ΑΘΗΝΑ
20:34
|
09.06.2023
Η κυβέρνηση Μακρόν μπορεί να επιβίωσε της πρότασης μομφής, ωστόσο διυλιστήρια και λιμάνια της χώρας έχουν «παγώσει», καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να απεργούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το γαλλικό υπουργείο Ενέργειας έχει αρχίσει να εκδίδει εντολές επίταξης προκειμένου να εκβιάσει τους εργάτες σε πετρελαϊκές, που βρίσκονται σε απεργία εδώ και δύο εβδομάδες σε διυλιστήρια, λιμάνια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Μέχρι στιγμής οι εντολές επίταξης απευθύνονται σε τρεις υπαλλήλους ανά βάρδια σε αποθήκη αποθήκευσης στο λιμάνι του Λαβερά. «Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να διατάζει επιτάξεις. Μετά από αυτό πιθανότατα θα επιτεθούν στα διυλιστήρια», είπε ένας εργαζόμενος στο λιμάνι.

Οι απεργίες σε όλο τον τομέα πετρελαίου της Γαλλίας -στο πλαίσιο των πενεργατικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αύξηση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης- μπήκαν στη 15η ημέρα τους.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προκαλέσει έλλειψη ντίζελ, βενζίνης και υγραερίου σε πολλά πρατήρια καυσίμων, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας. Οι αρχές των νομών Βαρ και Μπους-ντυ-Ρον εξέδωσαν προσωρινές εντολές για να απαγορευθεί η αγορά καυσίμων με γέμισμα μπιτονιών, ενώ στον νομό Βωκλύζ οι αρχές ανακοίνωσαν πως οι αγορές καυσίμων περιορίζονται στα 30 λίτρα για τους οδηγούς αυτοκινήτων και στα 120 λίτρα για τους οδηγούς φορτηγών.

Οι απεργίες παρεμποδίζουν επίσης τις παραδόσεις αργού στα διυλιστήρια. Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας – η εγκατάσταση Gonfreville με παραγωγή 246.900 βαρελιών την ημέρα – «παγώνει» σήμερα, δήλωσε η διαχειρίστρια εταιρεία, TotalEnergies.

Εργαζόμενοι στο Gonfreville είπαν χθες ότι οι τελευταίες μονάδες στο διυλιστήριο επρόκειτο να σταματήσουν να λειτουργούν σήμερα. Παράλληλα, οι παραδόσεις προϊόντων από το διυλιστήριο εξακολουθούν να εμποδίζονται από απεργούς.

Το διυλιστήριο Donges δυναμικότητας 219.000 βαρελίων/ημέρα της TotalEnergies είναι επίσης κλειστό, αφού είχε κλείσει λόγω πυρκαγιάς πριν ξεκινήσουν οι απεργίες. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις εμπόδισαν τις εργασίες επισκευής να προχωρήσουν. Οι παραδόσεις από το Donges επίσης εμποδίζονται από τους εργαζόμενους. Λιμενεργάτες και αστυνομία συγκρούστηκαν χθες το βράδυ όταν ένα φορτίο ντίζελ έφθασε στο Donges από την Ολλανδία. Το σκάφος παραμένει στο αγκυροβόλιο, χωρίς να είναι σαφές αν έχει ξεφορτωθεί ακόμα.

Το εργοστάσιο 109.000 βαρελιών/ημέρα στο Feyzin στη Λυών είναι τώρα το μοναδικό διυλιστήριο της TotalEnergies στην Γαλλία που εξακολουθεί να λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι το προσωπικό εκεί είχε προηγουμένως ψηφίσει υπέρ της διακοπής της λειτουργίας. Σύμφωνα με την TotalEnergies, το διυλιστήριο «λειτουργεί σε χαμηλά επίπεδα», ενώ οι παραδόσεις από το διυλιστήριο έχουν σταματήσει. Σε ό,τι αφορά την TotalEnergies, οι απεργίες στο εργοστάσιο πετροχημικών Carling, στο εργοστάσιο υδροεπεξεργασμένων φυτικών ελαίων La Mede κοντά στη Μασσαλία και στην αποθήκη στη Φλάνδρα συνεχίζονται.

Κατά τα άλλα, το διυλιστήριο Fos των 133.000 βαρελιών ανά ημέρα της ExxonMobil εξακολουθεί να λειτουργεί, αν και με πολύ χαμηλούς ρυθμούς λειτουργίας. Οι εργαζόμενοι εκεί επέτρεψαν τις προηγούμενες μέρες σε ένα μέρος του προϊόντος να φύγει καθώς οι δεξαμενές αποθήκευσης είναι γεμάτες. Σήμερα, ωστόσο, αντιπαρατέθηκαν με την αστυνομία που πλησίασε τις εγκαταστάσεις.

Η απεργία των λιμενεργατών στο λιμάνι Φος-Λαβέρα έχει παραταθεί για άλλες τρεις ημέρες μέχρι τη νύχτα της 24ης Μαρτίου. Περίπου 3,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου περιμένουν κοντά στο λιμάνι και άλλα 635.000 βαρέλια πετρελαίου Saudi Arab Light πρόκειται να φτάσουν εκεί σήμερα.

Το διυλιστήριο της της ExxonMobil στο Port Zerom, με παραγωγικότητα 236.000 βαρελιών την ημέρα εξακολουθεί να λειτουργεί. Οι εργαζόμενοι περίμεναν να κλείσει, αλλά μια ποσότητα λιβυκού αργού που παραδόθηκε χθες επέτρεψε στο εργοστάσιο να παραμείνει ανοιχτό.

Έξω από το λιμάνι της Χάβρης, το οποίο εξυπηρετεί τα διυλιστήρια Port Jerome και Gonfreville, περιμένουν τέσσερα δεξαμενόπλοια με συνολικά περίπου 3,6 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ.

Η CGT έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε κατάληψη του διοικητικού δικαστηρίου της Μασσαλίας για να παγώσει τη διαδικασία της έκδοσης επιτάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μακρόν υιοθέτησε την τακτική των επιτάξεων και ενάντια στην μεγάλη απεργία στα γαλλικά διυλιστήρια το περασμένο φθινόπωρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ και ΗΒ θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ολλανδικό μουσείο δε θα επιστρέψει συλλογή στην Κριμαία, αλλά στο Κίεβο

Τρικυμία στην Πλεύση Ελευθερίας- Αποχώρησαν τρεις υποψήφιες

Στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα ο Μαχμούντ Αμπάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα