ΑΘΗΝΑ
06:57
|
28.04.2024
«Είναι μια οικονομική κρίση; Ποιος ξέρει; Έχει τη δυνατότητα να γίνει; Ναι, έχει τη δυνατότητα», είπε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν ορισμένες τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν τη «δυνατότητα» να πυροδοτήσουν μια παγκόσμια οικονομική κρίση, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ANZ (Australia and New Zealand Banking Group), Σέιν Έλιοτ.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ανησυχούν έντονα για τις επιπτώσεις, οι οποίες έχουν ήδη κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε ορισμένα τμήματα του τραπεζικού κλάδου.

Ο Έλιοτ είπε ότι είναι πρόωρο να υποθέσει κανείς ότι η τρέχουσα κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «άλλη μια GFC [παγκόσμια οικονομική κρίση]», όπως αυτή που οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση το 2008, αλλά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τραπεζικοί τομείς των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα, είναι μια κρίση για κάποιους προφανώς, αλλά είναι μια οικονομική κρίση; Ποιος ξέρει; Έχει τη δυνατότητα να γίνει; Ναι, έχει τη δυνατότητα», είπε ο Έλιοτ.

Οι οικονομολόγοι αξιολογούν τον τραπεζικό τομέα της Αυστραλίας ως ανθεκτικό στην παγκόσμια αστάθεια, καθώς οι τράπεζές της είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και έχουν ισχυρή ρευστότητα. Ταυτόχρονα, η ρυθμιστική αρχή της χώρας έχει εντείνει τον έλεγχο και την παρακολούθηση των εγχώριων δανειστών μετά την κατάρρευση αρκετών αμερικανικών ιδρυμάτων και την έκτακτη εξαγορά της Credit Swiss.

Εν τω μεταξύ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ANZ έχει προειδοποιήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην έχουν ευσεβείς πόθους για γρήγορη ανάκαμψη, λέγοντας ότι το κρισιακό επισόδειο «προφανώς δεν έχει τελειώσει».

«Δεν νομίζω ότι μπορείς να καθίσεις εδώ και να πεις: “Λοιπόν, όλα έγιναν, η Silicon Valley Bank και η Credit Suisse και, ξέρετε, η ζωή θα επιστρέψει στο φυσιολογικό”. Τέτοια πράγματα τείνουν να επεκτείνονται σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα