Η είδηση που δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano» ότι μια ομάδα περίπου 20 Ουκρανών στρατιωτών εκπαιδεύονται στη βάση της Σαμπάουντια στη χρήση των αντιαεροπορικών Samp-T ήλθε να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι γνωρίζουν. Η σημερινή ιταλική κυβέρνηση, όπως και το προκάτοχο σχήμα του δοτού πρώην πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, εμμέσως συμμετέχει στον πόλεμο της Ουκρανίας. Και μάλιστα, αποτελεί έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων.
Η είδηση που δημοσίευσε η εφημερίδα στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από στρατιωτικές πηγές στο πρακτορείο Ansa, σύμφωνα με το οποίο η εκγύμναση των Ουκρανών στρατιωτών έχει ολοκληρωθεί. Μέχρι σήμερα δεν είχε αποκαλυφθεί το γεγονός ότι στην Ιταλία βρίσκονταν Ουκρανοί για εκπαίδευση σε δυτικά όπλα. Ωστόσο, από τον περασμένο Οκτώβριο ήταν γνωστό πως η Ε.Ε. είχε ανάψει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η ευρωπαϊκή αποστολή στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου, τμήμα της οποία είναι η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού της Ουκρανίας. Η αποστολή προβλέπει ότι για δύο χρόνια περίπου 15.000 Ουκρανοί στρατιώτες θα εκπαιδεύονται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων 5.000 στη Γερμανία και 2.000 στη Γαλλία. Συνολικά, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα διαθέσουν 16 εκατ. ευρώ για 24 μήνες, προκειμένου να εκπαιδευθούν Ουκρανοί στρατιώτες για να συνεχίσουν έναν πόλεμο που δεν αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες καθαυτούς, αλλά που αυτοί κυρίως καλούνται να τον πληρώσουν ακριβά (κόστη σε ενέργεια, πληθωρισμός, ακρίβεια κλπ). Εξάλλου, λίγο καιρό πριν το περιοδικό Wired αποκάλυπτε πως αναζητούνται μεταφραστές για την επικείμενη εκπαίδευση των Ουκρανών στην Ιταλία.
Η εκπαίδευση στη βάση της Σαμπάουντια -που όλως τυχαίως (;) βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη που έχει κτίσει από την αρχή ο Μπενίτο Μουσολίνι στην ευρύτερη περιοχή της Λατίνα- αφορά το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος Samp-T, με το οποίο η Ιταλία και η Γαλλία θα ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό τους επόμενους μήνες. Το σύστημα αυτό, συμπαραγωγή των δύο χωρών, αλλά και όπως έχουμε τονίσει και από εδώ, με τη νευραλγική συμμετοχή τουρκικών εταιρειών, θα βοηθήσει την ουκρανική αεράμυνα για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κατά τους βομβαρδισμούς στόχων στη χώρα αυτή.
Την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών δεν έχει αναλάβει μόνον η Ιταλία. Ανάλογες αποστολές βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται σε πολλά άλλα κράτη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ισπανίας, αλλά επίσης και στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Βέβαια, οι εκπαιδευόμενοι σε αυτές τις χώρες είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που φιλοξένησε η Σαμπάουντια. Από τα μέσα Ιανουαρίου, η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών βρίσκεται σε εξέλιξη σε διάφορες γερμανικές βάσεις, με τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού. Στην Ισπανία, περίπου 40 Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται στα άρματα Leopard 2A4, ενώ στη Βρετανία, παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιούνται για μεγαλύτερο διάστημα (περίπου πέντε εβδομάδες). Μάλιστα, οι Ουκρανοί εκπαιδευόμενοι στις βρετανικές βάσεις θα φθάσουν περίπου τους 20.000 και δέχθηκαν επίσης την επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση της αποκάλυψης έχει ξεκινήσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με σημαιοφόρο το «Κίνημα 5 Αστέρων». Ο ηγέτης του «Κινήματος των 5 Αστέρων», Τζουζέπε Κόντε χαρακτήρισε το περιεχόμενο της είδησης ως επιβεβαίωση της «περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης και σημάδι μίας ακόμη ενεργούς συμμετοχής της Ιταλίας». Αλλά και ο Νικόλα Φρατογιάνι της «Συμμαχίας Πρασίνων και Αριστεράς» ( Alleanza Verdi e Sinistra) επέκρινε την κίνηση, κάνοντας λόγο για «ντε φάκτο εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο». Τα δύο αυτά κόμματα εξάλλου είναι ίσως τα μόνα που τους τελευταίους μήνες έχουν εκφραστεί υπέρ μιας διπλωματικής προσέγγισης για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, επικρίνοντας την αποστολή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.
Σύμφωνα με την Ιl Fatto, οι Ουκρανοί στρατιώτες έφθασαν στην Ιταλία στις αρχές Μαρτίου με ειδική πτήση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Pratica di Mare και εγκαταστάθηκαν στους στρατώνες Santa Barbara στη Σαμπάουντια, όπου σταθμεύουν συνήθως περίπου χίλιοι Ιταλοί στρατιώτες. Πηγές του υπουργείου Άμυνας στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι κι άλλοι Ουκρανοί στρατιώτες θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές αποστολές στα τεθωρακισμένα οχήματα στη Σχολή Πεζικού του Τσεζάνο στην επαρχία της Ρώμης, ενώ άλλη μία εκπαιδευτική αποστολή στη Σαρδηνία, την οποία υπαινίσσεται η εφημερίδα δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.
Οι Ουκρανοί θα εκπαιδευθούν με προσομοιωτές στη χρήση του αμυντικού συστήματος Samp-Τ. Το ιταλο-γαλλικό αντιπυραυλικό σύστημα αναπτύχθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της πόλης της Ρώμης κατά το Έκτακτο Ιωβηλαίο του Ελέους του 2015. Στην πραγματικότητα, τα συστήματα Samp-T αποτελούνται από συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος, με δυνατότητα μεταφοράς τους από οχήματα. Μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα έως 100 πυραύλους ή αεροσκάφη εν πτήσει, χτυπώντας οκτώ από αυτά από απόσταση 120 χλμ. Η Ιταλία διαθέτει πέντε τέτοιες συστοιχίες συνολικής αξίας περίπου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε στρατιωτικό επίπεδο, τα συστήματα Samp-T θα είναι η κύρια συμβολή της Ιταλίας στις μάχες στην Ουκρανία. Είναι ένας πολύπλοκος εξοπλισμός που απαιτεί ειδική εκπαίδευση. Η συμφωνία προμήθειας του Κιέβου με τις συστοιχίες αυτές υπογράφηκε στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά όπως τονίζουν δημοσιογραφικές πηγές η ανακοίνωσης της διάθεσης του συστήματος δεν είχε γίνει από την ιταλική κυβέρνηση, αλλά από το ίδιο το Πεντάγωνο!
Είναι φανερό πως η νεοφασιστική κυβέρνηση της Ιταλίας, δίνει άλλο ένα διαπιστευτήριο στην Ουάσιγκτον για τη φιλο-αμερικανική της γραμμή και επίσης ταυτίζεται όλο και περισσότερο με την πολιτική της Πολωνίας, που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως θέλει να ηγηθεί των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Βέβαια, δεν είναι όλοι οι ακροδεξιοί σύμμαχοι της Μελόνι στην ίδια γραμμή. H Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που ζητεί ειρήνευση στην Ουκρανία και η μόνη που δεν ενέκρινε την ευρωπαϊκή αποστολή, ενώ και η Αυστρία αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην εκπαίδευση λόγω της μακράς παράδοσης της στρατιωτικής ουδετερότητας.