ΑΘΗΝΑ
01:37
|
27.07.2024
Χρόνο σε διαπραγματεύσεις δίνει ο Νετανιάχου, προωθώντας το σχέδιο συγκρότησης εθνοφρουράς, έπειτα από το σκληρό παζάρι με τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε απόψε, με τηλεοπτικό του διάγγελμα μετά τις 20.00 το βράδυ, την αναστολή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ψήφισης του πολύκροτου νομοσχεδίου δικαστικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δοθεί χρόνος και μία «πραγματική ευκαιρία για έναν πραγματικό διάλογο».

Εξήγησε πως η αναστολή της διαδικασίας έγινε σε συνεννόηση με τους κυβερνητικούς του εταίρους (όπως ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ) που πήραν σε αντάλλαγμα την διαβεβαίωση για τη συγκρότηση «Εθνοφρουράς». Πρόσθεσε πως η σχετική πρόταση θα συζητηθεί και θα τεθεί προς ψήφιση στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Κυριακής.

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να επιτύχουμε τους στόχους μας» διαβεβαίωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας:

Το μόνο πράγμα που δεν είμαι πρόθυμος να δεχθώ είναι μία μειονότητα εξτρεμιστών που θέλει να κάνει κομμάτια τη χώρα και να μας βάλει σε εμφύλιο πόλεμο καλώντας το στρατό σε ανυπακοή, κάτι που είναι τρομερό έγκλημα».

«Είναι απαραίτητο να συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα» πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως είναι έτοιμος για διάλογο ώστε να αποφευχθεί ένας «εμφύλιος» στη χώρα. Ανέφερε πως η χώρα βρίσκεται σε επικίνδυνο μονοπάτι και διαβεβαίωσε πως θα καθυστερήσει η διαδικασία για να δοθεί χρόνος σε διαπραγματεύσεις και διάλογο.

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να επιτύχουμε τους στόχους μας… Θέλουμε ισορροπία μεταξύ αρχών. Θέλουμε εξασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας στη βουλή» είπε εκφράζοντας την «υπερηφάνεια του» για το δικαίωμα του ισραηλινού λαού να διαδηλώσει επειδή «αγαπά τη χώρα του».

Πριν το διάγγελμά του, είχε φθάσει στη βουλή (Κνέσετ) λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα (ώρα Ισραήλ και Ελλάδας) στο φόντο μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων επί 12 βδομάδες και μίας σημερινής, άνευ προηγουμένου, εθνικής απεργίας σε τράπεζες, αεροδρόμια, λιμάνια, επιχειρήσεις, χρηματιστήριο.

Ακολούθησε η ανακοίνωση του κόμματος του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, «Εβραϊκή Ισχύς», (Otzma Yehudit). Εκεί αναφερόταν πως το κόμμα έθεσε «τελεσίγραφο» το τέλος του ερχόμενου Ιουλίου προκειμένου να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση του πολύκροτου νομοσχεδίου στην Κνέσετ.

Τι πήρε ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ

Τι πήρε σε αντάλλαγμα ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς»; Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας της ισραηλινής εφημερίδας  Yedioth Ahronoth (ynetnews.com) στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να συγκροτηθεί μία «δύναμη Εθνοφρουράς» που θα υπακούει στις εντολές του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας. Αποκτά με λίγα λόγια περισσότερη «ελευθερία κινήσεων» από το υπουργείο Άμυνας και τον εκάστοτε υπουργό.

Εάν αυτό δεν είναι διαπραγματευτικός ελιγμός του Νετανιάχου μέχρι να περάσει η «θύελλα», τότε είναι προφανές πως μπορεί να δημιουργήσει σύνθετες ή και ακόμη πιο επικίνδυνες καταστάσεις στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό αλλά και τους αντιφρονούντες στο Ισραήλ όσο τουλάχιστον είναι στα πράγματα ο Νετανιάχου και οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του.

Νωρίτερα, σήμερα το μεσημέρι, ο Νετανιάχου είχε λύσει τη σιωπή του κάνοντας μία λιτή ανάρτηση στο Τουίτερ περί ενότητας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα