ΑΘΗΝΑ
03:03
|
27.07.2024
Πληρωμένη απάντηση στη φιέστα των ΗΠΑ για τη δημοκρατία έδωσε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζάμπια, Φρεντ Μουέμπε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ να προτίμησαν αυτή τη βδομάδα να εστιάσουν στην τηλεδιάσκεψη της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη «Δημοκρατία» αλλά φαίνεται πως τελικά οι ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έγιναν πολύ πιο μακριά. Στην άλλη άκρη του κόσμου. Εν προκειμένω, στην Κίνα και στο δεύτερο Διεθνές Φόρουμ για τη Δημοκρατία που διοργάνωσε στις 27 Μαρτίου το Κρατικό Συμβούλιο του Γραφείου Πληροφοριών Κίνας και της Κινέζικης Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

Μέσα στις δεκάδες ομιλίες ξεχώρισε ιδιαίτερα η τοποθέτηση ενός ηγέτη αντιπολιτευόμενου κόμματος μίας αφρικανικής χώρας: της Ζάμπιας, που κατά «σύμπτωση» είναι και η τελευταία χώρα της μικρής αφρικανικής περιοδείας της Αμερικανίδας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, η οποία επιστρέφει στη χώρα της την Κυριακή.

Η ομιλία που έγινε ανάρπαστη στο Τουίτερ και άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι εκείνη του δημοσιογράφου και προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζάμπιας, Φρεντ Μουέμπε (Fred M’membe)  ο οποίος είναι παράλληλα τακτικός αρθρογράφος στην αγγλόφωνη εφημερίδα της χώρας του Zambia Post.

Τι είπε ο Μουέμπε; Αυτά που δεν τόλμησε να πει ο πρόεδρος της χώρας του, Χακαΐντε Χιτσιλέμα, (από το 2021) στη φιέστα του Μπάιντεν για την «δημοκρατία», προτιμώντας αντίθετα να χαϊδέψει τα αυτιά χωρών που ξεζούμισαν τη χώρα του με κάθε πιθανό τρόπο…

Μία γεύση της μεστής ομιλίας που έδωσε ο Μουέμπε από τα παραδείγματα της «δημοκρατικής ευθιξίας» των ΗΠΑ και την δράση τους στην Αφρική πήραν όσοι χρήστες του Τουίτερ έτυχε να πέσουν πάνω της ή παρακολουθούσαν από καιρό τον τον Μουέμπε λόγω της δημοσιογραφικής του ιδιότητας ως αρθρογράφου στην εφημερίδα Zambia Post. Ο Μουέμπε τόνισε μεταξύ άλλων:

«Μία χώρα που έχει ανατρέψει τόσες πολλές αφρικανικές κυβερνήσεις, που έχει ηγηθεί τόσων πραξικοπημάτων στην Αφρική και άλλα μέρη του κόσμου, μία χώρα που έχει σκοτώσει τόσους πολλούς Αφρικανούς ηγέτες δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα για τη δημοκρατία. Οι δολοφόνοι του Πατρίς Λουμούμπα (σ.σ. Κογκολέζος πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός που δολοφονήθηκε το 1961 από τη CIA), εκείνοι που ανέτρεψαν τον Κβάμε Νκρούμαχ (σ.σ. Γκανέζος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και πρώτος πρωθυπουργός και πρόεδρος της ανεξάρτητης Γκάνας), εκείνοι που σκότωσαν τον Νάσερ (σ.σ. Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, δεύτερος πρόεδρος της Αιγύπτου, που ηγήθηκε της ανατροπής της μοναρχίας το 1952), εκείνοι που δολοφόνησαν τον Μουαμάρ Καντάφι (πρώην πρόεδρος της Λιβύης που ανατράπηκε και δολοφονήθηκε το 2011 από επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ), αυτοί λοιπόν σήμερα έρχονται να μας κάνουν μαθήματα για τη δημοκρατία…»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα