ΑΘΗΝΑ
14:08
|
19.04.2024
Αμερικανικά φονικά αντίποινα σήμερα στη Συρία απέναντι σε ομάδες που φέρονται πως συνδέονται με το Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Συρία εναντίον συνδεόμενων με το Ιράν ομάδων, τις οποίες κατηγόρησε για μια επίθεση με drone που σκότωσε έναν συνεργάτη των ΗΠΑ και τραυμάτισε άλλον ένα συνεργάτη και πέντε Αμερικανούς στρατιώτες.

Οι επιδρομές των ΗΠΑ, οι οποίες, σύμφωνα με ένα βρετανικό παρατηρητήριο, σκότωσαν 11 φιλοϊρανούς μαχητές, έγιναν ως αντίποινα για επίθεση με drone εναντίον βάσης του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κοντά στη Χασάκε στη βορειοανατολική Συρία χθες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτίμησαν ότι το επιτιθέμενο drone ήταν ιρανικής κατασκευής. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Λόιντ Όστιν, είπε ότι οι ΗΠΑ στη συνέχεια στόχευσαν ομάδες που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, διευκρινίζοντας ότι έδωσε το πράσινο φως για τις επιδρομές αντιποίνων υπό τις οδηγίες του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Όπως έχει καταστήσει σαφές ο Πρόεδρος Μπάιντεν, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε τον λαό μας και θα απαντάμε πάντα σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Άμυνας. «Καμία ομάδα δεν θα χτυπήσει τα στρατεύματά μας ατιμώρητα».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έξι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν σκοτώθηκαν από την επίθεση των ΗΠΑ στην ανατολική πόλη Ντέιρ Αζ Ζορ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόσθεσε ότι δύο άλλοι μαχητές σκοτώθηκαν από αμερικανική επίθεση σε φυλάκιο κοντά στην πόλη Μαγιαντίν και ένα άλλο χτύπημα σκότωσε τρεις σε στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στην πόλη Μπουκαμάλ στα σύνορα με το Ιράκ.

Μετά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, το Al Mayadeen του Λιβάνου ανέφερε ότι μια αμερικανική βάση στην πετρελαιοπηγή Αλ-Ομάρ στα βορειοανατολικά της Συρίας έγινε στόχος πυραυλικής επίθεσης.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε.

«Δεν είναι ασυνήθιστο όταν κάνουμε ένα τέτοιο χτύπημα αντιποίνων να απαντούν αμέσως με αναποτελεσματικές εκτοξεύσεις ρουκετών, και αυτές ήταν σε μεγάλο βαθμό, εντελώς αναποτελεσματικές», είπε σήμερα ο Κίρμπι στο ειδησεογραφικό κανάλι MSNBC. «Κανείς δεν τραυματίστηκε, δεν υπήρξαν απώλειες για τις ΗΠΑ».

Το κρατικό Press TV του Ιράν ανέφερε ότι κανένας Ιρανός δεν σκοτώθηκε στην αμερικανική επίθεση. Επικαλείται τοπικές πηγές που υποστηρίζουν ότι ο στόχος δεν ήταν στρατιωτική θέση ευθυγραμμισμένη με το Ιράν, αλλά ότι χτυπήθηκε ένα κέντρο αγροτικής ανάπτυξης και μια εγκατάσταση σιτηρών κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο.

«Μια στρατιωτική πηγή στη Συρία είπε στο Press TV ότι οι ομάδες αντίστασης επιφυλάσσονται του δικαιώματός τους να απαντήσουν στην αμερικανική επίθεση», ανέφερε.

Η διπλωματία για την αποκλιμάκωση της κρίσης φάνηκε να ξεκινά αμέσως. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ, QNA, ανέφερε μια κλήση μεταξύ του Καταριανού πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί, και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν. Η Ντόχα υπήρξε διαμεσολαβήτρια μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με το Qatar News Agency υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ μίλησε επίσης με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιρ-Αμπντολαχιάν.

Επισημαίνεται ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλι επισκέφθηκε τη βορειοανατολική Συρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα