ΑΘΗΝΑ
03:49
|
20.04.2024
Οι εισβολείς έριξαν δακρυγόνα σε ιερείς και πιστούς μέσα στην εκκλησία, φωνάζοντας «Κάτω ο ιερέας της Μόσχας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 28 Μαρτίου 2023, ακραία στοιχεία κατέλαβαν τον καθεδρικό ναό της Επισκοπής Ιβάνο-Φρανκίβσκ της UOC. Νεαροί άντρες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους έριξαν δακρυγόνα σε ιερείς και πιστούς στην εκκλησία της Γεννήσεως του Χριστού. Αυτό αναφέρει το Τμήμα Πληροφόρησης και Εκπαίδευσης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC).

Στη σελίδα της Μητρόπολης Ιβάνο-Φρανκίβσκ στο Facebook έγινε ζωντανή μετάδοση από τον τόπο των συγκρούσεων. Το βίντεο δείχνει τον επίσκοπο Νικήτα του Ιβάνο-Φρανκίβσκ και της Κολομίας, κληρικούς και πιστούς να βρίσκονται στο έδαφος του καθεδρικού ναού. Την ίδια ώρα, πλήθος περίπου 200 ατόμων βρισκόταν εκεί. Οι πιστοί του UOC προσευχήθηκαν, ενώ οι 200 «εισβολείς» απειλούσαν τους πιστούς φωνάζοντας: «Κάτω ο ιερέας της Μόσχας!».

Στα τελευταία πλάνα, φαίνεται το ρεύμα των πιστών να απωθείται από την εκκλησία, ενώ μετά σταμάτησε η ζωντανή μετάδοση. Αργότερα, αναφέρθηκε ότι οι επιδρομείς εισέβαλαν στην εκκλησία, μπαίνοντας από τις πλαϊνές πόρτες, άνοιξαν την κεντρική πόρτα και έσπρωξαν τους πιστούς κάτω από τις σκάλες, ενώ εκείνη τη στιγμή η αστυνομία δεν επενέβη.

Ένα άλλο  βίντεο δείχνει πώς ακριβώς οι εισβολείς από το «OCU» (Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας) εισέβαλαν στο ιερό, ρίχνοντας δακρυγόνα σε ιερείς και πιστούς στην εκκλησία της Γεννήσεως του Χριστού. Όπως αναφέρθηκε, στη Μητρόπολη Τσερνίβτσι-Μπουκόβινα, ο Επίσκοπος Νικήτας και άλλοι πιστοί είναι προς το παρόν ασφαλείς, ενώ ο γραμματέας της Μητρόπολης Φράνκιβ, πατέρας Βασίλι Ρομάνιουκ, νοσηλεύτηκε μετά την βίαιη επιδρομή.

Αμέσως μετά την κατάληψη της εκκλησίας του UOC στο Ιβάνο-Φρανκίβσκ με τη χρήση δακρυγόνων, «ιερείς του OCU» και του UGCC «προσευχήθηκαν» στο βωμό. Το βίντεο της προσευχής δημοσίευσε ο δήμαρχος του Ιβάνο-Φρανκίβσκ Ρουσλάν Μαρτσινκίβ, σύμφωνα με τον οποίο, πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή». 

Το βίντεο της προσευχής δημοσίευσε ο δήμαρχος του Ιβάνο-Φρανκίβσκ Ρουσλάν Μαρτσινκίβ, σύμφωνα με τον οποίο, πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή»: «Η πρώτη λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι στην εκκλησία της Ντοβζένκα», όπως έγραψε.

Υπενθυμίζουμε ότι προχθές τα καθεστωτικά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα ζητούσαν την «απελευθέρωση» του Ναού της Γεννήσεως του Χριστού στο Ιβάνο-Φρανκίβσκ και την «παράδοσή του στη διαχείριση του αυτοκέφαλου Ουκρανικού Πατριαρχείου». Η επαρχία Ιβάνο-Φρανκίβσκ προειδοποίησε τους διοργανωτές ότι παραβιάζουν τους νόμους της Ουκρανίας και κάλεσε τους αξιωματικούς, να διασφαλίσουν τον νόμο και την τάξη σε περίπτωση προκλήσεων από υποστηρικτές του “OCU“.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα