ΑΘΗΝΑ
16:59
|
25.04.2024
Ιδιαίτερο και πολύχρωμο φαίνεται να είναι το Νότιο Σέλας αυτή την εποχή πάνω από τη Νέα Ζηλανδία, χαρίζοντας μοναδικές εικόνες στους παρατηρητές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Νότιο Σέλας (Aurora Australis), ήταν ιδιαίτερα ζωντανό και πολύχρωμο αυτή τη χρονιά σε ολόκληρη τη Νέα Ζηλανδία. Ο νυχτερινός ουρανός με τα πράσινα και τα ροζ φωτεινά ρεύματα έχουν μαγέψει τους πάντες, με πολλούς να μένουν ξύπνιοι όλη τη νύχτα για να πετύχουν την τέλεια λήψη.

Ροζ και πράσινα φώτα του Aurora Australis πέρα ​​από το Jacks Point, Queenstown, Νέα Ζηλανδία

Ο Ρίτσαρντ Ζενγκ, ένας νέος σχετικά παρατηρητής, στρατοπέδευσε στην παραλία Μπρίτον στο Dunedin αυτή την εβδομάδα για να τραβήξει φωτογραφίες. Όπως δήλωσε, η ένταση του νότιου σέλας είχε γίνει «ολοένα και πιο δυνατή» σε σύγκριση με πέρυσι.

«Αντιμετωπίζοντας μια τέτοια σκηνή, μπορείτε να ξεχάσετε αμέσως όλα τα προβλήματά σας και να θρηνήσετε για την ασημαντότητα των ανθρώπινων όντων μπροστά στη φύση», είπε ο Ζενγκ στο BBC.

Μια επίδειξη Aurora Australis με πράσινα, μοβ και ροζ φώτα φαίνεται πάνω από την παραλία Brighton στο Dunedin της Νέας Ζηλανδίας.

Το Νότιο (και το Βόρειο) Σέλας δημιουργείται γύρω από τους μαγνητικούς πόλους, όταν η ανώτερη ατμόσφαιρα χτυπηθεί από ενεργητικά φορτισμένα σωματίδια, που ταξιδεύουν κατά μήκος των γραμμών του μαγνητικού πεδίου της Γης. Όταν αυτά τα ενεργειακά ηλεκτρόνια συγκρούονται με αέρια στην ατμόσφαιρα, εκπέμπουν φως. Στο βόρειο ημισφαίριο, το φαινόμενο ονομάζεται Aurora Borealis (Βόρειο Σέλας) και στο νότο, αναφέρεται ως Aurora Australis (Νότιο Σέλας).

Κίτρινο και πορτοκαλί νότιο φώτα πάνω από το Christchurch Νέας Ζηλανδίας.

Τα σέλας είναι συνήθως ορατά αυτή την εποχή του χρόνου σε όλη την Αυστραλία και τις νότιες περιοχές της Νέας Ζηλανδίας. Την Παρασκευή το βράδυ ωστόσο, υπήρξε μια ιδιαίτερα έντονη παράσταση. Οι παρατηρητές λένε, ότι τα φώτα ήταν τόσο φωτεινά φέτος, που έχουν γίνει μάρτυρες ακόμη και βορειότερα.

Άνδρας φωτογραφίζει το σέλας πάνω από τη λίμνη Selwyn, στην περιοχή Canterbury της Νέας Ζηλανδίας
Ένας ροζ, κόκκινος και μοβ ουρανός φωτίστηκε από το Aurora Australis πάνω από τη λίμνη Elleswhere, Νέα Ζηλανδία στις 24 Μαρτίου

Αν και τα σέλας μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο, όταν ο προσανατολισμός της Γης σε σχέση με τον ήλιο είναι πιο πιθανό να αλληλεπιδράσει με ηλιακές καταιγίδες, λέει το Αυστραλιανό Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού.

Οι αποχρώσεις ενός σέλας καθορίζονται από τη σύνθεση της ατμόσφαιρας. Περισσότερο οξυγόνο στον αέρα παράγει πράσινα και κίτρινα, ενώ περισσότερο άζωτο κάνει το σέλας να φαίνεται σκούρο κόκκινο ή μπλε.

Μωβ και πράσινα φώτα της Aurora Australis πίσω από τη σιλουέτα ενός δέντρου στο Strathblane, Τασμανία, Αυστραλία

Σε μια καθαρή νύχτα, η επίδειξη φυσικού φωτός μπορεί να διαρκέσει από μία έως τρεις ώρες. Το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 22:00 και 02:00. Για τους φωτογράφους που κυνηγούν το σέλας, οι επιστήμονες συνιστούν να τοποθετηθούν σε μια σκοτεινή τοποθεσία με θέα προς τα νότια, ίσως σε ένα λόφο ή σε μια παραλία.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Ο καιρός σήμερα: Βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα