ΑΘΗΝΑ
01:09
|
19.05.2024
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας επέμεινε πως οι σχέσεις Πεκίνου-Μόσχας δεν ισοδυναμούν με μια στρατιωτικοπολιτική συμμαχία ψυχροπολεμικού τύπου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με τον ρωσικό στρατό προκειμένου να υποστηρίξουν από κοινού τη διεθνή δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, Ταν Κεφέι.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τη συνάντηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τις αρχές της εταιρικής σχέσης μεταξύ των εθνών τους και συμφώνησαν να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και τον στρατιωτικό συντονισμό.

Σύμφωνα με τον Ταν, η Κίνα είναι «πρόθυμη να συνεργαστεί με τον ρωσικό στρατό για να εφαρμόσει πλήρως τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους δύο αρχηγούς κρατών». Αυτό περιλαμβάνει περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής επικοινωνίας και συντονισμού, πρόσθεσε.

Ο διπλωμάτης δήλωσε ότι τα δύο έθνη σχεδιάζουν να οργανώνουν τακτικά κοινές θαλάσσιες και αεροπορικές περιπολίες, καθώς και να διεξάγουν εκπαιδευτικές ασκήσεις και να ενισχύσουν διάφορους άλλους τομείς συνεργασίας. Σύμφωνα με τον Ταν, στόχος είναι η «εμβάθυνση της στρατιωτικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης» με τη Ρωσία για να συμβάλει στη διασφάλιση της διεθνούς δικαιοσύνης και να κάνει νέες συνεισφορές στη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια. Αυτό θα «εξυπηρετούσε την οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα», υποστήριξε.

Ο Ταν σημείωσε τις ολοένα και πιο ισχυρές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, αλλά επέμεινε ότι δεν ισοδυναμούν με μια στρατιωτικοπολιτική συμμαχία ψυχροπολεμικού τύπου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι δεσμοί «ξεπερνούν αυτό το μοντέλο κρατικών σχέσεων» και έχουν χαρακτήρα «ουδετερότητας, μη συγκρουσιακό και μη στοχοποίησης τρίτων χωρών».

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, χαρακτήρισαν τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας «πολύ ανησυχητικές». Αξιωματούχοι περιέγραψαν επίσης την Κίνα ως «πρόκληση», με το Πεντάγωνο να ζητά αμυντικό προϋπολογισμό για το 2024 που να φτάνει ακόμα και τα 842 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του, ο Ταν υποστήριξε ότι η Κίνα είναι «οικοδόμος της παγκόσμιας ειρήνης» και «συμβάλλει στην παγκόσμια ανάπτυξη». Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους – που είναι ο υψηλότερος στον κόσμο – για να «διεξάγουν πολέμους και να δημιουργούν αναταραχή παντού», καθιστώντας τις έτσι «τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα