεισαν την πρόσβαση στο εμπορικό λιμάνι της πόλης -το μεγαλύτερο της Γαλλίας- αποτρέποντας την είσοδο φορτηγών και αυτοκινήτων. Κλειστές είναι και οι σιδηροδρομικές γραμμές.


Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στην συγκομιδή των σκουπιδιών μπήκαν στη 17η ημέρα απεργίας. Οι αρχές εξέδωσαν επίσης εντολές επίταξης τις τελευταίες ημέρες, απαιτώντας από ορισμένους υπαλλήλους σκουπιδιών να εξασφαλίσουν μια «ελάχιστη εξυπηρέτηση» για λόγους υγείας.

Η αστυνομία επιτέθηκε σήμερα στους συμπαραστεκόμενους στους απεργούς οδοκαθαριστές στο Βαλ-ντε-Μαρν της μητροπολιτικής περιοχής του Παρισιού.

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και ψαράδων καταγράφηκαν σήμερα στη Ρεν.


Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε νέα πανεργατική απεργία αύριο. Τα τρένα υψηλής ταχύτητας και τα περιφερειακά τρένα, το μετρό του Παρισιού και άλλες δημόσιες συγκοινωνίες στις μεγάλες πόλεις αναμένεται να παγώσουν.

Ο Γενικός Γραμματέας της CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, είπε ότι η συνέντευξη δείχνει την «υποκρισία» του Γάλλου Προέδρου, προσθέτοντας ότι τα σχόλια του Μακρόν έδειξαν «περιφρόνηση για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που διαμαρτύρονται».

Από την άλλη, ο Λοράν Μπεργκέρ, Γενικός Γραμματέας μιας άλλης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας, της Γαλλικής Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CFDT), κατηγόρησε τον Μακρόν πως είπε ψέματα για την έλλειψη συμβιβαστικής διάθεσης από το συνδικάτο.

Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του ακροδεξιού RN, επέκρινε τη συνέντευξη του Μακρόν, λέγοντας ότι ο πρόεδρος ενισχύει το αίσθημα του λαού ότι «αγνοείται». Ο Όλιβερ Φορ του Σοσιαλιστικού Κόμματος καταδίκασε τον Μακρόν επειδή έριξε λάδι σε μια «ήδη δυνατή φωτιά». Εν τω μεταξύ, ο Ερίκ Κιοτί, πρόεδρος των συντηρητικών Les Républicains, που στήριξε τον Μακρόν απέναντι στην πρόταση μομφής κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι δεν έδωσε «αρκετές λύσεις στην κρίση».

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν μίλησε για αλαζονεία και «παραδοσιακά σημάδια περιφρόνησης» απέναντι στον γαλλικό λαό εκ μέρους του Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας πως ο πρόεδρος «ζει έξω από κάθε πραγματικότητα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ε.Ε.: Το 11,8% των υλικών χρήσης προήλθαν από ανακυκλωμένα απόβλητα για το 2023

Η γενιά του Πολυτεχνείου έσπασε τις αλυσίδες της τυραννίας

Χαλκιδική: Φωτιά στην μαρίνα του Πόρτο Καρράς–Στις φλόγες δύο σκάφη

Ρωσία: Φάρμα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων έκλεβε ενέργεια από χωριά της περιοχής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα