ΑΘΗΝΑ
09:06
|
26.04.2024
Ο Ματιουλάχ Γουέσα αγωνίζεται εδώ και χρόνια για το δικαίωμα των κοριτσιών να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας γνωστός ακτιβιστής που αγωνίζεται υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση, συνελήφθη στην Καμπούλ, ανέφεραν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη και κάλεσαν τις αρχές των Ταλιμπάν να διευκρινίσουν τους λόγους της κράτησής του.

«Ο Ματιουλάχ Γουέσα, επικεφαλής του Pen Path και υπέρμαχος της εκπαίδευσης των κοριτσιών, συνελήφθη στην Καμπούλ τη Δευτέρα», ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) και κάλεσε τις de facto αρχές να διευκρινίσουν το πού βρίσκεται, τους λόγους της σύλληψής του και να εξασφαλίσουν την πρόσβασή του σε νομική εκπροσώπηση και επαφή με την οικογένειά του.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου πληροφοριών και της υπηρεσίας πληροφοριών της διοίκησης των Ταλιμπάν δεν έχουν, από την πλευρά τους, επιβεβαιώσει τη σύλληψη, που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μετά την επιστροφή του 30χρονου ακτιβιστή από ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ευρώπη.

Ο Γουέσα, ο οποίος κατάγεται από τη νότια επαρχία Κανταχάρ, υποστηρίζει εδώ και χρόνια την εκπαίδευση των κοριτσιών, ιδιαίτερα σε αγροτικές και απομονωμένες περιοχές περιοχές, μέσω της οργάνωσης Pen Path, που ενθαρρύνει τις τοπικές κοινότητες να ανοίξουν σχολεία, ενώ συμβάλει και στην δημιουργία κινητών βιβλιοθηκών.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση των Ταλιμπάν έχει απαγορεύσει στα κορίτσια να συνεχίζουν την εκπαίδευση πέραν της έκτης τάξης, ενώ έχει αποκλείσει και την πρόσβαση γυναικών στα πανεπιστήμια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα