ΑΘΗΝΑ
19:38
|
29.05.2023
Ανήσυχος για την κατάσταση δήλωσε ο Μπάιντεν. Κυρίαρχο κράτος το Ισραήλ απάντησε ο Νετανιάχου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φάνηκε, χθες Τρίτη, να διαγράφει την προοπτική να επισκεφθεί σύντομα την Ουάσιγκτον ο ισραηλινός πρωθυπουργός ΜπέντζαμινΝετανιάχου. Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Βόρεια Καρολίνα, αν θα προσκαλέσει τον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης συμμαχίας δεξιάς, ακροδεξιάς και υπερορθόδοξων κομμάτων στον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «όχι άμεσα».

Κατόπιν, ο κ. Μπάιντεν επέκρινε την βαθύτατα αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ που προωθούσε ο κ. Νετανιάχου προτού τελικά αναγκαστεί να την αναστείλει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού προκάλεσε έκρηξη μαζικών κινητοποιήσεων στη χώρα.

«Όπως πολλοί σθεναροί υποστηρικτές του Ισραήλ, είμαι πολύ ανήσυχος. Και με ενδιαφέρει να διορθωθεί αυτό. Δεν μπορούν να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την κατάσταση της ισραηλινής δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα εγκαταλείψει την επίμαχη μεταρρύθμιση.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντέδρασε υπογραμμίζοντας μέσω Twitter πως «εκτιμά» την μακρά υποστήριξη του κ. Μπάιντεν στη χώρα του μεν, αλλά «το Ισραήλ είναι κυρίαρχο κράτος που παίρνει αποφάσεις δυνάμει της βούλησης του λαού του και όχι στη βάση πιέσεων από το εξωτερικό, ακόμη κι αν αυτές προέρχονται από τους καλύτερούς του φίλους».

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Τόμας Νάιντς δήλωνε πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επρόκειτο να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Προφανώς θα πάει. Υποθέτω μετά το Πάσχα», ανέφερε ο κ. Νάιντς στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Οι εορτασμοί για το εβραϊκό Πάσχα ολοκληρώνονται την Πέμπτη 13η Απριλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαμενεΐ: το Ιράν είναι θετικό στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Αίγυπτο

Ένας θρίαμβος, μια ήττα, μια σύγκριση

Μόσχα: Η χθεσινή επιδρομή κατάφερε πολλά πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους

Ο Λαβρόφ στην Κένυα, πριν τη σύνοδο με την Αφρική

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα