ΑΘΗΝΑ
10:22
|
28.04.2024
«Ο πληθωρισμός των τιμών των καταστημάτων δεν έχει ακόμη κορυφωθεί», προειδοποίησε η διευθύνουσα σύμβουλος της Βρετανικής Κοινοπραξίας Λιανικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ετήσιος πληθωρισμός στα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 18 ετών τον Μάρτιο, ανέφερε σήμερα το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της Βρετανικής Κοινοπραξίας Λιανικής (BRC).

Σύμφωνα με την έκθεση, ο συνολικός πληθωρισμός των τιμών των καταστημάτων εκτινάχθηκε στο 8,9% από 8,4% τον Φεβρουάριο, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τότε που η BRC άρχισε να παρακολουθεί τον δείκτη το 2005.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε στο 18%, ο υψηλότερος από το 1977.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της BRC, Έλεν Ντίκινσον, οι αυξανόμενες τιμές της ζάχαρης ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού τον Μάρτιο, ενώ οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών αυξήθηκαν επίσης, λόγω της κακής συγκομιδής στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και της υποχώρησης της λίρας, που έκανε τις εισαγωγές ακριβότερες.

«Ο πληθωρισμός των τιμών των καταστημάτων δεν έχει ακόμη κορυφωθεί», προειδοποίησε η Ντίκινσον, σχολιάζοντας τα δεδομένα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του ερευνητή αγοράς Kantar, η άνοδος των τιμών των τροφίμων στη χώρα μπορεί να αναγκάσει τους καταναλωτές να πληρώσουν επιπλέον 800 £ (910 ευρώ) στα παντοπωλεία φέτος. Ο Δείκτης Πρωινού (Breakfast Index) του Bloomberg έδειξε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι το κόστος ενός καλαθιού με προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του παραδοσιακού αγγλικού πρωινού αυξήθηκε κατά περισσότερο από 22% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS), η χώρα υποφέρει από τον χειρότερο πληθωρισμό μιας γενιάς. Οι συνολικές τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν στο 10,4% τον περασμένο μήνα από 10,1% τον Ιανουάριο, μειώνοντας τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός επιτέλους θα υποχωρούσε μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες επιβράδυνσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Χιλή: Εθνικό πένθος για τον θάνατο τριών αστυνομικών

Εκπνέει τη Μ. Δευτέρα η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα