ΑΘΗΝΑ
15:15
|
04.05.2024
Σιωπηρή υποστήριξη στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, βλέπουν Τούρκοι αναλυτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σιωπηρή υποστήριξη δίνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, το μεγαλύτερο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας στη συμμαχία της αντιπολίτευσης ενάντια στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη σημερινή του ανακοίνωση πως δεν θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Η απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στη χώρα που κέρδισε ένα 10% της λαϊκής υποστήριξης στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, μειώνει την πιθανότητα διάχυσης της ψήφου διαμαρτυρίας των πολιτών, ενισχύοντας τις πιθανότητες νίκης του κοινού υποψηφίου της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Δεν θα υποβάλουμε υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές», δήλωσε στους δημοσιογράφους η συμπρόεδρος του κόμματος, Περβίν Μπουλντάν. «Θα εκπληρώσουμε την ιστορική μας ευθύνη να τερματίσουμε την μονομανία στις επόμενες εκλογές», είπε, καταδικάζοντας την εδραίωση της εξουσίας του Ερντογάν, τα τελευταία είκοσι χρόνια ως πρωθυπουργού και προέδρου της χώρας.

Χωρίς να τοποθετηθεί ανοιχτά, για την υποστήριξη του Κιλιτσντάρογλου, το HDP παραμένει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση εντείνεται στη γειτονική χώρα ενόψει των πιο κρίσιμων εκλογών στη μετα-οθωμανική ιστορία της χώρας, όπως τις χαρακτηρίζουν Τούρκοι αναλυτές, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να δίνουν τον Ερντογάν στη δεύτερη θέση.

Το HDP έχει μπει τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο της αντικουρδικής πολιτικής του καθεστώτος Ερντογάν, που το χαρακτηρίζει «πολιτική πτέρυγα των μαχητών του PKK», με πολλά στελέχη του, ανάμεσά τους και τον ηγέτη του Σελαχατίν Ντερμιτάς, να βρίσκονται στη φυλακή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα