ΑΘΗΝΑ
23:31
|
03.05.2024
Η Επίτροπος της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, τόνισε ότι οι κατηγόριες για εγκλήματα πολέμου είναι ψευδείς και ασαφείς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Επίτροπος της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, ο οποίος κατηγορήθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) μαζί με τον πρόεδρο Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ισχυρισμοί του ΔΠΔ ήταν ψευδείς και ασαφείς.

Το ΔΠΔ με έδρα τη Χάγη εξέδωσε στις 17 Μαρτίου εντάλματα σύλληψης για τον Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, τη ρωσίδα επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών, για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης παιδιών από περιοχές της Ουκρανίας που κατέχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το ΔΠΔ δήλωσε, ότι είχε πληροφορίες πως εκατοντάδες παιδιά είχαν ληφθεί από ορφανοτροφεία και οίκους φροντίδας παιδιών σε περιοχές της Ουκρανίας που διεκδικεί η Ρωσία. Μερικά από αυτά τα παιδιά, είπε το ΔΠΔ, έχουν δοθεί για υιοθεσία στη Ρωσία. Η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ότι πάντα ζητούνταν η συγκατάθεση των γονέων των παιδιών και ότι η επιτροπή ενεργούσε πάντα προς το συμφέρον των παιδιών.

Εάν υπήρχαν συγκεκριμένα προβλήματα με συγκεκριμένες οικογένειες, είπε η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, ότι ήταν έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυσή τους «Δεν είναι σαφές για την προεδρική επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών, σε τι συνίστανται συγκεκριμένα οι ισχυρισμοί του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και σε τι βασίζονται», ανέφερε η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα σε ξεχωριστή δήλωση σχετικά με το έργο της, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη συνέντευξη Τύπου. «Η χρήση της διατύπωσης «παράνομη απέλαση πληθυσμού (παιδιών)» στην επίσημη δήλωση του ΔΠΔ προκαλεί σύγχυση», ανέφερε.

Ανέφερε επίσης, ότι δεν είχε λάβει κανένα έγγραφο σχετικά με την υπόθεση από το ΔΠΔ, τη δικαιοδοσία του οποίου, η Ρωσία δεν αναγνωρίζει. Η Επιτροπή δήλωσε, ότι το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ, δύο ουκρανικές περιοχές που διεκδικούνται και ελέγχονται εν μέρει από τη Ρωσία, ζήτησαν από τη Ρωσία να δεχτεί αμάχους, συμπεριλαμβανομένων ορφανών και παιδιών των οποίων οι γονείς αγνοούνται. Το Κρεμλίνο είπε, ότι το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ είναι μια εξωφρενικά κομματική απόφαση, αλλά χωρίς νόημα σε σχέση με τη Ρωσία. Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και λένε, ότι η Δύση αγνόησε αυτό που λέει ότι είναι εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Οι σύμμαχοι του Πούτιν έχουν χαρακτηρίσει το ΔΠΔ, το οποίο χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν, ως «νομική οντότητα» που δεν είχε κάνει ποτέ κάτι σημαντικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα