ΑΘΗΝΑ
13:57
|
03.05.2024
Η Μόσχα και το Κίεβο «θα πρέπει να σταματήσουν τώρα πριν υπάρξει κλιμάκωση», υποστήριξε ο Λευκορώσος πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, προέτρεψε τη Ρωσία και την Ουκρανία να συμφωνήσουν για κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας το Κίεβο ότι η φαινομενικά επικείμενη αντεπίθεσή του θα μπορούσε να οδηγήσει τη σύγκρουση εντελώς εκτός ελέγχου.

Σε σημερινή ομιλία του στο κοινοβούλιο της Λευκορωσίας, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη στην Ουκρανία βρίσκεται μέσω της διπλωματικής δέσμευσης. Η Μόσχα και το Κίεβο «θα πρέπει να σταματήσουν τώρα πριν υπάρξει κλιμάκωση», υποστήριξε.

«Θα προσπαθήσω να διακινδυνεύσω να προτείνω παύση των εχθροπραξιών… κήρυξη εκεχειρίας χωρίς το δικαίωμα μετακίνησης ή ανασυγκρότησης στρατευμάτων και από τις δύο πλευρές, [και] χωρίς δικαίωμα μεταφοράς όπλων, πυρομαχικών… και στρατιωτικού εξοπλισμού… για να παγώσουν όλοι», είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι η Δύση είχε προηγουμένως προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει μια εκεχειρία για να ενισχύσει το χέρι της στην Ουκρανία, αλλά ότι εάν το έκανε ξανά, η Ρωσία «θα ήταν υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει όλη τη στρατιωτική και βιομηχανική της δύναμη για να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Το σχόλιο φάνηκε να είναι αναφορά σε δηλώσεις της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του πρώην Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο ηγέτες παραδέχτηκαν πέρυσι ότι οι πλέον ανενεργές Συμφωνίες του Μινσκ του 2014 και του 2015, οι οποίες προσπαθούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την ειρήνη δίνοντας στις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λούγκανσκ ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτους, ήταν απλώς μια προσπάθεια εξαγοράς χρόνου για να ισχυροποιηθούν οι δυνάμεις του Κιέβου.

Ο Λουκασένκο προειδοποίησε ότι μια πιθανή ουκρανική αντεπίθεση, η οποία θα μπορούσε να λάβει χώρα αυτή την άνοιξη, «θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη» και θα μπορούσε «να καταργήσει όλες τις ελπίδες για μια διαπραγματευτική διαδικασία και να επιφέρει μια μη αναστρέψιμη κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Σχολιάζοντας την πρόταση κατάπαυσης του πυρός του Λουκασένκο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του θα συζητήσουν το θέμα την επόμενη εβδομάδα στο Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους της Ένωσης, έναν υπερεθνικό οργανισμό που επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

«Ωστόσο, στο πλαίσιο της Ουκρανίας δεν αλλάζει τίποτα», πρόσθεσε ο Πεσκόφ. «Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση [της Ρωσίας] συνεχίζεται, καθώς είναι πλέον το μόνο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Ο Ρώσος αξιωματούχος αρνήθηκε να συγκρίνει το σχέδιο του Λουκασένκο με προτάσεις που δημοσίευσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο μήνα. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με το Κίεβο υπό τον όρο ότι θα αναγνωρίσει «την πραγματικότητα επί τόπου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα