ΑΘΗΝΑ
15:50
|
24.05.2024
Ο Δήμαρχος της Φλωρεντίας κάλεσε την απολυμένη διευθύντρια, με σκοπό να της δώσει βραβείο εκ μέρους της πόλης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, που φιλοτεχνήθηκε από το 1501 ως το 1504, είναι ένα αριστούργημα της Αναγεννησιακής γλυπτικής, ένα από τα πλέον γνωστά αγάλματα στην ιστορία της γλυπτικής, σύμβολο δύναμης και νεανικής ομορφιάς. Δεν θα περίμενε ποτέ να αποτελέσει ένα τέτοιο έργο τέχνης αιτία για την απόλυση ενός εκπαιδευτικού.

Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη στις ΗΠΑ. Διευθύντρια σχολείου στη Φλόριντα αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από παράπονα ενός γονέα ότι μαθητές της έκτης τάξης είχαν εκτεθεί σε… πορνογραφία.

Η «καταγγελία» ήρθε γιατί στο μάθημα για την ιστορία της Τέχνης παρουσιάστηκε στους μαθητές το εμβληματικό άγαλμα του Δαβίδ. Ένας γονέας παραπονέθηκε ότι το υλικό ήταν πορνογραφικό και άλλοι δύο είπαν ότι ήθελαν να ενημερωθούν για τα όσα θα διδαχθούν τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο μάθημα για να ξέρουν εάν θα το επιτρέψουν.

Το άγαλμα των 5,17 μέτρων απεικονίζει έναν εντελώς γυμνό Δαβίδ, τη βιβλική φιγούρα που σκοτώνει τον γίγαντα Γολιάθ. Το μάθημα, που παραδόθηκε σε παιδιά 11 και 12 ετών, περιελάμβανε επίσης αναφορές στον πίνακα «Δημιουργία του Αδάμ» του Μιχαήλ Άγγελου και στη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι.

Άγαλμα του Δαβίδ

Η διευθύντρια Χόουπ Καράσκιλα του Tallahassee Classical School, που είχε αναλάβει τη θέση πριν από λιγότερο από έναν χρόνο, είπε ότι παραιτήθηκε αφού της δόθηκε τελεσίγραφο από το σχολικό συμβούλιο να παραιτηθεί ή να απολυθεί. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το σχολικό συμβούλιο δεν έδωσε επισήμως καμία εξήγηση για το τελεσίγραφο, ωστόσο η ίδια είναι πεπεισμένη ότι αυτό είχε άμεση σχέση με τις καταγγελίες για το μάθημα, αφού δεν είχε συμβεί κάτι άλλο που να προκαλέσει παράπονα ή αναταραχή.

«Το να μιλάμε για την Αναγέννηση χωρίς να δείξουμε τον Δαβίδ, ένα αδιαμφισβήτητο σύμβολο της τέχνης και του πολιτισμού και αυτής της ιστορικής περιόδου, δεν θα είχε νόημα», είπε η διευθύντρια.

Η διευθύντρια δήλωσε επίσης, ότι έμεινε «έκπληκτη», δηλώνοντας, ότι το να πιστεύει κανείς ότι το άγαλμα του Δαβίδ μπορεί να θεωρηθεί πορνογραφικό σημαίνει όχι μόνο αποτυχία κατανόησης της Βίβλου, αλλά και του ίδιου του δυτικού πολιτισμού. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συνέβη στην πραγματικότητα, στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ψευδείς ειδήσεις, τόσο απίθανο και παράλογο. Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ γυμνού και πορνογραφίας. Δεν υπάρχει τίποτα πορνογραφικό ή επιθετικό στον Δαβίδ, ένα νεαρό αγόρι, ένας βοσκός, που ακόμη και σύμφωνα με τη Βίβλο δεν είχε επιδεικτικά ρούχα, αλλά ήθελε να υπερασπιστεί τον λαό του με αυτό που είχε».

(φωτογραφία: ANSA)

«Από μεγαλοπρεπή αγάλματα μέχρι γοητευτικά σιντριβάνια και πίνακες, η Ιταλία ξεχειλίζει από έργα τέχνης, όχι μόνο στα μουσεία της, αλλά σε όλες τις πόλεις, τις πλατείες και τους δρόμους της, με μερικές με γυμνές φιγούρες. Αυτό το κάνει πορνογραφία; Πρέπει να κλείσουν ολόκληρες πόλεις λόγω των καλλιτεχνικών απεικονίσεων της ανθρώπινης μορφής;».

Σε μια συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα Slate, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του σχολείου, Μπάρνι Μπίσοπ, είπε ότι ο περσινός διευθυντής έστειλε μια ειδοποίηση στους γονείς προειδοποιώντας τους ότι οι μαθητές θα πήγαιναν να δουν τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, αλλά αυτό δεν έγινε φέτος . Το χαρακτήρισε «κατάφωρο λάθος» και είπε ότι «οι γονείς έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν όποτε το παιδί τους διδάσκεται ένα αμφιλεγόμενο θέμα και εικόνα».

«Δεν πρόκειται να δείξουμε ολόκληρο το άγαλμα του Δαβίδ στα νηπιαγωγεία. Δεν θα τον δείξουμε σε μαθητές της δεύτερης τάξης. Το να δείξουμε ολόκληρο το άγαλμα του Δαβίδ είναι κατάλληλο σε κάποια ηλικία. Θα καταλάβουμε πότε θα είναι», είπε ο Μπίσοπ. Την Πέμπτη, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντεσάντις, προχώρησε στην επέκταση ενός νόμου που απαγόρευε στα δημόσια σχολεία να διδάσκουν σεξουαλική αγωγή και ταυτότητα φύλου. Οι εκπαιδευτικοί που παραβιάζουν το νόμο αντιμετωπίζουν αναστολή ή απώλεια της άδειας διδασκαλίας τους.

Μιλώντας από τη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ναρντέλα, δήλωσε ότι σκοπεύει να καλέσει την απολυμένη πλέον διευθύντρια στη Φλωρεντία, για να θαυμάσει από πρώτο χέρι το αρχικό άγαλμα του Δαβίδ στην Accademia Gallery. «Ένας δάσκαλος από τη Φλόριντα αναγκάστηκε να παραιτηθεί, επειδή έδειξε στους μαθητές φωτογραφίες του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου. Το εμπόριο τέχνης για πορνογραφία είναι απλά γελοίο», έγραψε ο Ναρντέλα σε μια ανάρτηση στο Facebook.

«Θα προσκαλέσω προσωπικά τη δασκάλα στη Φλωρεντία, για να της δώσω ένα βραβείο εκ μέρους της πόλης. Η τέχνη είναι πολιτισμός και όσοι τη διδάσκουν αξίζουν σεβασμό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρεκόρ στον Τουρισμό: «Εφχάριστο» Ελλάδα

Θέατρο Βράχων: Με τον Μίλτο Πασχαλίδη ξεκινούν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις

Έκθεση φωτογραφίας «UN1QUE»: Η αστική ζωή της Αθήνας μέσα από τη ματιά της ομάδας METAPolis

Disiecta Membra #14: Το μουστάκι του Moroder

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα