ΑΘΗΝΑ
14:46
|
19.04.2024
Επιστολή της Ντούνια Μιγιάτοβιτς προς τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων για το αμφιλεγόμενο ν/σ του Ρίσι Σούνακ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου να μπλοκάρουν τον νέο νόμο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης της συντηρητικής κυβέρνησης Σούνακ, λέγοντας ότι δημιουργεί «σαφή και άμεση ένταση» σε σχέση με ένα σύνολο ανθρωπίνων δικαιωμάτων με θεμελιώδη σημασία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έχει θέσει την αντιμετώπιση της άφιξης μικρών σκαφών στις βρετανικές ακτές της Μάγχης μία από τις προτεραιότητές του, ελπίζοντας ότι η κίνησή του θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους επονομαζόμενους παράτυπους μετανάστες και του φέρει ψηφοφόρους από το συντηρητικό στρατόπεδο ενόψει των εκλογών του 2024.

Ωστόσο, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς του Συμβουλίου της Ευρώπης είπε ότι ο νόμος περί παράνομης μετανάστευσης θα αφαιρέσει ένα ουσιαστικό μέρος του συστήματος προστασίας των αιτούντων άσυλο στη Βρετανία.

«Είναι σημαντικό οι βουλευτές να αποτρέψουν την ψήφιση νομοθεσίας που είναι ασυμβίβαστη με τις διεθνείς υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου», έγραψε ο Μιγιάτοβιτς σε επιστολή της προς τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, πριν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου τη Δευτέρα.

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα προσθέσει στην ήδη σημαντική οπισθοδρόμηση στην προστασία των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια».

Η κυβέρνηση Σούνακ υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για να περιοριστεί η άφιξη μεταναστών με μικρά σκάφη κυρίως από τη Γαλλία αλλά και να σπάσουν τα κυκλώματα διακίνησης που τους λεηλατούν.

Ωστόσο, ορισμένοι νομοθέτες στο Συντηρητικό Κόμμα του Σούνακ θέλουν η νομοθεσία να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, με αρκετούς να καλούν την κυβέρνηση να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) για να προχωρήσει σε αυστηρότερους ελέγχους.

Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως πιστεύει ότι η Βρετανία θα μπορούσε να περάσει τη νέα νομοθεσία χωρίς να χρεαστεί να αποχωρήσει από την ΕΣΔΑ και τις διεθνείς υποχρεώσεις της. «Είναι ένα σκληρό νομοσχέδιο, όπως δεν έχουμε ξαναδεί», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. «Είναι σημαντικό να είναι αποτελεσματικό, όπως θα είναι, αλλά είναι επίσης σημαντικό να τηρούμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Αυτή είναι μια χώρα και μια κυβέρνηση που ακολουθεί το νόμο», πρόσθεσε ο Ρίσι Σούνακ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κόκκαλης: «Ποιος πήρε το λαθραίο ξυλόλιο που κατασχέθηκε λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη;»

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα